Μεγάλος πονοκέφαλος το βραδινό φαγητό όταν κάποιος δουλεύει όλη μέρα κι ένα απλό γιαούρτι ή κάποιο σνακ δεν ακούγεται πολύ δελεαστικό. Αν έχει περισσέψει φαγητό από το μεσημέρι ή από την προηγούμενη μέρα, ευτυχώς είμαστε καλυμμένοι, αλλά αν πρέπει να φροντίσουμε και για άλλα μέλη της οικογένειας, σπάνια φτάνει για όλους.
Τότε, πρέπει να βρούμε το κουράγιο να μπούμε στην κουζίνα και να σκαρφιστούμε κάτι από την αρχή, με ό,τι βρούμε στο ψυγείο και στο ντουλάπι μας. Γρήγορες πίτσες με πίτες σουβλακιού, fish and chips, φαχίτας με χοιρινό, κασέρι και γουακαμόλε ή μήπως μια δροσερή, χορταστική σαλάτα με πρασινάδες, ντοματίνια, αγγούρι και μπριζόλα;
Πολλά μπορεί να φτιάξει κανείς εύκολα και γρήγορα. Καλή διάθεση να υπάρχει συνταγές με φιλέτο κοτόπουλο, ιδέες με ζυμαρικά, ζεστά ή κρύα, που θα ικανοποιήσουν μικρούς και μεγάλους, πολλών λογιών σαλατοφαγητά, ομελέτες και σάντουιτς και άλλα χορταστικά σνακ, όπως και πιάτα με φιλέτα ψαριού αλλά και με κρέας ή κιμά που είναι ό,τι πρέπει για το βράδυ.
Ας δούμε τη πρόταση της ημέρας μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”... Η ιδέα της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
# 400 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
# 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
# 2 σκελίδες σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένες
# 1/4 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
# 4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
# 4 λεπτές φέτες κασέρι
# 2 μπάλες μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες
# 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού ή 4 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
# 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα
Διαδικασία
# Για το κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
# Ανακατεύουμε σε μπολ τις ντομάτες, την κάππαρη, το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 2 κουτ. σούπας νερό.
# Τακτοποιούμε τα φιλέτα στη σειρά σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψάκι, λαδωμένο. Τα αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε πάνω τους τα τυριά και το μπέικον.
# Περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
# Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να μελώσει λίγο η σάλτσα.
# Ξεφουρνίζουμε το κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα, σκορπίζουμε τον βασιλικό και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
# Συνοδεύουμε με σαλάτα.
# Στο ποτήρι μας ένα Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 145.