Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ωρα για ... καρτοβί ντολμάδες

Πρόταση Ημέρας: Ωρα για … καρτοβί ντολμάδες

|

Πάμε σε μια διαφορετική πρόταση μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου”...

Το όνομα «καρτοβί» σημαίνει «πατάτα» και προέρχεται από το γερμανικό «kartoffeln», που και αυτό προέρχεται από το ιταλικό «tartuffo», την τρούφα δηλαδή, καθώς, όταν έφτασε η πατάτα στην Ευρώπη από την Αμερική, την παρομοίασαν με το εκλεκτό αυτό υπόγειο μανιτάρι. Οι Πόντιοι υιοθέτησαν το όνομα από τους Γερμανούς που δραστηριοποιούνταν εμπορικά στην περιοχή, υιοθέτησαν και την καλλιέργειά της και κατάφεραν να κάνουν έως και εξαγωγές.

Τη θεωρούσαν εκλεκτό τρόφιμο και την έβαζαν σε πολλά καλά, γιορτινά πιάτα, όπως αυτοί οι λαχανοντολμάδες. Φτιάχνονται με άσπρα, αλλά και μαύρα λάχανα ή χαμνά, όπως τα λένε οι Πόντιοι (από το αρχαίο «χαύνος», δηλαδή «αραιός», καθώς τα φύλλα του είναι χαλαρά και ανοιχτά), αλλά και με σέσκουλα.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  1 μεγάλο άσπρο λάχανο
  •  1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες
  •  1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  •  1½ φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι χοντρό
  •  1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  •  400 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  λίγο μπούκοβο
  •  χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καρτοβί ντολμάδες-λαχανοντολμάδες γεμιστοί με πατάτα, πλιγούρι και μυρωδικά, αρχικά βάζουμε, σε μια βαθιά κατσαρόλα, το λάχανο με την πλευρά του κομμένου κοτσανιού προς τα κάτω και το καλύπτουμε κατά τα 2/3 με νερό.
  2. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά (από την ώρα που ξεκινά ο βρασμός).
  3. Το αναποδογυρίζουμε πολύ προσεκτικά, για να μην καούμε και για να μη διαλυθεί, και προσθέτουμε βραστό νερό έτσι ώστε να καλύπτεται κατά τα 2/3.
  4. Δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  5. Βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη.
  6. Ελέγχουμε αν έχει γίνει, βυθίζοντας «στην καρδιά» (στο άνοιγμα που έχει από το κοτσάνι) ένα λεπτό μαχαίρι. Θα πρέπει να διαπερνά τα φύλλα με ευκολία και να μη βρίσκει ιδιαίτερη αντίσταση.
  7. Το βγάζουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει.
  8. Το χωρίζουμε στα φύλλα του και κρατάμε στην άκρη τα πιο μεγάλα, εξωτερικά φύλλα.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μπολ και τις κομματιάζουμε με ένα πιρούνι– σε μικρά κομμάτια.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι απλώς να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τις πατάτες, το πλιγούρι, τη ρίγανη, λίγο μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ντολμάδες

  1. Καλύπτουμε τον πάτο μιας ευρύχωρης κατσαρόλας με μερικά από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που αφήσαμε στην άκρη.
  2. Με τα υπόλοιπα φύλλα ετοιμάζουμε τους ντολμάδες, ξεκινώντας πρώτα με όσα έχουν μέγεθος όσο μια παλάμη. Όσα είναι πολύ πιο μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  3. Ακουμπάμε στον πάγκο εργασίας μας την κυρτή πλευρά του φύλλου, έτσι ώστε κατά το τύλιγμα να ακολουθήσουμε το φυσικό σχήμα τους για να μη σπάσουν.
  4. Βάζουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο και τη στρώνουμε από τη μία άκρη έως την άλλη.
  5. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη φαρδιά άκρη του φύλλου και διπλώνουμε τις πλαϊνές προς τα μέσα για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση στο κέντρο.
  6. Τυλίγουμε σε ρολό.
  7. Κάθε ντολμά που ετοιμάζουμε τον βάζουμε στην κατσαρόλα, ακτινωτά, να ακουμπά ο ένας τον άλλο σχετικά σφιχτά, για να μη ξετυλιχτούν.
  8. Ετοιμάζουμε 2-3 στρώσεις (ανάλογα με το φάρδος της κατσαρόλας) και τις καλύπτουμε με όσα εξωτερικά φύλλα έχουν μείνει, καθώς και με κομματιασμένα φύλλα που ήταν ακατάλληλα για γέμισμα.
  9. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε ίσα να τους καλύψει.
  10. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  11. Τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο αναποδογυρισμένο, για να τους κρατάει στη θέση τους.
  12. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 – 4 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  13. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30 – 35 λεπτά.
  14. Δοκιμάζουμε έναν ντολμά για να δούμε αν έχει γίνει το πλιγούρι. θα πρέπει να είναι χυλωμένη η γέμιση και να μην κρατάει.
  15. Σερβίρουμε τους ντολμάδες χλιαρούς ή κρύους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.