Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

|

«Σαλάτα εσύ σούπερ σταρ!». Κάτω από τον λοφίσκο ολόφρεσκης πρασινάδας κρύβεται μια τροφαντή μπαλίτσα από mozzarella burrata, μια έκπληξη που δίνει σώμα σε αυτή την πλούσια σαλάτα με φασολάκια, αρακά και μυρωδικά.

Ο “Γαστρονόμος” έχει τη τιμητική του και μας προσφέρει μία υπέροχη συνταγή… Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πιάτο ακόμη και ως κυρίως πιάτο αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να του δώσουν ρόλο “σαλάτας”

Η buratta είναι ένα είδος μοτσαρέλας, που εξωτερικά θυμίζει την κλασική βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλά στο εσωτερικό της βρίσκεται ένα ημίρρευστο μείγμα από στρατσιατέλα και κρέμα γάλακτος που ξεχύνεται όταν κόψουμε την μπαλίτσα με μαχαίρι. Τη βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και τυροπωλεία.

Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-1 Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-2

 

Χρόνος: 40′ προετοιμασία, Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού, σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα τσαουλιά.
  2. Τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό).
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, όπου τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να μείνουν τραγανά και ζωηρόχρωμα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
  4. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να γυαλίσουν.
  5. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το νερό που έμεινε στην κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ζεματίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον αρακά.
  6. Τον κρυώνουμε στο νερό με τα παγάκια, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε άλλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο καλά, σε δυνατή φωτιά.
  9. Μόλις κάψει, ρίχνουμε εκεί τα τσαουλιά και τα απλώνουμε σε μονή στρώση.
  10. Τα ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν από την κάτω πλευρά τους οι σκούρες γραμμές του σχαροτήγανου.
  11. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
  12. Στο ίδιο σχαροτήγανο «ψήνουμε» με τον ίδιο τρόπο τον αρακά για 2-3 λεπτά και τον βάζουμε στο μπολ με τα τσαουλιά.
  13. Προσθέτουμε τη ρόκα, το σπανάκι, τα ραπανάκια, τα φρέσκα μυρωδικά, την πιπερίτσα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε την buratta στο κέντρο μιας πιατέλας. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά της για να ξεχυθεί από μέσα το ημίρρευστο εσωτερικό της.
  2. Ραντίζουμε με 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Απλώνουμε ολόγυρα την σαλάτα, σκορπίζουμε τα παξιμαδάκια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.