Οταν είσαι στη Νάξο. Οταν έχεις τόσα τυροκομικά προϊόντα βραβευμένα όπως τα τυριά των Τυροκομιών Πιτταρά ή Κουφόπουλου και γιατί όχι Μπαμπούνη, τότε η ιταλικής προέλευσης μακαρονάδα αποκτά μία άλλη οπτική..
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” προσφέρουμε μία άλλη μακαρονάδα. Καρύδια, σκόρδο, γλυκά χόρτα, φέτα, κεφαλοτύρι, μυρωδικά, ξύσμα λεμονιού. Ασυνήθιστος ο συνδυασμός, απίθανο το αποτέλεσμα.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 500 γρ. σπαγκέτι Νο 6
- 400 γρ. ανάμεικτα σέσκουλα και φύλλα παντζαριών
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 80-120 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό (ή θυμάρι ή μαϊντανό)
- 60 γρ. καρυδόψιχα, καβουρδισμένη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη σκορδάτη μακαρονάδα με σέσκουλα και τυριά πετάμε τα σκληρά ή μαραμένα τμήματα από τα σέσκουλα και τα παντζαρόφυλλα, πλένουμε όλα τα φύλλα, τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στο πακέτο τους.
- Τα στραγγίζουμε και κρατάμε κατά μέρος 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό τους.
- Βάζουμε την (άδεια) κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κομμένα χόρτα, αλάτι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και να σωθούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το βούτυρο, αφήνουμε να λιώσει και προσθέτουμε τη φέτα και τα στραγγισμένα ζυμαρικά.
- Σοτάρουμε για 2 λεπτά προσθέτοντας, αν χρειάζεται, όσο από το νερό του βρασίματός τους αφήσαμε στην άκρη, ώστε τα ζυμαρικά να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το μυρωδικό που επιλέξαμε και την καρυδόψιχα, νοστιμίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Μοιράζουμε τη μακαρονάδα σε πιάτα και σκορπίζουμε λίγο ξύσμα λεμονιού πάνω σε κάθε πιάτο.