Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Παστίτσιο διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

Πρόταση Ημέρας: Παστίτσιο διά χειρός Σωτήρη Ευαγγέλου

|

“Παρότι στη συνταγή του Ευαγγέλου για παστίτσιο γράφει ξεκάθαρα: «πριν το κόψουμε, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή ένα μισάωρο για να σταθεί και να κόβεται σε ωραία κομμάτια», εγώ δεν άντεξα. Με το που βγήκε από τον φούρνο αυτό το αφράτο, ζουμερό, ζουμπουρλούδικο, αρωματικό παστίτσιο ήθελα αμέσως να το δοκιμάσω.

Στην πραγματικότητα, η συνταγή δεν είναι δική του αλλά της μαμάς του Ευαγγελίας και το έφτιαχνε στον Τύρναβο. Το χαρακτηριστικό της είναι η απαλή, βελούδινη, αρωματική μπεσαμέλ – κι αν ακολουθήσεις τα βήματα όπως τα δίνει, φτιάχνεται πανεύκολα και δεν αφήνει περιθώρια λάθους.

Είναι μπελαλίδικο φαγητό, αλλά ποιο παστίτσιο δεν είναι; Θέλει περίπου τρεις ώρες από την ώρα που θα το ξεκινήσεις μέχρι να το απολαύσεις όπως πρέπει. Είναι όμως και συνταγή-επένδυση: πρώτον, γιατί τα μακαρόνια γίνονται ακόμη πιο νόστιμα την επόμενη μέρα, και δεύτερον, γιατί βγαίνει μεγάλη ποσότητα – ιδανικό για να υπάρχει κάτι έτοιμο στο ψυγείο. Το μόνο που θα άλλαζα την επόμενη φορά είναι να βάλω λίγο περισσότερο αλάτι στα μακαρόνια”.

Με τον τρόπο αυτό, η Μαρίνα Πετρίδου για τον “Γαστρονόμο” προτείνει το πιάτο ημέρας.. Κυριακάτικο φαγητό άλλωστε είναι το Παστίτσιο. Κακά τα ψέματα

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 1 ώρα ψήσιμο /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για τον κιμά

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Κιμάς

  1. Για να ετοιμάσουμε το παστίτσιο του Σωτήρη Ευαγγέλου σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά, κομματιάζοντας τον καλά με ξύλινη σπάτουλα ώστε να μη μείνουν σβόλοι.
  2. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλει, να καβουρδιστεί, να ροδίσει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα ψητού.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε τα καρότα, το σέλερι, τα μπαχαρικά και τη δάφνη.
  4. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο του σκεύους και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε την ντομάτα και 500 ml νερό.
  7. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει ο κιμάς και να μαλακώσει.
  8. Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7 λεπτά.
  9. Τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας, για να μην κολλήσουν.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει, αλλά να μην κάψει και σκουρύνει.
  2. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε έντονα και γρήγορα με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν οι σβόλοι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να φτιάξουμε μια δεμένη, λεία κρέμα, αλλά σχετικά ρευστή, να μην πήξει.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγό, αλατοπίπερο και τριμμένο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
  6. Ρίχνουμε και 60 γρ. από το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Παστίτσιο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μεγάλου ταψιού (π.χ. το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου).
  3. Απλώνουμε στο ταψί λίγο περισσότερα από τα μισά μακαρόνια και από πάνω τους στρώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, ισιώνοντας την επιφάνεια του με σπάτουλα.
  4. Απλώνουμε πάνω του τα υπόλοιπα μακαρόνια και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ μέχρι να τα καλύψουμε.
  5. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
  6. Ψήνουμε το παστίτσιο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.
  7. Το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 207.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος: Μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία των υπολογιστών, προβληματίζονται για το μέλλον της τεχνολογίας

Το «SERIFOS–SUPERCOMPUTERPROJECT» του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση και την τεχνολογική παιδεία με την ανθρώπινη ευαισθησία.

Πρόταση Ημέρας: Τηγανιά με χοιρινό και μανιτάρια πλευρώτους διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Μία ξεχωριστή πρόταση ημέρας από την αγαπημένη μας Μαριέττα Γαλάνη - χοιρινό και μανιτάρια, τι καλύτερο

Αμοργός: Από την πράξη στη λήθη, όταν η τοπική μνήμη αγνοείται

Μια δημόσια υπενθύμιση για την αξία της αναγνώρισης των ανθρώπων που προσφέρουν στον τόπο τους, αθόρυβα.

Νάξος – Λιμάνι: Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του κρηπιδώματος στη Μυρτιδιώτισσα του λιμένα Νάξου

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.