Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

Πρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

|

Χριστούγεννα και το παραδοσιακό Χριστόψωμο στην Μύκονο αποτελεί σημείο αναφοράς. Παλιά μυκονιάτικη συνταγή από την καλομαγείρισσα Μαρία Χανιώτη για τον “Γαστρονόμο” μας προσφέρει αυτό το χριστόψωμο, με μυρωδιές πολλές. Και τι δεν έχει: μαστίχα, γλυκάνισο, κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι…

Συνηθίζει να πλάθει μικρά χριστόψωμα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Είναι μια διαφορετική εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε. Η ποσότητα της ζάχαρης που έχουν μπορεί να φαίνεται πολλή, αλλά δίνει ένα ελαφρώς γλυκό αποτέλεσμα στα ψωμάκια. Ιδανικά συνοδευτικά για το γιορτινό πρωινό, τον καφέ ή το τσάι μας, τέλεια και για τα τραπέζια των γιορτών.

Υλικά

Μερίδες: 10 ψωμάκια

  •  75 γρ. νωπή μαγιά περίπου
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
  •  10 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
  •  60 ml μπράντι
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  350 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. σταφίδες ξανθές
  •  μπόλικο σουσάμι
  •  μερικά αμύγδαλα ανάλατα, άψητα, ή καρύδια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μυκονιάτικο χριστόψωμο με πορτοκάλι και μαστίχα, το προηγούμενο βράδυ, θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε μπολ και την ανακατεύουμε με 250 ml χλιαρό νερό και 250 γρ. από το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  2. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο, για όλο το βράδυ, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 ml νερό, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ και να μείνουν 250 ml. Σουρώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε σχεδόν όλο το υπόλοιπο αλεύρι (αφήνουμε δηλαδή μια μικρή ποσότητα κατά μέρος).
  5. Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μπράντι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα 250 ml νερού που αρωματίσαμε.
  7. Ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα. Στο στάδιο αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι από αυτό που αφήσαμε κατά μέρος ή, αντίθετα, λίγο νερό, αν η ζύμη βγει στεγνή και τρίβεται.
  8. Σκεπάζουμε τη ζύμη καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χριστόψωμα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια. Αφήνουμε ένα κομμάτι στην άκρη.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε ελαφρά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και τα ανοίγουμε λίγο να πλατύνουν.
  3. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από λίγες σταφίδες. Τις κλείνουμε μέσα στη ζύμη, πιέζουμε για να πλατύνει ξανά το χριστόψωμο και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Με το κομμάτι ζύμης που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε 20 κορδόνια ζύμης, πάχους περίπου 2 εκ., με τα οποία φτιάχνουμε από έναν σταυρό, τον οποίο κολλάμε στην επάνω όψη κάθε χριστόψωμου.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε τα χριστόψωμα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τέλος, στο κέντρο κάθε σταυρού μπήγουμε από 1 αμύγδαλο ή 1 καρύδι.
  6. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 ώρα να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν καλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.