«Σαλάτα εσύ σούπερ σταρ!». Φουλ σε ενέργεια, πρωτεΐνη και θρεπτικά συστατικά, αυτή η πρωτότυπη οσπριοσαλάτα με γίγαντες θα μας κρατήσει χορτάτους για ώρες και θα μας εντυπωσιάσει με τη νοστιμιά της.
Μια μόνο από τις 106 συνταγές για σαλάτες, που θα βρείτε στον Γαστρονόμο Μαΐου που κυκλοφόρησε χθες Κυριακή (11/05) με την “Καθημερινή”
Μπορούμε να σερβίρουμε αυτή την πρωτότυπη, γλυκόξινη οσπριοσαλάτα με διάφορους τρόπους: με προσούτο, (όπως στη φωτό), με τυρί μελίχλωρο σαγανάκι, με τραγανοψημένο λουκάνικο τσορίθο, με μπέικον σε κυβάκια, τηγανισμένα χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να γίνουν τραγανά, με φέτα θρυμματισμένη ή, τέλος, με καπνιστό σκουμπρί ή φιλέτο ρέγκας.
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες σαλάτα με κάππαρη, ελιές και σταφίδες, στραγγίζουμε τους γίγαντες από το νερό του μουλιάσματος και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και το φασκόμηλο.
- Τους βράζουμε, ξαφρίζοντας καλά για όσο χρειάζεται, για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τους αλατίζουμε περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά. Τους στραγγίζουμε καλά και πετάμε το φασκόμηλο.
- Σε μια ευρύχωρη σαλατιέρα ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις ελιές, την κάππαρη, τις σταφίδες, την πιπερίτσα τσίλι και αλατοπίπερο μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τους ζεστούς γίγαντες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μείγμα μυρωδικών και σαλατικών και ανακατεύουμε.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε συνοδεύοντας με όποιο από τα υλικά της εισαγωγής θέλουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος