Να πω την αλήθεια δεν το είχα ξανακούσει.. Δεν το είχα δοκιμάσει. Κι έμεινα με το στόμα ανοιχτό… Τα φρέσκα φασολάκια με κιμά είναι ένα από εκείνα τα πιάτα που παντρεύουν την απλότητα της παραδοσιακής κουζίνας με τη θρεπτική αξία. Ένα φαγητό χορταστικό, ζουμερό και γεμάτο αρώματα, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Ακολουθούμε με προσοχή τη συνταγή της Νίκης Χρυσανθίδου, η οποία παρουσίαση αυτό το ζουμερό υπέροχο πιάτο για τον “Γαστρονόμο” …
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
-
1 κιλό φρέσκα φασολάκια μπαρμπούνια (πλατιά), καθαρισμένα ή κατεψυγμένα
-
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ιδανικά από σπάλα)
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
-
½ κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια τριμμένα ή 2 μέτριες φρέσκες ντομάτες
-
6 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ξερό
-
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία κιμά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά με ½ ποτήρι νερό να βράσει. Ανακατεύουμε συνεχώς με σπάτουλα για να μείνει σπυρωτός. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό. -
Σοτάρισμα
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για περίπου 5 λεπτά. -
Σάλτσα
Ρίχνουμε τη ντομάτα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε. -
Στρώσιμο
Σε μεγαλύτερη κατσαρόλα στρώνουμε τα μισά φασολάκια, στη συνέχεια τον μισό κιμά, και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. -
Μαγείρεμα
Προσθέτουμε 1½ ποτήρι νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα φασολάκια και να μελώσει η σάλτσα.-
Αν μείνουν νερά, σουρώνουμε και δένουμε τη σάλτσα λίγο ακόμη.
-
Αν σωθούν τα υγρά πριν ψηθεί, προσθέτουμε ζεστό νερό.
-
-
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε χλιαρό με φρέσκο ψωμί και λίγο γιαούρτι στο πλάι.
Μυστικά της συνταγής
-
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μοσχαρίσιο κιμά με κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
-
Τα φασολάκια «μπαρμπούνια» δίνουν την πιο ωραία υφή, αλλά και τα κατεψυγμένα λειτουργούν εξαιρετικά.
#Συνταγές #Φασολάκια #ΜεΚιμά #ΠαραδοσιακήΚουζίνα #ΜεσογειακήΔιατροφή #Γαστρονόμος