Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

Πρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

|

Τους λαχανοσαρμάδες τούς έφτιαξε η Ροζαλία Μπένα για τις ανάγκες του “Γαστρονόμου”. Τους φτιάχνει πολύ συχνά για την ταβέρνα του πατέρα της στο Κάτω Σέλι Ημαθίας. Εκεί στην ορεινή Ελλάδα.. Είναι νόστιμοι, μπαμπάτσικοι και σερβίρονται με ένα πυκνό αυγολέμονο, αλευρένιο. Η συνταγή ήταν της συνονόματης Βλάχας γιαγιάς της.

Χρόνος: 1 ώρα και 30′ προετοιμασία – 1 ώρα μαγείρεμα – Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Κομμάτια: 25
#  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
#  1 κιλό κιμάς, ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος (όχι πολύ λιπαρό κομμάτι)
#  100 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
#  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# χυμός από 3 λεμόνια
# 2 κουτ. σούπας αλεύρι
#  1 αυγό
#  130 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους λαχανοντολμάδες, ξεκινάμε και στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό.

Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια κωνική τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.

Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, βάζουμε προσεκτικά το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα, με το κομμένο κομμάτι του κοτσανιού προς τα κάτω, και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά.

Έπειτα το γυρνάμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες, έτσι ώστε το κοτσάνι του να έρθει προς τα πάνω, και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα για άλλα 10 λεπτά.

Το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε στο ταψί για να κρυώσουν εντελώς.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και τον χυμό από 1 λεμόνι, προσθέτουμε 2 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα στρώνουμε λίγα από τα πιο χοντρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου, έτσι ώστε να μην κολλήσουν οι σαρμάδες στον πυθμένα.

Παίρνουμε ένα ένα φύλλο λάχανου και το γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση.

Τυλίγουμε το λάχανο σε ρολάκι, φέρνοντας και τις δύο πλαϊνές πλευρές του προς τα μέσα, για να μη χυθεί η γέμιση από το πλάι. Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλο και έπειτα από πάνω, σε στρώσεις.

Τους αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι και το ελαιόλαδο και τους σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.

Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να μισοκαλύψει το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Σάλτσα

Μόλις είναι έτοιμοι οι σαρμάδες, τους μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος και σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και το υπόλοιπο το αδειάζουμε σε ένα τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Αδειάζουμε το 1 φλιτζάνι που κρατήσαμε στον πολυκόφτη.

Περιμένουμε να χλιαρύνει και προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό και τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και να δέσει, ανακατεύοντας. Όσο βράζει, θα πήζει. Αν δούμε ότι είναι πολύ αραιή, επαναλαμβάνουμε το δέσιμο με αλεύρι (βγάζουμε λίγο ζουμί στον πολυκόφτη, διαλύουμε μέσα λίγο αλεύρι και αδειάζουμε στο τηγάνι).

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δονούσα: Πεζοπορία στον Φάρο της Καλοταρίτισσας για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

Μια ξεχωριστή πρόσκληση από την Κοινότητα Δονούσας για να γνωρίσουμε το βορειότερο άκρο του νησιού μέσα από μια μοναδική διαδρομή.

Με ένα πρόβατο στην αγκαλιά: Η εικόνα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα (video)

Ο 33χρονος Ολσιέν Μουτσομπέγκα έσωσε ζώα μέσα από τις φλόγες και έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και ελπίδας

Ρόδος – Κρεμαστή: Τέσσερις άνθρωποι εκσφενδονίστηκαν από το «ταψί» (video)

Από τη γιορτή στον πανικό – Συλλήψεις για το σοβαρό ατύχημα σε λούνα παρκ

Ο κρυμμένος θησαυρός του Χαϊδαρίου: Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους (video)

Ένας παράδεισος 1.860 στρεμμάτων, με περισσότερα από 550 είδη φυτών, λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Folegandros Challenge Run: Ο 1ος αγώνας δρόμου στο νησί στις 28 Σεπτεμβρίου

Διαδρομές 5, 10 και 21 χλμ. μέσα στο μοναδικό τοπίο της Φολεγάνδρου – Συμμετοχές ανοιχτές για όλους

AI και τουρισμός: Νέα εποχή στον σχεδιασμό και τις κρατήσεις

Οι ταξιδιώτες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη, με τις ΗΠΑ να ηγούνται της τάσης

Ιαπωνία: Δημογραφικό σοκ – Χάθηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε έναν χρόνο

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση των τελευταίων 50 ετών προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό

Γιατροί της πρώτης γραμμής: Η σκληρή καθημερινότητα στα νησιά

Από τις ελλείψεις ειδικοτήτων μέχρι την αγάπη των κατοίκων – Τρεις νέοι γιατροί θυμούνται το αγροτικό τους

MyStreet: Οι πολίτες «αστυνομεύουν» τα τραπεζοκαθίσματα

Οι πολίτες αποκτούν «ψηφιακή φωνή» για τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετες χρήσεις σε δημόσιους χώρους

Σαντορίνη – Διάσωση 56 αλλοδαπών, είχαν πληρώσει 8.000 ευρώ για την μεταφορά τους προς Ιταλία

Συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης 56 αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σαντορίνης. Συνελήφθη 35χρονος ως διακινητής.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές

Καθυστερήσεις, χαμένα δρομολόγια και δύο μέρες «αναγκαστική παραμονή» – Η περιπέτεια επιβάτη με το Blue Star Delos

Αναγνώστης του naxospress καταγγέλλει την πολύωρη καθυστέρηση του πλοίου που τον οδήγησε να χάσει τη μετεπιβίβαση για την Ηρακλειά, με σοβαρές οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες.