Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτσα "λευκή¨ με μανιτάρια και ... μπροκολίνα

Πρόταση Ημέρας: Πίτσα “λευκή¨ με μανιτάρια και … μπροκολίνα

|

Η πίτσα bianca δεν βρέχεται με σάλτσα ντομάτας. Περιέχει μόνο λευκά υλικά, όπως δηλώνει το όνομά της (bianca), κυρίως τυριά που λιώνουν ωραία και μανιτάρια. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε μία διαφορετική πρόταση και μας αρέσει ιδιαίτερα…

Το άσπρο χρώμα σπάει μόνο με τα μυρωδικά που μπαίνουν για άρωμα, αλλά και με την μπροκολίνα συχνά, δηλαδή το αυτοφυές μπρόκολο, με λεπτά κοτσάνια και μικρές φουντίτσες στην άκρη τους. Είναι πολύ τρυφερό και γλυκό, με έντονη γεύση. Το βρίσκουμε σε αρκετές λαϊκές αγορές και καλά οπωροπωλεία, αλλιώς το αντικαθιστούμε με μικρά μπουκετάκια απλού μπρόκολου.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 25′ ψήσιμο /  40′ αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Κομμάτια: για 1 πίτσα – 8 κομμάτια

Για τη ζύμη
# 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
# 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
# 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
# 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
# 80 ml χλιαρό νερό
# 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα της ζύμης

Για την επικάλυψη
# 150 γρ. κασέρι Ξάνθης,τριμμένο
# 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
# 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από δεντρολίβανο ή μαντζουράνα
# 300 γρ. μανιτάρια, ανάμεικτα λευκά και πορτομπέλο, σε λεπτές φέτες
# 3 μπουκετάκια μπροκολίνια, κομμένα κατά μήκος στη μέση τα φύλλα από 1 ματσάκι ρόκα
# 50 ml ελαιόλαδο
# φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα σε χλιαρό μέρος για περίπου 10 λεπτά, να αρχίσει να φουσκώνει και να αφρίζει.
  3. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και τα ανακατεύουμε.
  4. Σχηματίζουμε στο αλεύρι μια λακκούβα και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς.
  5. Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη, ελαφρά κολλώδης. Αν χρειαστεί, διορθώνουμε με ελάχιστο αλεύρι ή νερό (με φειδώ).
  6. Λαδώνουμε ελαφρά τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 20 λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Την ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά, ίσα να ξεφουσκώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά, να φουσκώσει ξανά.
  8. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας.
  9. Βάζουμε πάνω το ζυμάρι και με τα δάχτυλά μας, με απαλές κυκλικές κινήσεις, το ανοίγουμε σε έναν λεπτό δίσκο, διαμέτρου 36-38 εκ. και πάχους περίπου 2-3 χιλιοστών.
  10. Εναλλακτικά, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη, αλευρώνοντάς τον τακτικά, για να μην κολλήσει πάνω του.
  11. Λαδώνουμε το ταψί ή το καλύπτουμε με λαδόχαρτο.
  12. Απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Επικάλυψη

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το σκόρδο με το δεντρολίβανο (ή τη μαντζουράνα) για 30 δευτερόλεπτα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  4. Αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια της ζύμης.
  5. Σκορπίζουμε από πάνω το κασέρι, ομοιόμορφα, και σε μονή στρώση τις φέτες μανιταριών, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. περιμετρικά της ζύμης.
  6. Τέλος, τακτοποιούμε πάνω τα μπροκολίνια.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  8. Φουρνίζουμε την πίτσα σε ένα από τα χαμηλότερα ράφια και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η ζύμη και να λιώσει το τυρί. Τα μανιτάρια και τα μπροκιλίνια θα έχουν ροδίσει ωραία.
  9. Ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά.
  10. Σκορπίζουμε πάνω της τα φυλλαράκια ρόκας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  11. Με το ροδάκι της πίτσας κόβουμε στα 8 και σερβίρουμε αμέσως την πίτσα bianca με μανιτάρια και μπροκολίνα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Α.Π.Α.Σ. Νάξου: Ο Νίκος Φίλιππας φοράει τα χρώματα των Φαναριών

Ο 22χρονος διεθνής forward με ύψος 2.01 μ. προσθέτει ύψος, ποιότητα και μπασκετικό ένστικτο στην ομάδα της Νάξου ενόψει της νέας σεζόν στη National League 1

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)