Τετάρτη σήμερα και η πρόταση του “Γαστρονόμος” κάνει την διαφορά… Ένα υπέροχο λαδερό της άνοιξης, που συνδυάζει φασολάκια με αρακά και αμπελόφυλλα.
Τρυφερά αμπελόφυλλα μπορούμε να προμηθευτούμε από τη λαϊκή αγορά, προσέχοντας να είναι αράντιστα, αλλιώς παίρνουμε αυτά που είναι σε βάζο, διατηρημένα σε άλμη.
Συνοδεύουμε αυτό το αρωματικό λαδερό με μια σαλάτα με ντοματίνια, κάππαρη, φέτα και ζεστές φέτες προζυμένιου ψωμιού αλειμμένες με μαλακή φέτα.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 40′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4
# 300 γρ. φασολάκια τσαουλιά, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
# 300 γρ. αρακάς
# 2 γλυκοπατάτες, κομμένες κυδωνάτες
# 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
# 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
# 100 γρ. αμπελόφυλλα, χοντροκομμένα
# 1/3 κουτ. γλυκού τσίλι ή καυτερή πάπρικα
# 1 μάτσο μάραθος ή άνηθος, ψιλοκομμένος
# 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
# ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
# 90 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φασολάκια και αρακά γιαχνί με αμπελόφυλλα, αρχικά ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το τζίντζερ, τον μάραθο, τα φασολάκια και τον αρακά για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το τσίλι και τα αμπελόφυλλα και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
Ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τον δυόσμο και 150 ml νερό.
Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
Μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Πρόταση για κρασί: Sauvignon, Ντεμπίνες, Μαλαγουζιές, ξηρά Μοσχάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 219.