Το ξέρατε; O πρώτος λαός που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της μπάμιας ήταν οι Αιγύπτιοι. Από εκεί έγιναν γνωστές και στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την Ινδία. Εχει κι άλλο όμως.. Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνες (Β6,Β1,K,C), διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα αγγεία (έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό και έμφραγμα).
Οι διαιτητικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση της ldl-χοληστερόλης, στον έλεγχο του ζαχάρου και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη καλό είναι να τις αποφεύγουν.
Η ουσία; Οι μπάμιες είτε τις αγαπάς και τις λατρεύεις όταν είναι στο πιάτο σου, είτε τις μισείς και δεν θέλεις ούτε να τις βλέπεις… Εγώ ανήκω στη 2η κατηγορία.
Ομως επειδή είμαι μακαρονάς και μ αρέσουν τα τυροκομικά της Νάξου και δη από το Τυροκομείο Πιτταρά παίρνω τη συνταγή στο “Γαστρονόμο” από την Νένα Ισμυρνόγλου και σας την παρουσιάζουμε για σήμερα.. “Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά”.
Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 15′ μαγείρεμα / Σύνολο: 25′
Υλικά
Μερίδες: 4
# περίπου 1 μερίδα μπάμιες λαδερές (1½ φλιτζ. τσαγιού)
# 1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά της αρεσκείας μας
# 2 μέτριες ντομάτες ώριμες, άλλα σφιχτές, πολτοποιημένες
# 1 σκελίδα σκόρδου, ελαφρώς κοπανισμένη
# 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
# 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου ή 1 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
# 1 κουτ. γλυκού ξερό εστραγκόν, τριμμένο
# 200 γρ. κεφαλοτύρι Πιτταρά χοντροτριμμένο
# αλατοπίπερο
Διαδικασία
# Για να φτιάξουμε ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι, αρχικά βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο.
# Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
# Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ελαιόλαδο με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά και το σοτάρουμε για 1/2 λεπτό.
# Προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
# Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, μεταφέρουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε τις μπάμιες.
# Αφού πάρουν μία βράση για 1 λεπτό, ρίχνουμε και τα μακαρόνια.
# Ανακατεύουμε καλά αλλά προσεχτικά να ζεσταθούν τα μακαρόνια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
# Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε άλλη μία φορά και σερβίρουμε αμέσως, τα ζυμαρικά με μπάμιες, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κρασί: Ένα ροζέ από Μοσχοφίλερο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 51.