Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΒιβλίο«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

«Ναξιακά» 2025 – Τιμητικός 14ος τόμος αφιερωμένος στον Στέφανο Εμμ. Ψαρρά

|

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό στην προσφορά ενός σπουδαίου Ναξιώτη, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) ανακοινώνει την έκδοση του 14ου τόμου της επετηρίδας “Ναξιακά”, για το έτος 2025, ο οποίος είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στη μνήμη του Στέφανου Εμμ. Ψαρρά – διδάκτορα Φιλολογίας, ιστορικού ερευνητή, ποιητή και επί χρόνια ενεργού μέλους της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού.

Ο τόμος αυτός δεν είναι απλώς μια ετήσια επιστημονική έκδοση, αλλά ένας φόρος τιμής προς έναν άνθρωπο που σημάδεψε τη ναξιακή πνευματική παραγωγή με την ευρυμάθεια, το ήθος και την αφοσίωσή του στην ιστορική αλήθεια και τον γραπτό λόγο.

Ο 14ος τόμος ξεχωρίζει για τον αναμνηστικό χαρακτήρα του και είναι διαρθρωμένος σε τρεις βασικές ενότητες:

  1. Αφιερώματα στη μνήμη του εκλιπόντος, όπου καταχωρούνται επικήδειοι, ψηφίσματα, λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα που εκφράζουν τη θλίψη, τον σεβασμό και τη μνήμη των ανθρώπων που συμπορεύτηκαν με τον Στέφανο Ψαρρά στη ζωή και στα γράμματα.

  2. Συμβολές αφιερωμένες στην προσωπικότητα και το έργο του, οι οποίες σκιαγραφούν το πορτρέτο του ως επιστήμονα, εκπαιδευτικού και ερευνητή που εργάστηκε με πάθος και συνέπεια για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου.

  3. Η ενότητα “Τιμώντας”, που περιλαμβάνει προσωπικά κείμενα, αναμνήσεις και αφηγήσεις, τα οποία προσδίδουν στον τόμο τον χαρακτήρα μιας συλλογικής αναμνηστικής πράξης.

Διατηρώντας τον επιστημονικό της πυρήνα, η επετηρίδα φιλοξενεί και τις σταθερές της στήλες, όπως “Σχολεία εν Δράσει”, “Βιβλιοπαρουσιάσεις” και “Δράσεις της Ο.ΝΑ.Σ.”, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ πολιτισμού, παιδείας και κοινωνίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 14ος τ. ΝΑΞΙΑΚΑ

📚 Διανομή του τόμου:
Ο τόμος διατίθεται:

  • Από την Ομοσπονδία (κατόπιν συνεννόησης με την Πρόεδρο κ. Εύη Ζιούλη: 6947008411 ή τον Αντιπρόεδρο κ. Μανώλη Καλαϊτζή: 6944591561)

  • Στα βιβλιοπωλεία “ZOOM” και “ΠΑΛΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ” στη Χώρα Νάξου

  • Από το κατάστημα “ΠΙΑΝΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Δημητροκάλλη”, Ναυαρίνου 12, Αθήνα – τηλ. 2103641296

Ο τόμος «Ναξιακά» 2025 δεν είναι μόνο μια αναδρομή στο έργο του Στέφανου Ψαρρά. Είναι ένας καθρέφτης του πολιτιστικού αποτυπώματος που άφησε στην καρδιά της ναξιακής διανόησης – και μια πρόσκληση στους αναγνώστες να γνωρίσουν ή να ξαναθυμηθούν έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με αφοσίωση το φως των Κυκλάδων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)

Πρώτη επιτυχής τηλε-θρομβόλυση στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Με τη χρήση τηλεϊατρικής, οι γιατροί απέτρεψαν μόνιμη βλάβη σε ασθενή με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο – Σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας στις Κυκλάδες.

Το Brainobrain έρχεται για πρώτη φορά στη Νάξο – Ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει το μυαλό και την προσωπικότητα των παιδιών

Το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει τον άβακα, το NLP και την ανάπτυξη soft skills ανοίγει τις πόρτες του στη Χώρα Νάξου.

Κλήρωση Κυπέλλου και Πρωταθλήματος ΕΠΣ Κυκλάδων – Τα ζευγάρια και οι όμιλοι

Στην Ερμούπολη της Σύρου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την Α΄ και Β΄ φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων, καθώς και για την κατάρτιση των ομίλων της Α΄ Κατηγορίας.

Διάκριση για το 2ο Γυμνάσιο Νάξου, εθνική Ετικέτα Ποιότητας eTwinning για το έργο «Heritage on a plate»

Το σχολείο τιμήθηκε για τη δημιουργική σύνδεση της γαστρονομικής παράδοσης με τα ψηφιακά εργαλεία και την τεχνητή νοημοσύνη, σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού.

Η Ίος στην κορυφή με το σκοτύρι – Το ελληνικό τυρί που ξετρελαίνει τους Ολλανδούς

Έρευνα του Griekenland.net κατατάσσει την Ίο πρώτο γαστρονομικό προορισμό για τους φίλους του τυριού, με το παραδοσιακό σκοτύρι να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας