Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

Πρόταση Ημέρας: Ομελέτα φούρνου με σπαράγγια

|

Μία άλλη ομελέτα.. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” και με τον Κώστα Ιωάννου στην ταβέρνα “Σταφυλόμελι” που βρίσκεται στην Κερατέα, έψησε αυτή τη διαφορετική ομελέτα στον γάστρο. Ομως, μας έδωσε τη συνταγή για να την φτιάξουμε στο σπίτι, με τρόπο ελαφρά διαφορετικό, προσαρμοσμένο για τα συνήθη οικιακά σκεύη. Αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Το σημαντικό είναι να βρείτε άγρια σπαράγγια, κυρίως σε βιολογικές αγορές και σε καλά μανάβικα – αν μένετε εκτός πόλης είναι πιο εύκολο να τα πετύχετε σε τοπικές λαϊκές ή να τα παραγγείλετε από μανάβικο της περιοχής.

Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσετε καλλιεργημένα, πράσινα, καλά καθαρισμένα από την σκληρή άκρη του κοτσανιού και από τις ίνες του υπόλοιπου βλαστού. Αν θέλετε, κόβετε τα κοτσάνια κατά μήκος στη μέση, για να προλάβουν να ψηθούν και να γίνουν ζουμερά και τρυφερά.

Η πατάτα είναι προαιρετική, αλλά δίνει σώμα και έξτρα νοστιμιά, αρκεί να μπει σε μικρή ποσότητα, ώστε να απορροφήσει τη γεύση των σπαραγγιών και να μην την εξουδετερώσει.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία /  25′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 5

Υλικά
Μερίδες: 4

# 1 πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε μπαστουνάκια, για τηγανητή
# 1 λεπτό μάτσο φρέσκα άγρια σπαράγγια (ή 1 μάτσο καλλιεργημένα, πλυμένα και καθαρισμένα)
# 10 αυγά
# ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα, κατά προτίμηση εβαπορέ
# 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
# πάπρικα γλυκιά ή καυτερή, κατά βούληση
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# ελαιόλαδο για το τηγάνισμα της πατάτας + λίγο επιπλέον, για την ομελέτα

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε ομελέτα φούρνου με σπαράγγια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα απλό τηγάνι, 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Στη συνέχεια, μισοτηγανίζουμε την πατάτα, μέχρι να μεγαλώσει (να διαλύεται με το πιρούνι), αλλά να μην ροδίσει.

Τη στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 2 εκ. νερό και λίγο αλάτι και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει ήπια.

Ρίχνουμε τα σπαράγγια, καπακώνουμε την κατσαρόλα και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι βλαστοί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τα σπαράγγια και κρατάμε στην άκρη το λιγοστό ζουμί τους.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τα αυγά, το γάλα, το κορν φλάουρ, την πάπρικα και αλατοπίπερο.

Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί.

Στρώνουμε εκεί τις μισοτηγανισμένες πατάτες.

Τις αλατίζουμε ελαφρά.

Αδειάζουμε πάνω τους το μείγμα αυγών.

Έπειτα, πάνω του σκορπίζουμε τα αχνισμένα σπαράγγια.

Ραντίζουμε με το ζουμί που αφήσαμε στην άκρη από το άχνισμά τους.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε το σκεύος στον φούρνο και ακουμπάμε πάνω του χαλαρά, ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε την ομελέτα για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου, μέχρι να στερεοποιηθεί η επιφάνεια της ομελέτας, να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει καλά.

Σερβίρουμε την ομελέτα με σπαράγγια αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.