Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Ενα "διαφορετικό" παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

Πρόταση ημέρας: Ενα “διαφορετικό” παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

|

Μέρες που είναι καλό είναι να εκμεταλλευτούμε πλήρως την κουζίνα μας και κυρίως ότι έχουμε στο ..πιάτο. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” παρουσιάζουμε ένα ζυμαρικό στο πνεύμα του καλτσόνε, της σκεπαστής πίτσας, αλλά και του περίφημου τιμπάλ, του πληθωρικότατου διάσημου ιταλικού πιάτου.

Μιλάμε για ένα εντυπωσιακό παστίτσιο με κοτόπουλο και ζύμη κουρού, με ιταλική καταγωγή, ιδανικό για τον λαμπερό μπουφέ του ρεβεγιόν. Χορταστικότατη και η συνταγή εδώ, σε πολύ πιο ελαφριά εκδοχή φυσικά, αλλά και πάλι πρέπει να σερβιριστεί μικρή ποσότητα σε κάθε μερίδα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη κουρού

Για τη γέμιση

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το παστίτσιο με συκωτάκια και κιμά κοτόπουλου, σκεπαστό με ζύμη κουρού, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι, ανάλογα, για να επιτύχουμε αυτή τη σύσταση. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  3. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και πάχος περίπου 2 εκ.
  4. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με ένα φύλλο λαδόκολλας ανάμεσά τους, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, μετριάζουμε τη φωτιά και μόλις λιώσει σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  5. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί και τη Μαυροδάφνη.
  6. Βράζουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα νόστιμα καμένα υπολείμματα, μέχρι να σωθούν τα υγρά και το μείγμα να μελώσει.
  7. Προσθέτουμε το νερό από το μούλιασμα των μανιταριών, καθώς και 300 ml επιπλέον, και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, ξαφρίζοντας όσο γίνεται.
  8. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα 50 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει ένα μελωμένο μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, καυτό, στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  9. Προσθέτουμε τα συκωτάκια με το ζουμάκι τους που έχει μείνει στο μπολ, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μπεσαμέλ (την ετοιμάζουμε όσο μαγειρεύεται ο κιμάς):

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να ξανθύνει απαλά και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και σταδιακά το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  5. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα κιμά.
  6. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, την παρμεζάνα και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε από το ψυγείο τα φύλλα ζύμης και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λεπτά. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Λαδώνουμε μια ψηλή φόρμα για σουφλέ ή ένα αρκετά βαθύ ταψί με διάμετρο 24-26 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν ελάχιστα. Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση ομοιόμορφα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες του με τις άκρες του κάτω φύλλου, πιέζοντάς τες για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  4. Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τον χτυπημένο κρόκο, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του για να διαφεύγει ο υπερβολικός ατμός και φουρνίζουμε.
  5. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε ένα από τα χαμηλά ράφια, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: “Ἀναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν λαοί….”

Ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ. Καλλίνικου και η Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή του Πάσχα 2025

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group