Η ζουμαγιά είναι το παλιό όνομα της κωμόπολης Ηράκλεια Σερρών. Εκεί παρασκευάζεται ένα μακρύ και λεπτό χωριάτικο λουκάνικο με ντόπιο χοιρινό κρέας, μπαχαρικά και βότανα, τυλιγμένο σε φυσικό πρόβειο έντερο. Είναι φημισμένο σε όλη την Ελλάδα για την πλούσια «κρεατένια» νοστιμιά του, την τρυφερή σύστασή του και την ιδανική αναλογία ψαχνου-λίπους. Το βρίσκουμε σε επιλεγμένα κρεοπωλεία ή το αντικαθιστούμε με ένα πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας.
Καλή η εισαγωγή αλλά ήρθε η ώρα της συνταγής της ημέρας με την αρωγή του Γαστρονόμου… Τι θα φάμε; Καγιανά με σάλτσα από ψητά ντοματίνια, λουκάνικο Τζουμαγιάς και κεφίρ. Πικάντικη εκδοχή που σίγουρα θα μας φέρει αρώματα από τη Κρήτη και όχι μόνο…
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καγιανά με σάλτσα από ψητά ντοματίνια, λουκάνικο Τζουμαγιάς και κεφίρ, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 190°C.
- Στη συνέχεια, βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί τα ντοματίνια, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την πάπρικα, το μπούκοβο, 40 ml από το ελαιόλαδο, τον βασιλικό, αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια.
- Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν τα ντοματίνια.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Έπειτα, το πολτοποιούμε όλο μαζί στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε μια πυκνή, λεία σάλτσα.
- Βάζουμε να ζεσταθεί ένα τηγάνι, σκέτο, (χωρίς λιπαρή ουσία) σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε 150 γρ. από τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι. Τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση (φυλάσσουμε την υπόλοιπη για άλλη συνταγή, π.χ. για ζυμαρικά ή ριζότο).
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πότε πότε με ξύλινη κουτάλα, ώστε να στερεοποιηθούν μερικά μεγαλούτσικα κομμάτια αυγού και να μη διαλυθούν εντελώς.
- Προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αδειάζουμε τον καγιανά σε πιατέλα και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Περιχύνουμε με το κεφίρ και σερβίρουμε.