Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠαλιές κατηγορίεςΑρθρογράφοιΟι αγροτοπατέρες στο χρονοντούλαπο

Οι αγροτοπατέρες στο χρονοντούλαπο

|

Αρθρο παρέμβαση της “Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου” με επίκεντρο το καυτό αγροτικό ζήτημα που αγγίζει και τη Νάξο 

Η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου με άρθρο παρέμβαση μιλάει για το αγροτικό ζήτημα με σημείο αναφοράς τη Νάξο και καταλήγει λέγοντας  «να αντιτάξουμε ένα ευρύ μέτωπο ακηδεμόνευτων ταξικών αντιστάσεων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων βάζοντας τους εργατοπατέρες και τους αγροτοπατέρες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

«Είμαι σοσιαλιστής, όνομα και πράγμα, φέρω τον τίτλο μου πιστώς και υπερηφάνως. Πιστεύω ως Παντοκράτορα, ποιητή ορατών τε και αοράτων, την εργασίαν, και ως ομοούσιον και αχώριστον τριάδα της ευτυχίας και της ειρήνης, την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αδελφότητα»

Μαρίνος Αντύπας        

Τα νέα μέτρα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δώσουν τη χαριστική βολή στα φτωχά και μικρομεσαία αγροτικά στρώματα. Το ξερίζωμα όμως των μικρών αγροτών από την ύπαιθρο έχει ξεκινήσει πριν πολλές δεκαετίες, χάρη στις πολιτικές που υιοθέτησε το ελληνικό κράτος από τη μεταπολίτευση και μετά. Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, συνακόλουθα, η εφαρμογή μιας αγροτικής πολιτικής κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των μεγάλων αγροτοβιομηχανιών υπήρξε ολέθρια για τους μικρούς παραγωγούς και οδήγησε στην υποβάθμιση του πρωτογενή τομέα συνολικά.

Μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές και μεσάζοντες έφτιαξαν καρτέλ και λειτούργησαν σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και της ίδιας κοινωνίας. Η συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών διευκόλυναν τον έλεγχο και την καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας. Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξε μια πολιτική συγκράτησης των τιμών των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των βιομηχανιών. Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι αγόραζαν φθηνά και πουλούσαν ακριβά. Χαρακτηριστικά, ενώ στη δεκαετία του ’80 η σχέση τιμής σιταριού και ψωμιού ήταν 1:3 τώρα είναι 1:7, στο βαμβάκι έχει πάει από 1:15 σε 1:20 κλπ. Εδώ στη Νάξο, η τιμή που αγοράζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών το γάλα ήταν καθηλωμένη για πάνω από 10 χρόνια, και μόνο τώρα δόθηκαν κάποια ψίχουλα παραπάνω, τα οποία επ’ ουδενί δεν ισοφαρίζουν την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%. Ο ρόλος των επιδοτήσεων, που τώρα τελειώνουν, ήταν ένα βοήθημα για να αντισταθμίσει την απώλεια του εισοδήματος από τις μόνιμα χαμηλές τιμές των προϊόντων τους. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις μετέτρεψαν τους αγρότες σε εξαρτημένα και υποταγμένα πιόνια στις πολιτικές που επέβαλε μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η ντόπια και υπερεθνική ελίτ.

Η αναδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα, που ολοκληρώνεται σήμερα με τα νέα μέτρα, ήταν μια διαδικασία βίαιη και διαλυτική, όχι μόνο για την πλειοψηφία των φτωχών αγροτών, αλλά και για τη συνεκτικότητα των μικρών τοπικών κοινοτήτων της υπαίθρου. Τα αγροτουριστικά κονδύλια εξώθησαν στην τουριστική χρήση της γης έναντι της αγροτικής.  Οι φτωχοί αγρότες μέσα από την πολυαπασχόληση εξαναγκάστηκαν να αναζητήσουν τρόπους για την πενιχρή επιβίωσή τους. Παράλληλα, η εξάπλωση της συμβολαιακής γεωργίας από τις αγροτοδιατροφικές επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τους εμπόρους  μετατρέπει τους παραγωγούς σε υπαλλήλους των εταιριών.

