Η πίτσα μαργαρίτα δεν είναι απλώς ένα φαγητό. Είναι μια γευστική εμπειρία που ταξιδεύει από τους ξυλόφουρνους της Νάπολης μέχρι την καρδιά κάθε σπιτικής κουζίνας. Είναι η απλότητα που απογειώνεται: τραγανή ζύμη, φρέσκια σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και βασιλικός. Εντάξει, εδώ στη Νάξο μπορούμε να βάλουμε γραβιέρα Νάξου Πιτταρά, ξέρετε αυτή την 12μηνη ωρίμανσης που διακρίνεται στο εξωτερικό ως η καλύτερη στο είδος της…
Η συνταγή που ακολουθεί – μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου“ – είναι βασισμένη στις αυθεντικές ιταλικές καταβολές και αποτελεί μια εξαιρετική βάση για άλλες παραλλαγές πίτσας – αλλά και ένα πλήρες πιάτο από μόνη της.
Υλικά για μία πίτσα (διάμετρος 36-38 εκ.)
🔸 Για τη ζύμη:
-
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
-
1 κ.γ. ζάχαρη
-
70 ml χλιαρό νερό
-
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
50 ml ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
-
2 μπάλες (περίπου 120 γρ.) φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
-
1 δόση σάλτσας ντομάτας (βλ. παρακάτω)
Εκτέλεση βήμα-βήμα
Η Ζύμη
-
Σε μπολ αναμειγνύετε τη μαγιά, ζάχαρη και χλιαρό νερό. Αφήστε για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
-
Ρίξτε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μείγμα μαγιάς. Ζυμώστε για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη.
-
Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, λαδώστε τη και αφήστε τη σκεπασμένη για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
-
Ξαναζυμώστε και αφήστε την άλλη μια φορά να φουσκώσει για 20 λεπτά.
Η Σάλτσα Ντομάτας
-
Σοτάρετε 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο για 15 δευτερόλεπτα.
-
Προσθέστε 3-4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, και σιγοβράστε για 15 λεπτά.
-
Προσθέστε φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, αλατοπίπερο, ανακατέψτε και αποσύρετε.
Ψήσιμο
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για τουλάχιστον 10 λεπτά.
-
Ανοίξτε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετήστε την σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί.
-
Απλώστε τη σάλτσα, τη μοτσαρέλα και ψήστε στη χαμηλότερη θέση του φούρνου για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά από κάτω.
Συμβουλή:
Προσθέστε φρέσκα φύλλα βασιλικού αμέσως μόλις βγει η πίτσα από τον φούρνο για αυθεντικό άρωμα Ιταλίας.
Έτοιμη για σερβίρισμα
Η πίτσα μαργαρίτα δεν χρειάζεται πολλά. Ένα κομμάτι ζεστό, με τραγανή βάση και λιωμένο τυρί αρκεί για να θυμίσει ότι η απλότητα είναι τελικά η μεγαλύτερη πολυτέλεια.
#ΠίτσαΜαργαρίτα #ΣπιτικήΠίτσα #Γαστρονομία #Συνταγές #ΙταλικήΚουζίνα #Πίτσα #NaxosPress