Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο

Πρόταση Ημέρας: Βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο

|

Στο Νυμφαίο οι βλάχικες πίτες σερβίρονται ως κύριο φαγητό και περιέχουν ό,τι βγάζει η εποχή. Με την αρωγή του “Γαστρονόμος” ετοιμάζουμε αυτή την πίτα με πράσα, φέτα και ανθόυτο και τη φέρνουμε ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.

Με δεδομένο δε ότι βρισκόμαστε στη Νάξο, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάθε τυρί που υπάρχει στην τοπική παραγωγή (Πιτταράς – Μπαμπούνης – Κουφόπουλος) ώστε να αναδείξουμε την δική μας παράδοση… Οι συνδυασμοί είναι άλλωστε που κάνουν τη διαφορά στην Ελληνική επαρχία..

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για τη βλάχικη πίτα με πράσα, φέτα και ανθότυρο, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Σε κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα και τα βράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα στύβουμε καλά ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
  4. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε τα τυριά και το γιαούρτι και αν θέλουμε και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε τα στραγγισμένα πράσα και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Φύλλο

  1. Σε μπολ ανακατεύουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, το λάδι και το ξίδι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 ίσα μέρη και το καθένα το πλάθουμε σε μπαλάκι. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 12 εκ.
  4. Παίρνουμε 6 φύλλα και τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο γενναιόδωρα το καθένα ξεχωριστά και τα τακτοποιούμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
  5. Παίρνουμε τα υπόλοιπα 8 φύλλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο και βγάζουμε τα πρώτα 6 φύλλα.
  6. Με τον πλάστη ανοίγουμε τα βουτυρωμένα φύλλα σε ένα ενιαίο φύλλο στις διαστάσεις του ταψιού.
  7. Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε το φύλλο έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  8. Βουτυρώνουμε ξανά την επιφάνεια του φύλλου και αδειάζουμε τη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  10. Βγάζουμε τα άλλα 8 φύλλα από το ψυγείο και με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε ένα ενιαίο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  11. Το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση και το σουρώνουμε (το τσαλακώνουμε) με τα δάχτυλά μας ώστε να καλύψει όλη τη γέμιση.
  12. Ενώνουμε τις άκρες των 2 φύλλων και τις διπλώνουμε προς τα μέσα σε έναν όμορφο κόθρο.
  13. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  14. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση – Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μαστρογιαννόπουλος

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη δημόσια υγεία στα νησιά»

‘’ Μια κυβέρνηση που διαλύει τη δημόσια υγεία στα νησιά και προκαλεί τους πολίτες - Η αλήθεια για το νοσοκομείο της Ρόδου.’’

Από το παρελθόν στο μέλλον: Το Ιστορικό Αρχείο Θήρας & Θηρασιάς στη διάθεση του κοινού

Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στις 9 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Έκθεση τεκμηρίων και παρουσίαση ηλεκτρονικού καταλόγου

Φίλιππος Φόρτωμας: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη τα παιδιά της»

Σημαντική κοινή συνεδρίαση για την επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων και προέδρου της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Η Ηρακλειά αποκτά το δικό της «ψηφιακό σπίτι»

Ο Φάνης Γαβαλάς παρουσιάζει την επίσημη πλατφόρμα προβολής του νησιού – Ένα εγχείρημα για τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της Ηρακλειάς

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο