Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο

|

Ποιος είπε ότι το κλασικό δεν μπορεί να βελτιωθεί; Εάν υπάρχει φαντασία και καλή διάθεση, κυρίως όμως η πρώτη ύλη ακόμη και μία μερίδα μπριζόλες έχουν την δυνατότητα να αναβαθμιστούν και να μετατραπούν σε γκουρμέ … πιάτο. Με την αρωγή του Χριστόφορου Πέσκια – μέσα από τη σελίδα του Γαστρονόμου – έχουμε τι; Πρασοσέλινο λίγο διαφορετικό από το κλασικό, με χοιρινές μπριζόλες. Πεντανόστιμο!

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 χοιρινές μπριζόλες, περίπου 250 γρ. η καθεμιά
  •  το λευκό και τρυφερό μέρος από 1.200 γρ. πράσα, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
  •  1 μάτσο σέλινο
  •  1 μάτσο μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
  •  3 αυγά
  •  250 ml λευκό, ξηρό κρασί
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις χοιρινές μπριζόλες με πρασοσέλινο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το σέλινο. Πετάμε τα χοντρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά, τα οποία κόβουμε σε κομμάτια μήκους 1 εκ. Τα φύλλα τα ψιλοκόβουμε.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με 2 κουταλιές από το μετρημένο λάδι.
  3. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό σκεύος και, όταν κάψει καλά, βάζουμε τις μπριζόλες (αν χωράνε όλες μαζί, διαφορετικά ψήνουμε σε 2 δόσεις) και τις ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά από τη μία πλευρά.
  4. Μετριάζουμε τη φωτιά και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά.
  5. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για περίπου άλλα 7-8 λεπτά ακόμη ή μέχρι να γίνουν. Αποσύρουμε και τις σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστές.
  6. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  7. Ρίχνουμε τα κομμένα κλωνάρια σέλινου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε -χωρίς να προσθέσουμε άλλο υγρό, εκτός και αν το φαγητό στεγνώσει νωρίς, οπότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό- σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τέλος θα πρέπει να έχει μείνει λίγο ζουμάκι.
  9. Προσθέτουμε τα φύλλα σέλινου, τα μυρώνια και τις μπριζόλες, ανακατεύουμε απαλά και σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
  10. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, μέχρι να αφρατέψουν.
  11. Ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
  12. Προσθέτουμε τα λίγα υγρά του φαγητού σταδιακά στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν και να ζεσταθεί το μείγμα.
  13. Περιχύνουμε το πρασοσέλινο και τις μπριζόλες με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα για να αναμειχθεί. Αφήνουμε περίπου 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.
  14. Συνοδεύουμε με μανούρι ή άλλο λευκό μαλακό τυρί της αρεσκείας μας και παξιμάδια κρίθινα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο