Με τις φωτίτσες από τις λαμπάδες της Ανάστασης να καίνε, στο βραδινό τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου σερβίρεται η μαγειρίτσα. Καταπραϋντική, πρασινισμένη με όλα τα μυριστικά της Άνοιξης και αυγολεμονάτη, είναι η σούπα που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας και προετοιμάζει τον οργανισμό για την κρεοφαγία που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα.
Αν και παραδοσιακά η μαγειρίτσα φτιάχνεται με ψιλοκομμένη συκωταριά, όσοι δεν αγαπάμε ιδιαίτερα τα εντόσθια μπορούμε να τη φτιάξουμε λίγο διαφορετική, με άλλα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι.
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου”, μπορούμε ακόμη να ετοιμάσουμε μαγειρίτσα χωρίς καθόλου κρέας, vegan ή χορτοφαγική, με τα αγαπημένα μας μανιτάρια ή αγιορείτικη, όπως συνήθιζε να την κάνει ο αείμνηστος μοναχός Επιφάνιος, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
Διαδικασία
- Για την Αγιορείτικη μαγειρίτσα πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα σπανάκια και τα μυρωδικά.
- Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα εντόσθια το ψάρι, το πλένουμε και το βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι.
- Ξεκοκαλίζουμε το ψάρι μας και πετάμε τα κόκαλα και τις πέτσες, κρατώντας τα ψαχνά, και στραγγίζουμε το ζουμί.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τον ψαροζωμό και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα λαχανικά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Μετά από 15 λεπτά – εννοείται ανακατεύουμε κάπου κάπου– αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι.
- Αμέσως μετά, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι, συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Μετά, με μια κουτάλα προσθέτουμε ζουμί από τη σούπα λίγο λίγο, για να μην κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας γύρω γύρω.
- Αφού ζεσταθεί το αυγολέμονο, το ρίχνουμε όλο στη σούπα μας και το ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε για τυχόν ελλείψεις σε αλάτι και λεμόνι.
- Η Αγιορείτικη μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.
Την συνταγή την διαβάσαμε για πρώτη φορά στον “Γαστρονόμο”