Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

Πρόταση Ημέρας: Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα

|

Πέμπτη και ημέρα κοτόπουλου…. Οπότε; Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε Ορνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, κρασάτη στην κατσαρόλα, με ξερά βερίκοκα, μέλι και χυμό λάιμ.  Η συνταγή είναι εξαιρετικά αρωματισμένη με πλήθος από υλικά, όπως κόκκινο κρασί, αλλά και από εσπεριδοειδή, που κυριαρχούν με τα ζεστά και έντονα αρώματά τους, τόσο ταιριαστά με τα πουλερικά.

Η αλήθεια είναι ότι η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου αντί για λάιμ χρησιμοποίησε αρωματική αγουρίδα, δηλαδή χυμό από άγουρα σταφύλια, πεσκέσι ανεκτίμητο της δημοσιογράφου του Γαστρονόμου Νικολέτας Μακρυωνίτου από τα αμπέλια της στη Σύρο. Εμείς μπορούμε να αντικαταστήσαμε την αγουρίδα με χυμό από αρωματικά λάιμ, κατά προτίμηση κρητικά.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για την άλμη

Για το μαγείρεμα + Ψήσιμο

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε όρνιθα μαριναρισμένη σε άλμη, αρχικά κάνουμε χώρο στο ψυγείο μας ώστε να χωρέσει μια μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στη συνέχεια, σε αυτή την κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την άλμη, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την άλμη να κρυώσει εντελώς.
  4. Βυθίζουμε εκεί τα κομμάτια της όρνιθας, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και τη βάζουμε για όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Μαγείρεμα + Ψήσιμο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε τα κομμάτια της όρνιθας και τα σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  2. Σε φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  3. Έπειτα, σοτάρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε δόσεις, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα σκόρδα, την πιπερίτσα τσίλι, τα καρότα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια της όρνιθας μαζί με τα ζουμάκια που άφησε στο μπολ.
  7. Αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν ξανά και σβήνουμε με το κρασί
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό, για περίπου 20 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια γάστρα ή σε βαθύ ταψί.
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κομμένο μανταρίνι, ανθό αλατιού, πιπέρι και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύψει τα υλικά.
  11. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, προσθέτουμε τα βερίκοκα και κλείνουμε ξανά το σκεύος. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  13. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε τα κομμάτια της όρνιθας σε μια πιατέλα.
  14. Σουρώνουμε καλά τη σάλτσα και ρίχνουμε το ζουμί στον πολυκόφτη.
  15. Προσθέτουμε 4 από τα βερίκοκα της σάλτσας, το κομμένο μανταρίνι, το μέλι και τον χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε μια νέα, λεία σάλτσα.
  16. Την αδειάζουμε σε σαλτσιέρα και τη φέρνουμε κοντά στην πιατέλα με την όρνιθα.
  17. Από τη σάλτσα του ταψιού μαζεύουμε μόνο τα βερίκοκα και τα βάζουμε στην πιατέλα με την όρνιθα (πετάμε τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας του σκεύους).
  18. Περιχύνουμε την όρνιθα με τη σάλτσα της σαλτσιέρας, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Φιλοξενία”: Ημερίδα με βάση την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Νάξος - “Φιλοξενία”: Ενημερωτική ημερίδα με θέμα την ψηφιακή κάρτα εργασίας στην εστίαση - Πότε και που; Ποιος ο καλεσμένος ομιλητής

Εφυγε από τη ζωή η αγαπημένη τηλεοπτική “Σωσώ”, η Καίτη Κωνσταντίνου

Καίτη Κωνσταντίνου: Εφυγε από τη ζωή στα 61 της η γνωστή ηθοποιός - Εγινε ευρέως γνωστή από την ερμηνεία της στον ρόλο της «Σωσώς», στην τηλεοπτική σειρά «Εγκλήματα»

Υπουργείο Υγείας: Μπαίνει σε λειτουργία ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Μετά την πλήρη εφαρμογή του, θα σταματήσουν να υφίστανται τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς η διαδικασία θα πραγματοποιείται αυτόματα ψηφιακά

ΕΣΚ Κυκλάδων: Ανακοινώθηκε η 15αδα για το Τουρνουά Αιγαίου (video)

