Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

Πρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

|

Χριστούγεννα και το παραδοσιακό Χριστόψωμο στην Μύκονο αποτελεί σημείο αναφοράς. Παλιά μυκονιάτικη συνταγή από την καλομαγείρισσα Μαρία Χανιώτη για τον “Γαστρονόμο” μας προσφέρει αυτό το χριστόψωμο, με μυρωδιές πολλές. Και τι δεν έχει: μαστίχα, γλυκάνισο, κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι…

Συνηθίζει να πλάθει μικρά χριστόψωμα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Είναι μια διαφορετική εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε. Η ποσότητα της ζάχαρης που έχουν μπορεί να φαίνεται πολλή, αλλά δίνει ένα ελαφρώς γλυκό αποτέλεσμα στα ψωμάκια. Ιδανικά συνοδευτικά για το γιορτινό πρωινό, τον καφέ ή το τσάι μας, τέλεια και για τα τραπέζια των γιορτών.

Υλικά

Μερίδες: 10 ψωμάκια

  •  75 γρ. νωπή μαγιά περίπου
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
  •  10 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
  •  60 ml μπράντι
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  350 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. σταφίδες ξανθές
  •  μπόλικο σουσάμι
  •  μερικά αμύγδαλα ανάλατα, άψητα, ή καρύδια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μυκονιάτικο χριστόψωμο με πορτοκάλι και μαστίχα, το προηγούμενο βράδυ, θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε μπολ και την ανακατεύουμε με 250 ml χλιαρό νερό και 250 γρ. από το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  2. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο, για όλο το βράδυ, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 ml νερό, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ και να μείνουν 250 ml. Σουρώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε σχεδόν όλο το υπόλοιπο αλεύρι (αφήνουμε δηλαδή μια μικρή ποσότητα κατά μέρος).
  5. Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μπράντι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα 250 ml νερού που αρωματίσαμε.
  7. Ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα. Στο στάδιο αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι από αυτό που αφήσαμε κατά μέρος ή, αντίθετα, λίγο νερό, αν η ζύμη βγει στεγνή και τρίβεται.
  8. Σκεπάζουμε τη ζύμη καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χριστόψωμα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια. Αφήνουμε ένα κομμάτι στην άκρη.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε ελαφρά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και τα ανοίγουμε λίγο να πλατύνουν.
  3. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από λίγες σταφίδες. Τις κλείνουμε μέσα στη ζύμη, πιέζουμε για να πλατύνει ξανά το χριστόψωμο και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Με το κομμάτι ζύμης που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε 20 κορδόνια ζύμης, πάχους περίπου 2 εκ., με τα οποία φτιάχνουμε από έναν σταυρό, τον οποίο κολλάμε στην επάνω όψη κάθε χριστόψωμου.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε τα χριστόψωμα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τέλος, στο κέντρο κάθε σταυρού μπήγουμε από 1 αμύγδαλο ή 1 καρύδι.
  6. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 ώρα να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν καλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων στον Σεβασμιώτατο

Τα κάλαντα άκουσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος από πολιτιστικούς φορείς της Νάξου

Χαλκιδική: Ξενοδόχος έστειλε κατασχετήριο ύψους 380.000 ευρώ στο Δήμο Σιθωνίας (!!!)

Χριστουγεννιάτικο «δώρο» μεγάλου ξενοδοχείου σε δήμο: Προχώρησε σε κατάσχεση 380.000 €

Σύρος: Πρωτοχρονιά με Ξαρχάκο και ρεμπέτικο

Το 2025 μας κάνει ποδαρικό με ρεμπέτικο και φόρο τιμής στον Μάρκο Βαμβακάρη και στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Αθήνα- Κυκλοφοριακό: Πάμε για… ολοήμερο μποτιλιάρισμα

Οι εκτιμήσεις των συγκοινωνιολόγων για τα αίτια που προκαλούν τη συμφόρηση και τα έργα που έπρεπει να είχαν γίνει... χθες

ΔΕΗ – Σαντορίνη: Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία δύο νέων αεριοστροβιλικών μονάδων

ΔΕΗ: Ξεκίνησε η εμπορική λειτουργία δύο νέων αεριοστροβιλικών μονάδων στη Σαντορίνη

Χειμερινές εκπτώσεις 2025: Πότε ξεκινούν, πόσο θα διαρκέσουν

Τι ισχύει με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στις χειμερινές εκπτώσεις

Το Νησί των Χριστουγέννων που… δεν γιορτάζει τα Χριστούγεννα

Στο απομονωμένο νησί του Ινδικού Ωκεανού, που ανήκει στην Αυστραλία, η 25η Δεκεμβρίου είναι σχεδόν μια μέρα σαν όλες τις άλλες.

Άνδρος: Μπαίνει δυναμικά στον αγώνα ορεινού τρεξίματος και κολύμβησης

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης χρονιάς, το Andros Trail Challenge (πρώην Andrus Beer Trail Race Festival), δε θα μπορούσε να λείπει από το καλεντάρι των αγώνων του 2025.

ΑΔΜΕ: Έως τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης – Νάξου

Έως τον Ιούνιο ολοκληρώνεται το πρώτο σκέλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων – Σε πλήρη λειτουργία το 2026

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Κυκλάδες: Σύγκρουση πλοίων στον Κάβο Ντόρο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με φορτηγό πλοίο νότια της Καρύστου

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων: Επικίνδυνο το “Σαόνησος” για τις ζωές των επιβατών

Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων: Επικίνδυνο για τις ζωές των επιβατών το «Σαόνησος» Ζητάει να "αντικατασταθεί με αξιόπλοο καράβι"

Olympic Air: Το αεροπλάνο έφτασε πάνω από τη Νάξο και επέστρεψε Αθήνα λόγω καιρού

Με τη βροχή να δίνει ρυθμό από τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξαν προβλήματα με την κίνηση των αεροπλάνων - Αύριο θα έχει δύο πτήσεις η Olympic Air

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής