Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

Πρόταση Ημέρας: Λαχανοσαρμάδες με αυγολέμονο

|

Τους λαχανοσαρμάδες τούς έφτιαξε η Ροζαλία Μπένα για τις ανάγκες του “Γαστρονόμου”. Τους φτιάχνει πολύ συχνά για την ταβέρνα του πατέρα της στο Κάτω Σέλι Ημαθίας. Εκεί στην ορεινή Ελλάδα.. Είναι νόστιμοι, μπαμπάτσικοι και σερβίρονται με ένα πυκνό αυγολέμονο, αλευρένιο. Η συνταγή ήταν της συνονόματης Βλάχας γιαγιάς της.

Χρόνος: 1 ώρα και 30′ προετοιμασία – 1 ώρα μαγείρεμα – Σύνολο: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Κομμάτια: 25
#  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
#  1 κιλό κιμάς, ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος (όχι πολύ λιπαρό κομμάτι)
#  100 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
#  1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# χυμός από 3 λεμόνια
# 2 κουτ. σούπας αλεύρι
#  1 αυγό
#  130 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τους λαχανοντολμάδες, ξεκινάμε και στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό.

Με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κάνουμε μια κωνική τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.

Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, βάζουμε προσεκτικά το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα, με το κομμένο κομμάτι του κοτσανιού προς τα κάτω, και το ζεματίζουμε για 10 λεπτά.

Έπειτα το γυρνάμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες, έτσι ώστε το κοτσάνι του να έρθει προς τα πάνω, και συνεχίζουμε το ζεμάτισμα για άλλα 10 λεπτά.

Το μεταφέρουμε προσεκτικά σε ένα ταψί και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε στο ταψί για να κρυώσουν εντελώς.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι και τον χυμό από 1 λεμόνι, προσθέτουμε 2 1⁄2 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά.

Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα στρώνουμε λίγα από τα πιο χοντρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου, έτσι ώστε να μην κολλήσουν οι σαρμάδες στον πυθμένα.

Παίρνουμε ένα ένα φύλλο λάχανου και το γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση.

Τυλίγουμε το λάχανο σε ρολάκι, φέρνοντας και τις δύο πλαϊνές πλευρές του προς τα μέσα, για να μη χυθεί η γέμιση από το πλάι. Τακτοποιούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλο και έπειτα από πάνω, σε στρώσεις.

Τους αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι και το ελαιόλαδο και τους σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο.

Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να μισοκαλύψει το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.

Σάλτσα

Μόλις είναι έτοιμοι οι σαρμάδες, τους μεταφέρουμε προσεκτικά σε άλλο σκεύος και σουρώνουμε το ζουμί που έχει μείνει στην κατσαρόλα. Κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και το υπόλοιπο το αδειάζουμε σε ένα τηγάνι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Αδειάζουμε το 1 φλιτζάνι που κρατήσαμε στον πολυκόφτη.

Περιμένουμε να χλιαρύνει και προσθέτουμε το αλεύρι, το αυγό και τον χυμό από άλλο 1 λεμόνι. Χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αδειάζουμε στο τηγάνι.

Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια καλή βράση και να δέσει, ανακατεύοντας. Όσο βράζει, θα πήζει. Αν δούμε ότι είναι πολύ αραιή, επαναλαμβάνουμε το δέσιμο με αλεύρι (βγάζουμε λίγο ζουμί στον πολυκόφτη, διαλύουμε μέσα λίγο αλεύρι και αδειάζουμε στο τηγάνι).

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Ο Ροβινσώνας της Γαύδου: Μια απεργία πείνας για το δικαίωμα στην ύπαρξη

Ο Μιχάλης Χρυσάνθου ζει απομονωμένος στη Γαύδο, μακριά από το σύστημα – και δίνει τον δικό του αγώνα για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί ως κάτοικος του τόπου που επέλεξε για να ζήσει ελεύθερος.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση στη Νάξο!

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα δωρεάν δεκαήμερο μαθημάτων ζωγραφικής, γεμάτο έμπνευση, χρώμα και φαντασία.

Πρόταση Ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη: Τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και γραβιέρα Πιτταρά

Η γεύση της Νάξου σε ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο, με αγνά υλικά και την υπογραφή του Τυροκομείου Πιτταρά – Η Μαριέττα Γαλάνη μας χαρίζει μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή.

Κρουαζιέρα – Τέλη αποβίβασης: Από 1η Ιουλίου αλλαγές σε τιμές, τι αλλάζει σε Μύκονο, Σαντορίνη

Αυξημένα τέλη έως 20 ευρώ για αποβίβαση κρουαζιερόπλοιων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ποιο είναι το σχέδιο για αποσυμφόρηση και επένδυση σε υποδομές.

Ασφαλές παιχνίδι σε ξένα καζίνο για Έλληνες

Ασφάλεια και ρυθμιστικό πλαίσιο στα ξένα καζίνο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες παίκτες

Νάξος: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Ιουνίου

Η συνεδρίαση θα γίνει μεικτή, διά ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πάνω από 31 εκατ. ευρώ στους νησιώτες, ολοκληρώθηκε η καταβολή του

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την έγκαιρη καταβολή 31,2 εκατ. € για 1,5 εκατ. μετακινήσεις επιβατών σε 60 νησιά – Ακολουθούν οι πληρωμές για τις επιχειρήσεις.

Ν. Πιτταράς: “Ο τουρισμός χωρίς σχέδιο δεν είναι ανάπτυξη, είναι απειλή”

Με αφορμή δηλώσεις στο άρθρο του κ. Λιάλιου στην "Καθημερινή", ο Νικόλας Πιτταράς τοποθετείται με ειλικρίνεια για τη σχέση τουρισμού – περιβάλλοντος και το μέλλον της Νάξου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: “Οι Κούροι του Φλεριού δεν φεύγουν”, ψήφισμα σε εξέλιξη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» καλεί πολίτες και φορείς να στηρίξουν με την υπογραφή τους την παραμονή των Κούρων στον αυθεντικό τους χώρο.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)