Μετά από προπονήσεις στη Σύρο ανακοινώθηκε η 15άδα που θα πάρει μέρος στο Τουρνουά Αιγαίου στα τέλη Μαρτίου - Ποιοι αποτελούν την αντιπροσωπευτική ομάδα

Νάξος – Baco: Ερχονται οι “Γιαγκίνηδες” (video)

Ποιοι είναι οι "Γιαγκίνηδες" και τι θέλουν στο ... Baco την Τετάρτη 12 Μαρτίου (video)

Κίμωλος: Ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη νέα τουριστική περίοδο

Δημοσιεύσεις και δράσεις προβολής του Δήμου Κιμώλου ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου

ΑΟ Θήρας: Πέρασε “αέρα” από τη Λαμία και “κλείδωσε” την 3η θέση στο πρωτάθλημα

Ο ΑΟ Θήρας προετοιμάζεται και για το final 4 στη Κοζάνη - Νίκη με 3-0 στην Λαμία επί της τοπικής ομάδας και έχει τώρα το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας με Πανιώνιο

Στοίχημα – Ισπανία: Εσπανιόλ εναντίον Χιρόνα και .. διπλό στο 2.42 (!!!)

Εσπανιόλ - Χιρόνα: Αντιδρά στο 2.42! - Η πρόταση της ημέρας για το Στοίχημα μας έρχεται από την Ισπανία

Νάξος – The Locaλς: Ρεμπέτικη βραδιά με τους Νικολάκη – Χωριανόπουλο

Ρεμπέτικη βραδιά με τους Νικολάκη - Χωριανόπουλο στο The Locaλς - Πότε και πως κλείνετε τραπέζι

Naxos Medical: Επίσκεψη (12/03) από τον γενικό χειρουργό Εμμανουήλ Τσίγκο

Ο Γενικός Χειρουργός Εμμανουήλ Τσίγκος στο Πολυϊατρείο Naxos Medical - Πότε θα έρθει, πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού

Καστράκι: Πωλείται ακίνητο με μικρή αυλή κοντά στη θάλασσα

Ακίνητο πωλείται στο Καστράκι - Διαθέτει αυλή και είναι σε απόσταση .. αναπνοής από τη θάλασσα (δείτε εντός πληροφορίες)

Εκτακτο: Εφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος Κώστας Κατσουρός

Φτωχότερη από σήμερα η Νάξος, καθότι έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κατσουρός

Νάξος – Zas Travel: Το “αντίο” στο Blue Star 1 που αφήνει τη Παροναξία

Το Blue Star 1 ύστερα από δύο μήνες παραμονής στη Παροναξία αύριο θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι ... Πότε θα το ξαναδούμε

Νάξος – Νοσοκομείο: Ανακοινώθηκε η πρόληψη επικουρικού ουρολόγου

Το Νοσοκομείο Νάξου στελεχώνεται συνεχώς - Νέος επικουρικός ουρολόγος ορκίστηκε και πιάνει .. δουλειά

Fast Ferries σε Επιτροπή Ανταγωνισμού: “Το μοναδικό “εμπόδιο” στην δημιουργία απολύτου μονοπωλίου είναι η εταιρεία μας”

Νέες καταγγελίες από την Fast Ferries στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου στις τιμές των εισιτηρίων

Fast Ferries: “Επιστρέφει” με καθημερινό δρομολόγιο στη Νάξο, πότε;

Με το "Andros" αρχικά και με το "Αικατερίνη Π" στη συνέχεια και πάλι φέτος η Fast Ferries θα πιάσει Νάξο.. Δείτε πότε;

Νάξος: Ερυθρόλευκο υπερθέαμα απόψε για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού

Ερυθρόλευκο υπερθέαμα για τα 100 χρόνια του Ολυμπιακού ετοιμάζουν απόψε στη Νάξο - Πότε; Που;

Νάξος: Αναψε .. πράσινο φως για νέο 4αστερο ξενοδοχείο, σε ποια περιοχή

“Πράσινο φως” σε επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή;

ΕΚΠΑ – Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

ΕΚΠΑ - Τσουνάμι: Αναθεώρηση και επικαιροποίηση στα σημεία καταφυγής, τι ισχύει σε Νάξο, Σαντορίνη και Αμοργό

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας- Βασ. Φλεριανός: “Ερχεται η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου στη Νάξο”

Το μήνυμα του αντιδημάρχου Πρόνοιας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βασίλη Φλεριανού για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας