Ο καιρός κρύωσε για τα καλά κι εμάς ο οργανισμός μας ζητάει σούπα! Είναι ομολογουμένως ένα φαγητό με πολλές αρετές: βάλσαμο για το στομάχι, αντίδοτο για το κρυολόγημα, μια παρηγοριά για τον ανήμπορο αλλά και μια γευστική έκπληξη για τον πεινασμένο. Μια σούπα μπορεί να είναι γκουρμέ, μπορεί να είναι και απλή…
Κι εμείς με την αρωγή του “Γαστρονόμου” πάμε στην Βάλια Κρίνα. Που είναι; Πανύψηλες ρόμπολες και μαυρόπευκα με ολόισιους κορμούς κρύβουν τον ουρανό και το φως. Κάποια στέκονται αγρίως κεραυνοβολημένα, σχισμένα στα δύο, γυμνά και σκεβρωμένα, μια σιωπηλή προειδοποίηση ότι η κοιλάδα που διασχίζουμε δεν λέγεται τυχαία Καταραμένη Κοιλάδα ή Κοιλάδα του Διαβόλου. Για τους Βλάχους, Βάλια Κίρνα. Κοινώς Σμόλικας και Πίνδος.
Ο Άρης Αβέλλας είναι φύλακας στη Σαμαρίνα, περνά εκεί σχεδόν όλο τον χειμώνα του. Και μας μαγειρεύει μία ξεχωριστή σούπα με επίκεντρο τα μανιτάρια..
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με μανιτάρια, λαχανικά και ξινό τραχανά, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες και τα καρότα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με την ντομάτα και 400 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και 150 ml νερό επιπλέον και μαγειρεύουμε για 12- 15 λεπτά (ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού), μέχρι ο τραχανάς να μαλακώσει αλλά να μείνει και λίγο πυκνό, δεμένο ζουμί – αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, ζεστό.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε.
- Ραντίζουμε κάθε μερίδα με όσο χυμό λεμονιού θέλουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Μυστικά
- Νωπά άγρια μανιτάρια βρίσκουμε στα e-shop μανιταροπωλείων και σε επιλεγμένα μανάβικα και ντελί.