Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ομελέτα με μανούρι διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη (Νάξος)

Πρόταση Ημέρας: Ομελέτα με μανούρι διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη (Νάξος)

|

Είναι το πιο comfort φαγητό του γαλαξία, θρεπτικό, ευέλικτο, εύκολο, γρήγορο, νοστιμότατο και καταπραϋντικό. Η παγκόσμια ιστορία της ομελέτας είναι πλούσια και έχει πολύ ενδιαφέρον, όσο ενδιαφέρον έχει και η σπουδαία αυτή τροφή.

Στα καθ’ ημών τη βρίσκουμε σε πολλές εκδοχές που υμνούν την τοπικότητα και την εποχική παραγωγή, κάποιες «ανώνυμες» κι άλλες με φρουφρουδένια εντυπωσιακά ονόματα που ψιθυρίζουν οι ντοπιολαλιές. Κομψές, αφράτες και καμαρωτές με ονόματα λες και είναι σέξι χορεύτριες παριζιάνικων καμπαρέ….

Πάμε Νάξο και στην Απείρανθο, εκεί όπου μας περιμένει η αγαπημένη συνεργάτιδα Μαριέττα Γαλάνη... Με μανούρα Νάξου αυτή η ομελέτα είναι θαύμα (Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς), μπορούμε όμως να βάλουμε και κάποιο άλλο απαλό τυρί. Μανούρι, ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα… «Η μανούρα είναι το πρώτο τυρί που βγάζει ο βοσκός από το καζάνι όταν ξεκινάει να πήζει το γάλα για να τυροκομήσει. Είναι από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα μαζί», λέει η Μαριέττα Γαλάνη στον “Γαστρονόμο”.

Θα τη βρούμε μάλλον δύσκολα (πιο συχνά θα εντοπίσουμε τη μανούρα Σίφνου που είναι διαφορετικό τυρί) αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με άλλο φρέσκο τυρί, παρόμοιας απαλής γεύσης, όπως μανούρι, ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα. Και η Νάξος κάνοντας μία βόλτα στο “Τυροκομείο Πιτταρά” μπορεί να δώσει απάντηση..

Χρόνος: 15′ προετοιμασία 10′ μαγείρεμα Σύνολο: 25′

 

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την μανουρομελέτα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά.
  2. Απλώνουμε εκεί τις φέτες τυριού, καλύπτοντας τον πυθμένα του τηγανιού, και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να λιώνουν.
  3. Αδειάζουμε από πάνω τους τα αυγά και αλατίζουμε καλά.
  4. Ψήνουμε την ομελέτα μέχρι τα αυγά να σταθεροποιηθούν περιμετρικά της ομελέτας.
  5. Την καπακώνουμε με ένα μεγάλο πιάτο (ή με μεγάλο καπάκι κατσαρόλας) και τουμπάρουμε με προσοχή το σκεύος για να έρθει η ψημένη πλευρά της ομελέτας προς τα πάνω.
  6. Την αφήνουμε γλιστρήσει στο τηγάνι με την άψητη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει και αυτή.
  7. Σερβίρουμε τη μανουρομελέτα ζεστή.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος (Καστράκι) – Κ. Σαλτερής: “Φτιάξαμε έναν Επιτάφιο που αρμόζει στη περιοχή μας” (video)

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει στον Γιάννη Κοντόπουλο για τον Επιτάφιο του Καστρακίου (video)

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Νάξος: Ανάσταση με βάση την τοπική γαστρονομία

Παραδοσιακό Πάσχα στη Νάξο: Μοναδικά έθιμα και τοπική κουζίνα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.