Η εξέλιξη αυτή δεν βρήκε αντιστάσεις, δυστυχώς. Η έλλειψη συλλογικών αντιδράσεων στο ξεκλήρισμα 180.000 αγροτών μέσα σε μια 20ετία, καθώς και στην υπερχρέωση στις Τράπεζες άλλων 70.000, οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη νοσηρή δομή του αγροτικού συνδικαλισμού. Η εποπτεία του κράτους, οι τοπικοί κομματάρχες που λυμαίνονται τους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, αλλά και τους συνεταιρισμούς, είναι εντεταλμένοι να αναχαιτίζουν την όποια αγωνιστικότητα των αγροτών. Οι διευθετήσεις, η διαμεσολάβηση και η κομματική πατρωνία πλέκουν το υφάδι του πελατειακού κράτους και οδηγούν μοιραία στη συνθηκολόγηση.  

Οι συνεταιρισμοί αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του αγροτικού κόσμου. Ιδρύθηκαν σαν ενώσεις που στόχο είχαν να προστατέψουν τα μέλη τους από την εκμετάλλευση των τσιφλικάδων, για μια περίοδο έπαιξαν και συνδικαλιστικό ρόλο, για να καταλήξουν όμως σήμερα, όσοι επιβιώνουν, σε Ανώνυμες Εταιρίες.  Όπως είχε πει κυνικά και ο ισόβιος πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνέδριο εδώ στη Νάξο πριν λίγα χρόνια «οι Ενώσεις δεν είναι μοναστηριακά μαγαζιά».

Με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς θεσμοθετείται και επίσημα το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να γίνουν μέλη τους! Ανεξάρτητα με το αν οι συνεταιρισμοί μετατραπούν σε θυγατρικές των πολυεθνικών, το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν απέτρεψαν τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων μικροαγροτών, αλλά υπήρξαν και το όχημα για την εισχώρηση και την κυριαρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο. Μέσα από την εκκαθάριση και την εκποίηση δεκάδων συνεταιριστικών οργανώσεων, τα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης περιήλθαν στα χέρια της ΑΤΕ  και μετά την πώλησή της –με τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων, και της φασιστικής Χ.Α.-  στην Πειραιώς.

Οι Ενώσεις λειτουργούν απροκάλυπτα σαν πλασιέ των πολυεθνικών, και όχι μόνο των αγροχημικών: Εδώ στη Νάξο, κατά τη διάρκεια του πολύμηνου κοινωνικού αγώνα για την καθολική πρόσβαση στο  δημόσιο σύστημα υγείας η ΕΑΣ ωθούσε τα μέλη της να ασφαλιστούν στην ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ.

Ενώ, λοιπόν, οι Ανώνυμες Συνεταιριστικές Εταιρίες απειλούν τους καταχρεωμένους αγρότες με κατασχέσεις, την ίδια ώρα η ΕΑΣ Νάξου υποχρεώνει τους υπαλλήλους της να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να δεχτούν μειώσεις μισθών μέχρι και 50% και όσοι δεν συνετίστηκαν απολύθηκαν. Την ίδια ώρα έρχονται και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης:  Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 13% στο 23%, αύξηση στη φορολογία του εισοδήματος από το 13% στο 26%, φορολόγηση των επιδοτήσεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ, είναι μέτρα που καθιστούν την επιβίωση των φτωχών αγροτών από δύσκολη έως αδύνατη. Αν συμπεριλάβει κανείς τον ΕΝΦΙΑ, τη ΔΕΗ, τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τότε το κόστος παραγωγής αυξάνει από 30% έως και 35%.

Οι αγώνες των αγροτών έχουν ευρύτερη σημασία για την κοινωνία καθώς είναι οι παραγωγοί της πολύτιμης τροφής. Γι’ αυτό κι έχει σημασία να απεγκλωβιστούν από τις κομματικές σκοπιμότητες που τους καθιστούν χειραγωγήσιμους. Επιπλέον, με την ανεξάρτητη και ταξική οργάνωσή τους από τα κάτω, αποκλείοντας από τους κόλπους τους τα αφεντικά του κλάδου και τους κομματάρχες, όχι μόνο θα υπερασπίσουν πραγματικά το δίκιο τους, αλλά και θα κερδίσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και άλλων αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας.

Ενάντια στην ληστρική επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου, να αντιτάξουμε ένα ευρύ μέτωπο ακηδεμόνευτων ταξικών αντιστάσεων των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, βάζοντας τους εργατοπατέρες και τους αγροτοπατέρες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας: Παράταση ενός έτους για 22.000 “αιώνιους” φοιτητές

Τι προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη διαγραφούν αυτομάτως όλοι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group