Δευτέρα, 17 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Λαζάνια με χορταρικά εποχής και τυροκομικά Πιτταράς

Πρόταση ημέρας: Λαζάνια με χορταρικά εποχής και τυροκομικά Πιτταράς

|

Αυτά τα φουρνιστά λαζάνια έχουν όλα τα αρώματα της εποχής, με αγκινάρες, αρακά, φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρυφερά ανοιξιάτικα χόρτα. Πρόταση που μας έρχεται μέσα από τον “Γαστρονόμο” και μας προσφέρει όμορφες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια…

Αλλωστε πολλά από τα προϊόντα και δη τα χορταρικά τα βρίσκουμε στη Νάξο όπως και τα τυροκομικά από τη στιγμή που στο “Τυροκομείο Πιτταρά” η επιλογή είναι ιδανική για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό πιάτο…

Υλικά

Τεμάχια: για τετράγωνο ταψί 26 εκ.

  •  500 γρ. λαζάνια
  •  400 γρ. αρακάς
  •  300 γρ. χόρτα της αρεσκείας μας (αντίδια, ραδίκια κ.ά.), χοντροκομμένα
  •  4 καρδιές αγκινάρας, σε λεπτές φέτες
  •  10 φρέσκα κρεμμυδάκια, λεπτοκομμένα
  •  2 αυγά
  •  700 γρ. τριμμένη ντομάτα του εμπορίου
  •  1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  •  1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  •  500 γρ. ξινομυζήθρα από το Τυροκομείο Πιτταρά, ανακατεμένη με 2 κουτ. σούπας νερό
  •  250 γρ. κεφαλοτύρι από το Τυροκομείο Πιτταρά, τριμμένο
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε λαζάνια με ανοιξιάτικα χόρτα και λαχανικά, αρχικά ρίχνουμε, σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα χόρτα και τον αρακά. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 70 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  4. Ρίχνουμε τα χόρτα με τον αρακά, αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Ρίχνουμε τον μισό μάραθο και τον μισό δυόσμο και ανακατεύουμε.
  6. Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά με τα αυγά, αλατοπίπερο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
  7. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με 200 ml νερό, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπίπερο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  9. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές της σούπας από το μείγμα ντομάτας σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  10. Απλώνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια και από πάνω το 1/3 από το μείγμα των τυριών.
  11. Απλώνουμε και τη μισή ποσότητα από το μείγμα λαχανικών.
  12. Βάζουμε άλλη μία στρώση λαζάνια, τη μισή ποσότητα από το υπόλοιπο μείγμα ντομάτας, το μισό από το υπόλοιπο μείγμα τυριών και όλο το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών.
  13. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα τυριών και στο τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη ντομάτα.
  14. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  15. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαζάνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SeaJets – Κυκλάδες: Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, το “SuperJet” ξεκινάει ταξίδια

Στις 20 Μαρτίου το SuperJet κάνει την πρώτη του εμφάνιση για το 2025 στα νερά των Κυκλάδων - Ποιο θα είναι το δρομολόγιό του

Αυτά είναι τα 20 ομορφότερα σινεμά του κόσμου. Ένα Ελληνικό ανάμεσά τους

Σινεμά του κόσμου! Από μια αίθουσα 12 θέσεων σε ένα παλιό βιοτεχνικό κατάστημα του Οντάριο μέχρι μια μεγάλη αίθουσα 2702 θέσεων στην «Πόλη του Φωτός»

ΕΜΥ – Εκτακτο δελτίο: “Βουτιά” θερμοκρασίας, είσοδος της χώρας σε θερμικό σοκ (!!!)

Η θερμοκρασία την Τρίτη το βράδυ στην Αθήνα δεν θα ξεπερνά τους 4 με 6 βαθμούς Κελσίου - Πού θα πέσουν χιόνια - Στο τέλος της εβδομάδας θα γίνει ξανά ανοιξιάτικος ο καιρός

Σαντορίνη: Τι προτείνουν 15 παραγωγικοί φορείς για την επαναφορά στην κανονικότητα

Με την Υπουργό Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη συναντήθηκαν παραγωγικοί φορείς του νησιού και παρουσίασαν ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων

ΠΕΠΙΕΘ : Καλύπτει το κόστος μαθητικής εκδρομής σε τρία παιδιά της Ύδρας

ΠΕΠΙΕΘ και Cpt Γιώργος Βάλλης καλύπτουν το κόστος μαθητικής εκδρομής σε τρία παιδιά της Ύδρας

Σαντορίνη: Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης το Σάββατο 22 Μαρτίου από το ΙΜΠΗΣ

