Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

Πρόταση Ημέρας: Μυκονιάτικο xριστόψωμο με μαστίχα και πορτοκάλι

|

Χριστούγεννα και το παραδοσιακό Χριστόψωμο στην Μύκονο αποτελεί σημείο αναφοράς. Παλιά μυκονιάτικη συνταγή από την καλομαγείρισσα Μαρία Χανιώτη για τον “Γαστρονόμο” μας προσφέρει αυτό το χριστόψωμο, με μυρωδιές πολλές. Και τι δεν έχει: μαστίχα, γλυκάνισο, κανέλα, γαρίφαλο, πορτοκάλι…

Συνηθίζει να πλάθει μικρά χριστόψωμα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Είναι μια διαφορετική εκδοχή που αξίζει να δοκιμάσετε. Η ποσότητα της ζάχαρης που έχουν μπορεί να φαίνεται πολλή, αλλά δίνει ένα ελαφρώς γλυκό αποτέλεσμα στα ψωμάκια. Ιδανικά συνοδευτικά για το γιορτινό πρωινό, τον καφέ ή το τσάι μας, τέλεια και για τα τραπέζια των γιορτών.

Υλικά

Μερίδες: 10 ψωμάκια

  •  75 γρ. νωπή μαγιά περίπου
  •  1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, κοπανισμένοι
  •  10 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 ξυλάκι κανέλα
  •  1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένη μαστίχα
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  χυμός από 1/2 πορτοκάλι
  •  1 κάψουλα βανιλίνη
  •  60 ml μπράντι
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  350 γρ. ζάχαρη
  •  250 γρ. σταφίδες ξανθές
  •  μπόλικο σουσάμι
  •  μερικά αμύγδαλα ανάλατα, άψητα, ή καρύδια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα μυκονιάτικο χριστόψωμο με πορτοκάλι και μαστίχα, το προηγούμενο βράδυ, θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά σε μπολ και την ανακατεύουμε με 250 ml χλιαρό νερό και 250 γρ. από το αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
  2. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο, για όλο το βράδυ, μέχρι να φουσκώσει καλά.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 ml νερό, τον γλυκάνισο, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μειωθεί κατά το ήμισυ και να μείνουν 250 ml. Σουρώνουμε και αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε σχεδόν όλο το υπόλοιπο αλεύρι (αφήνουμε δηλαδή μια μικρή ποσότητα κατά μέρος).
  5. Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανιλίνη, το μπράντι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα 250 ml νερού που αρωματίσαμε.
  7. Ανακατεύουμε τα υλικά και στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα. Στο στάδιο αυτό, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι από αυτό που αφήσαμε κατά μέρος ή, αντίθετα, λίγο νερό, αν η ζύμη βγει στεγνή και τρίβεται.
  8. Σκεπάζουμε τη ζύμη καλά και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χριστόψωμα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 11 κομμάτια. Αφήνουμε ένα κομμάτι στην άκρη.
  2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε ελαφρά όλα τα υπόλοιπα κομμάτια και τα ανοίγουμε λίγο να πλατύνουν.
  3. Στο κέντρο του καθενός βάζουμε από λίγες σταφίδες. Τις κλείνουμε μέσα στη ζύμη, πιέζουμε για να πλατύνει ξανά το χριστόψωμο και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Με το κομμάτι ζύμης που αφήσαμε στην άκρη πλάθουμε 20 κορδόνια ζύμης, πάχους περίπου 2 εκ., με τα οποία φτιάχνουμε από έναν σταυρό, τον οποίο κολλάμε στην επάνω όψη κάθε χριστόψωμου.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα 2 λαμαρίνες φούρνου και αραδιάζουμε τα χριστόψωμα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Τέλος, στο κέντρο κάθε σταυρού μπήγουμε από 1 αμύγδαλο ή 1 καρύδι.
  6. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 1 ώρα να φουσκώσουν.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν καλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.