Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας Χανιώτη: Η παράδοση του νησιού με μυρωδιές σπιτιού
«Η κρεμμυδόπιτα υπήρχε πάντα σχεδόν στο τραπέζι μας, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου», λέει η Μυκονιάτισσα Φραντζέσκα Χανιώτη στον Γαστρονόμο και ήδη η κουζίνα γεμίζει μυρωδιές, μνήμες και εικόνες από τα καλοκαίρια του Αιγαίου. Πίτες απλές, γευστικές, φτιαγμένες με τα υλικά της εποχής και του τόπου: τυροβολιά, γλυκά κρεμμύδια, άνηθο και φρέσκια ζύμη. (σ.σ. στη Νάξο μπορούμε να βάλουμε και ανθότυρο από το Τυροκομείο Πιτταρά)
«Δεν είμαι ο άνθρωπος που θα πω “ένα λεπτό να κάνω μια πίτα”. Επειδή δουλεύαμε όλοι, τις ετοιμάζαμε από νωρίς, στα ταψάκια του μπακλαβά, και τις βάζαμε στην κατάψυξη. Τις έβγαζες κατευθείαν και με λίγο λάδι ψήνονταν σαν φρέσκες».
Μικρές πίτες για τα παιδιά, μεγάλα ταψιά για τις γιορτές, και πάντα το κρεμμύδι στο επίκεντρο. Όχι όποιο κι όποιο: «Είχαμε σπόρο δικό μας, γλυκού κρεμμυδιού, λευκό, πλατύ, καμία σχέση με της αγοράς. Το βάζαμε ωμό και γινόταν η πίτα μελωμένη». Μάλιστα, όπως θυμάται γελώντας: «Η γιαγιά μου, όταν είχε νεύρα, έτρωγε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα για να ηρεμήσει».
Η συνταγή της Φραντζέσκας
🕑 Προετοιμασία: 30′
🔥 Ψήσιμο: 1 ώρα
⏳ Αναμονή: 12 ώρες (για το στραγγιστό τυρί)
🧺 Μερίδες: για ταψί 30 εκ.
Υλικά για τη ζύμη:
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
200 ml χλιαρό νερό
-
4 γρ. ξηρή μαγιά (1/2 φακελάκι)
-
100 ml ελαιόλαδο
-
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
-
1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή ανθότυρο/μυζήθρα (στραγγισμένη σε τούλι για 12 ώρες) (εδώ στη Νάξο εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ανθότυρο Πιτταρά)
-
2 αυγά
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1 μάτσο άνηθος
-
1/4 μάτσο σέσκουλα (προαιρετικά)
-
100 ml ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Ζύμη: Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, γυαλιστερό ζυμάρι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί.
-
Γέμιση: Σε μπολ θρυμματίζουμε την τυροβολιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός του λαδιού. Ανακατεύουμε.
-
Στήσιμο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο). Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε καλά τις άκρες και χαράζουμε σε ρόμβους.
-
Ψήσιμο: Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 170°C για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αυτή η κρεμμυδόπιτα δεν είναι απλώς μια συνταγή. Είναι ένα κομμάτι ζωής, ρίζες, οικογενειακή θαλπωρή και Μυκονιάτικη παράδοση. Κάθε μπουκιά έχει την ιστορία μιας γυναίκας, μιας γιαγιάς, ενός τραπεζιού γεμάτου.
📌 Πηγή: Συνέντευξη & συνταγή όπως καταγράφηκε στον Γαστρονόμο