Με φύλλα τσαλακωμένα σαν πατσαβούρια, αυτό το είδος πίτας είναι ιδανικό για όλες εκείνες τις φορές που θέλουμε κάτι εύκολο, γρήγορο και με σχετικά λίγα υλικά. Παρά το αστείο και λίγο υποτιμητικό όνομά της, η πατσαβουρόπιτα βασίζεται σε μία έξυπνη ιδέα: τα φύλλα μπαίνουν, όχι στρωτά, αλλά σαν «ακορντεόν», τσαλακωμένα στο ταψί, και έπειτα συνήθως περιχύνονται με κάποιον χυλό (ή κρέμα, λιωμένο βούτυρο ή σιρόπι, ανάλογα με την περίπτωση).
Όταν ψηθούν, «πίνουν» τα υγρά και μαλακώνουν μέσα, αλλά η επιφάνεια γίνεται τραγανή και αποκτά μια ωραία, ρόδινη κρούστα. Και κάπως έτσι, έχεις γλυκό ή φαγητό στο πι και φι!
Και σήμερα χάρη στο “Γαστρονόμο” θα παρουσιάσουμε τη πρόταση για “Τυρόπιτα εν τάχει”. Με δεδομένο ότι ζούμε στη Νάξο όπου τα τυροκομικά προϊόντα είναι ασυναγώνιστα, απλά πηγαίνουμε σε χώρο όπου μπορούμε να βρούμε τυρί από το Τυροκομείο Πιτταρά και φτιάχνουμε μία ξεχωριστή τυρόπιτα…
Ας δούμε τη συνταγή..
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την τυρόπιτα εν τάχει, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το φούρνο στους 170° – 180° C.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το τυρί που έχουμε επιλέξει, το σπάμε με ένα πιρούνι σε μέτρια κομμάτια και το ανακατεύουμε ελαφρά με το πιπέρι, το ένα αυγό και το ασπράδι από το δεύτερο αυγό.
- Σε μια κούπα με 1 κ.σ νερό ανακατεύουμε τον κρόκο από το δεύτερο αυγό και τον αφήνουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε πολύ ελαφρά το ελαιόλαδο και με ένα πινέλο αλείφουμε με 1 κ.σ από το λάδι ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
- Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας τσαλακωμένα ή σουρωμένα στον πάτο του ταψιού σε μία στρώση, το ένα δίπλα στο άλλο, με τρόπο ώστε οι άκρες να προεξέχουν από το ταψί.
- Αλείφουμε με τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο και σκορπάμε από πάνω το μείγμα του τυριού. Κομματιάζουμε με τα χέρια τα άλλα 2 φύλλα κρούστας, τα σκορπίζουμε πάνω από τη φέτα, αλείφουμε με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τσαλακώνουμε τις άκρες που κρέμονται, διπλώνοντάς τες προς το κέντρο του ταψιού, και αλείφουμε με όσο ελαιόλαδο έχει μείνει.
- Τέλος, με το ίδιο πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας με το μείγμα του κρόκου.
- Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Μυστικά
Συμβουλή: Αν θέλουμε, διαλύουμε 1 κ.σ μέλι σε 3 κ.σ νερό και προσθέτουμε ελάχιστη κανέλα. Περιχύνουμε την τυρόπιτα όσο είναι ζεστή με το μείγμα και σερβίρουμε. Αυτή η γευστική κόντρα (γλυκού μελιού και όξινου τυριού) είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 1.