Η πρόταση της ημέρας που μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο” έχει ως βασικά χαρακτηριστικά, τις πατάτες και το τυρί. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη Νάξο, έχουμε την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο πιάτο αντί για φέτα θα μπορούσε να έχει μερικά από τα βασικά προϊόντα του Τυροκομείου Πιτταρά είτε μιλάμε για μυζήθρα (γλυκιά ή ξινή) ή για ανθότυρο ή ακόμη και για Γραβιέρα ΠΟΠ….
Ποια είναι η συνταγή; Τρίβουμε πατάτες στον τρίφτη, σχηματίζουμε φωλίτσες στο τηγάνι, τις γεμίζουμε με τριμμένη φέτα και έχουμε το πιο ωραίο σπιτικό φαστ φουντ. Τραγανές, νόστιμες, σε όλους αρέσουν, μικρούς και μεγάλους.
Χρόνος: 10′ προετοιμασία / 40′ τηγάνισμα / Σύνολο: 50′
Υλικά
Κομμάτια: 12-15
# 3 πατάτες μεσαίου μεγέθους
# αλάτι όσο θέλουμε
# μπόλικο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
# 2 κουτ. σούπας βούτυρο, για το τηγάνισμα
# 400 γρ. τρίμμα φέτας (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε από το Τυροκομείο Πιτταράς), για σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις πατατένιες φωλίτσες πλένουμε, καθαρίζουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις πατάτες.
- Τις τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Αλατίζουμε κατά βούληση.
- Ρίχνουμε μπόλικο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά βούτυρο και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί πολύ καλά.
- Τότε παίρνουμε τριμμένη πατάτα, όση πιάνει ένα μεγάλο πιρούνι, και τη ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Την απλώνουμε με το πιρούνι σχηματίζοντας έναν δίσκο.
- Κάνουμε στη μέση του δίσκου μια λακκούβα, πιέζοντας με το πιρούνι ώστε να φτιάξουμε μια φωλιά.
- Τηγανίζουμε για περίπου 5 λεπτά.
- Γυρίζουμε τη φωλίτσα και την αφήνουμε να τηγανιστεί και από την άλλη για άλλα 5 λεπτά.
- Καθώς τηγανίζουμε, προσθέτουμε, αν χρειάζεται, κι άλλο λάδι και τη δεύτερη κουταλιά βούτυρο.
- Βγάζουμε τη φωλίτσα με μια τρυπητή κουτάλα.
- Και την αφήνουμε σε μια λαδόκολλα να στεγνώσει.
- Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο τις υπόλοιπες φωλίτσες.
- Τηγανίζουμε περισσότερες από μία κάθε φορά, προσέχοντας όμως να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Σερβίρουμε βάζοντας στην κοιλότητα της φωλίτσας μια γεμάτη κουταλιά τρίμμα φέτας (ή όποιο άλλο τυρί θέλουμε από την φαρέτρα του Τυροκομείου Πιτταράς).
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 6.