Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαKeftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

Keftikas: Σεφαραδίτικοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα ξηρών καρπών

|

Στην κουζίνα της Μεσογείου, εκεί όπου οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, γεννιούνται συνταγές με βαθιές ρίζες και αυθεντική ψυχή. Οι keftikas, μικροί μοσχαρίσιοι κεφτέδες με μαϊντανό και σάλτσα από αμύγδαλα και φουντούκια, προέρχονται από τη σεφαραδίτικη εβραϊκή παράδοση και φέρνουν στο τραπέζι μας το άρωμα της ιστορίας μέσα από ένα πιάτο γεμάτο τρυφερότητα και νοστιμιά.

Αυτό το φαγητό δεν είναι απλώς γευστικό – είναι πολιτισμική αφήγηση. Ένα παραδοσιακό πιάτο που μιλά για οικογένεια, γιορτή και μνήμη. Εδώ, το «απλό κεφτεδάκι» αναβαθμίζεται, περιχυμένο με μια βελούδινη σάλτσα ξηρών καρπών, που ισορροπεί ανάμεσα στη γλυκύτητα, τη γήινη γεύση και τη φίνα υφή.

Το γευστικό ταξίδι γίνεται μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμος” 

λύκισμα της σεφαραδίτικης κουζίνας σε αλμυρή εκδοχή

Προετοιμασία: 30’
Μαγείρεμα: 30’
Σύνολο: 1 ώρα
Μερίδες: 4–6

Υλικά

Για τους κεφτέδες

  • 700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (από ελιά)

  • 20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 2 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένες & καλά στυμμένες

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 αυγό

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • Μπόλικο ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 20 γρ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

  • 120 γρ. αμυγδαλόψιχα

  • 120 γρ. φουντουκόψιχα

  • 80 ml ελαιόλαδο

  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 400–500 ml νερό (για το μαγείρεμα της σάλτσας)

Εκτέλεση

🔹 Κεφτέδες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τον μαϊντανό, το ψωμί, το αυγό, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

  2. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες (περίπου 25 γρ. ο καθένας).

  3. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο (ύψος περίπου 3 εκ.) και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις για 5–7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

  4. Τους μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

🔹 Σάλτσα & Μαγείρεμα

  1. Στον πολυκόφτη χτυπάμε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τον μαϊντανό μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία πάστα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό.

  2. Μεταφέρουμε την πάστα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 400–500 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά.

  3. Ρίχνουμε τους κεφτέδες στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10–15 λεπτά, ανακινώντας ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να καλύπτονται.

  4. Αν η σάλτσα πήξει πολύ, προσθέτουμε λίγο νερό.

  5. Σερβίρουμε ζεστούς με τη σάλτσα ή ξεχωριστά σε μπολ για self-service.

Συμβουλή σερβιρίσματος:

Αυτοί οι μικροί κεφτέδες ―γνωστοί στη σεφαραδίτικη παράδοση ως keftikas― συνοδεύονται υπέροχα με πουρέ ή αφράτο πιλάφι. Μπορούν επίσης να μπουν σε πιατέλα finger food με οδοντογλυφίδα και λίγη από τη σάλτσα σε κάθε μπουκιά.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.