Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

Πρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

|

Τους λαχανοσαρμάδες τούς έφτιαξε η Ροζαλία Μπένα για τις ανάγκες του “Γαστρονόμου”. Τους φτιάχνει πολύ συχνά για την ταβέρνα του πατέρα της στο Κάτω Σέλι Ημαθίας. Εκεί στην ορεινή Ελλάδα.. Είναι νόστιμοι, μπαμπάτσικοι και σερβίρονται με ένα πυκνό αυγολέμονο, αλευρένιο. Η συνταγή ήταν της συνονόματης Βλάχας γιαγιάς της.

Χρόνος: 1 ώρα και 30′ προετοιμασία – 1 ώρα μαγείρεμα – Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Κομμάτια: 25
#  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
#  1 κιλό κιμάς, ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος (όχι πολύ λιπαρό κομμάτι)
#  100 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
#  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# χυμός από 3 λεμόνια
# 2 κουτ. σούπας αλεύρι
#  1 αυγό
#  130 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους λαχανοντολμάδες, ξεκινάμε και στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό.

Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια κωνική τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.

Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, βάζουμε προσεκτικά το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα, με το κομμένο κομμάτι του κοτσανιού προς τα κάτω, και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά.

Έπειτα το γυρνάμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες, έτσι ώστε το κοτσάνι του να έρθει προς τα πάνω, και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα για άλλα 10 λεπτά.

Το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε στο ταψί για να κρυώσουν εντελώς.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και τον χυμό από 1 λεμόνι, προσθέτουμε 2 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα στρώνουμε λίγα από τα πιο χοντρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου, έτσι ώστε να μην κολλήσουν οι σαρμάδες στον πυθμένα.

Παίρνουμε ένα ένα φύλλο λάχανου και το γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση.

Τυλίγουμε το λάχανο σε ρολάκι, φέρνοντας και τις δύο πλαϊνές πλευρές του προς τα μέσα, για να μη χυθεί η γέμιση από το πλάι. Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλο και έπειτα από πάνω, σε στρώσεις.

Τους αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι και το ελαιόλαδο και τους σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.

Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να μισοκαλύψει το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Σάλτσα

Μόλις είναι έτοιμοι οι σαρμάδες, τους μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος και σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και το υπόλοιπο το αδειάζουμε σε ένα τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Αδειάζουμε το 1 φλιτζάνι που κρατήσαμε στον πολυκόφτη.

Περιμένουμε να χλιαρύνει και προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό και τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και να δέσει, ανακατεύοντας. Όσο βράζει, θα πήζει. Αν δούμε ότι είναι πολύ αραιή, επαναλαμβάνουμε το δέσιμο με αλεύρι (βγάζουμε λίγο ζουμί στον πολυκόφτη, διαλύουμε μέσα λίγο αλεύρι και αδειάζουμε στο τηγάνι).

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.