Η εκδήλωση αφορά στην ενημέρωση του κοινού και των αρχών και θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα

Νάξος – Γ. Παπαδόπουλος: “Πάμε να στηρίξουμε σύγχρονα εργαλεία σε παλιά θεμέλια” (video)

Νάξος – “Φιλοξενία”: Ημερίδα σήμερα (17/03) στη πάλαι ποτέ σχολή Ουρσουλινών με θέμα την ενημέρωση πάνω στην ψηφιακή κάρτα εργασίας

Νάξος – Δ. Λιανός: “Στοχεύουμε σαν νησί σε πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού”

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ετοιμάζει τον σχεδιασμό και την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου πεζοπορικού δικτύου - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Νάξος: Μία βραδιά με τον Μάνο Πυροβολάκη στου.. Baco τη πόρτα (video)

Πότε και που θα δούμε τον Μάνο Πυροβολάκη στη Νάξο - Πως θα κλείσετε θέση; (video)

Πάσχα: Στα 15 ευρώ το αρνί, πάνω από 9 ευρώ το τσουρέκι (!!!)

Στα 15 ευρώ το αρνί, πάνω από 9 ευρώ το τσουρέκι – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές - Ραμαζάνι, Καθολικό Πάσχα και Ορθόδοξο Πάσχα εκτοξεύουν την τιμή του αρνιού φέτος για τους Έλληνες

Blue Star Delos: Εκτακτη προσέγγιση στην Σύρο, ποιος ο λόγος;

Το Blue Star Delos θα πραγματοποιήσει σήμερα το βράδυ έκτακτη προσέγγιση στην Σύρο - Ποιος ο λόγος;

Νάξος – Υδρομετρητές: Ενεργοποιήθηκε ο “Big Brother”, έπιασε τους .. νεροκλέφτες

Οι νεροκλέφτες, τα πειραγμένα υδρόμετρα / υδρομετρητές και το άγρυπνο «μάτι» του Big Brother που «δούλεψε» καλά!

Σκαδό – Γυμνάσιο: Με μία ιστορία αγάπης και .. μίσους το ταξίδι των μαθητών στην Πάντοβα (video)

Μαθητές από το Γυμνάσιο Σκαδού ταξίδεψαν στην Πάντοβα της Ιταλίας όπου παρουσίασαν την ιστορία αγάπης και μίσους που φέρεται να διαδραματίστηκε στον Πύργο Κόκκου πριν πολλά χρόνια (video)

Νάξος: Το λουτρό της Αριάδνης και ο αρχαιολόγος Νικόλαος Κοντολέων

Που βρίσκεται το "Λουτρό της Αριάδνης" και ο ρόλος του γνωστού αρχαιολόγου Νικόλαου Κοντολέοντα

Καρυστιανού: Ποια είναι η Ναξιώτισσα δικηγόρος στο πλευρό της;

Η Μαρία Γρατσία που είναι συνεχώς στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού, είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2023 με τα ψηφοδέλτια της «Νίκης».

Νάξος – Fast & Easy: Μία δράση που ήρθε να καλύψει κάθε μας ανάγκη

Fast & Easy.. Γρήγορα και απλά... Μία δράση στις .. δύο ρόδες που έρχεται να καλύψει άμεσα κάθε μας ανάγκη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Ανοίγει νωρίτερα φέτος η περίοδος της Κρουαζιέρας

Ανοίγει νωρίτερα (14/03) φέτος η περίοδος Κρουαζιέρας στη Μύκονο - Η αναμονή για το ρεκόρ αφίξεων

Αμοργός: Σεισμός 4,1 R με χαμηλό εστιακό βάθος, αισθητός στο νησί του “απέραντου γαλάζιου”

Σεισμός τώρα στην Αμοργό - 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν το νησί Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 5,9 χιλιόμετρα

SeaJets – Κυκλάδες: Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, το “SuperJet” ξεκινάει ταξίδια

Στις 20 Μαρτίου το SuperJet κάνει την πρώτη του εμφάνιση για το 2025 στα νερά των Κυκλάδων - Ποιο θα είναι το δρομολόγιό του

Θύελλα Καμαρίου: Ταξίδι είκοσι (20) ωρών μέσω Ιου και Πειραιά για να αναμετρηθεί στη Μήλο με τον Παμμηλιακό

Απίστευτο και όμως Κυκλαδίτικο: Είκοσι (20) ώρες θα ταξιδέψει η Θύελλα Καμαρίου από τη Σαντορίνη στη Μήλο για να αντιμετωπίσει τον Παμμηλιακό το απόγευμα Σαββάτου (15/03)