Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοΠρόταση Ημέρας: Ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο

Πρόταση Ημέρας: Ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο

|

Ωρα για ντολμαδάκια… Τρία αδέλφια καϊκτσίδες από το νησί μας την έδωσαν αυτή την συνταγή. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση για να πετύχουμε ένα ωραίο πεντάγωνο, αλλά, αν δεν τα καταφέρνουμε, απλώς τα τυλίγουμε με τον κλασικό τρόπο, σε ρολό. Τα ντολμαδάκια μπαίνουν στην κατσαρόλα σε στρώσεις, με τις διπλωμένες άκρες προς τα κάτω. Στη γέμιση έχουν ρύζι και κιμά, χοιρινό συνήθως. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” έχουμε τη πρόταση της ημέρας… 

Στην Κάλυμνο, για να δώσουν ακόμα πιο πλούσια γεύση, στρώνουν στην κατσαρόλα φέτες από λεπτά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού ή, όπως εδώ, πανσέτα χοιρινή, που παράλληλα προστατεύουν τα «φύλλα» για να μην κολλήσουν στον πάτο. Το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αυγοκομμένο, αλλά θα πρέπει να αυξήσουμε τη δόση των υγρών στην κατσαρόλα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια με κιμά από την Κάλυμνο ή αλλιώς «φύλλα», ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις των 6-8 κομματιών και τα ζεματίζουμε για 1 λεπτό.
  2. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν, απλωμένα πάνω σε καθαρές πετσέτες.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για να φτιάξουμε ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
  4. Διαλέγουμε την πιο φαρδιά μας κατσαρόλα και καλύπτουμε τον πυθμένα της με μια ισόπαχη στρώση από τις φέτες πανσέτας. Αν κάποιο κομμάτι δεν χωράει, το κόβουμε σε μικρότερα, φροντίζοντας να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους τελείως.
  5. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το απλώνουμε στη φούχτα μας, με τη θαμπή πλευρά του προς τα πάνω.
  6. Βάζουμε στο κέντρο του 1 κουτ. σούπας γέμιση και, κλείνοντας λίγο τη φούχτα, φέρνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο, από πέντε διαφορετικές μεριές, για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα.
  7. Βάζουμε το ντολμαδάκι στην κατσαρόλα, με τις άκρες του διπλωμένου φύλλου προς τα κάτω.
  8. Έπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα και γέμιση, μέχρι να τελειώσουν, φτιάχνοντας στην κατσαρόλα το πολύ τρεις στρώσεις.
  9. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 400 ml νερό και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί στην κατσαρόλα τα κομματάκια του βουτύρου.
  10. Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο για να μην ανακινηθούν στο βράσιμο και ξετυλιχτούν, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ζεσταίνουμε μέχρι το υγρό να αρχίσει να κοχλάζει.
  11. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα καλά με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να γίνει η γέμιση.
  12. Σερβίρουμε τα «φύλλα» ζεστά, μαζί με το ζουμάκι της κατσαρόλας.
  13. Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνουμε τις πανσέτες καλύπτοντάς τον. Τοποθετούμε στη συνέχεια με σειρά τα πουγκιά (ντολμάδες).
  14. Προσθέτουμε νερό, ελαιόλαδο και το βούτυρο και τοποθετούμε για βάρος στους ντολμάδες ένα πιάτο.
  15. Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μιάμιση ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση