Χειμώνας.. Κρύο και πάμε βόρεια. Με την βοήθεια του “γαστρονόμου” για μία ακόμη φορά ταξιδεύουμε στην Βόρεια Ελλάδα όπου θα γνωρίσουμε διάφορα ρουστίκ πιάτα με κρέας.. Προορισμός μας το Άνω Σέλι Βερμίου.
Τούτη τη συνταγή για χοιρινό μας την έδωσε η Αναστασία-Τέτα Μπένα, αδερφή του Αντώνη Μπένα, που έχει στο Κάτω Σέλι το τσιπουράδικο-ταβέρνα το Μαγαζάκι. Μία συνταγή όπου το χοιρινό με πράσα και σέλινο σ’ αυτή του την εκδοχή δεν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα, αλλά σιγοψήνεται στον φούρνο
Υλικά
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
- Για το χοιρινό πρασάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να κοκκινίσει το κρεμμύδι και να τσιγαριστεί ο πελτές.
- Προσθέτουμε και τα πράσα με το σέλινο, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε όλα μαζί για μερικά λεπτά, μέχρι τα πράσα να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
- Αδειάζουμε τα πράσα σε μια γάστρα ή σε ένα μεγάλο ταψί και από πάνω τακτοποιούμε τα κομμάτια του κρέατος.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε περίπου 80 ml νερό.
- Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι της γάστρας ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσουν καλά τα πράσα. Κάθε τόσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό.