Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΠρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για...

Πρόταση Ημέρας: Πασά μακαρούνα, ένα γιορτινό φαγητό από την Κω μόνο για .. πασάδες

|

“Ξεχωριστό φαΐ, γιορτινό και, όπως λέει ο τίτλος του, κατάλληλο για πασάδες. Παλιά, έπαιρναν ένα καλό κομμάτι κρέας από τον σπιτικό χοίρο, το έκοβαν ψιλό ψιλό με τσεκουράκι και το έκαναν κιμά. Χωριστά έκοβαν με τον ίδιο τρόπο και λίγο από το λίπος”. Αυτά εξηγεί η κυρία Αργυρώ Χαρτοφίλη, στα μέλη του “Γαστρονόμου” προσφέροντας λεπτομερώς και καλομετρημένη τη συνταγή.

Ο Κώος δικηγόρος και μελετητής Βασίλης Χατζηβασιλείου λέει: «Αυτό ήταν φαΐ των προυχόντων και από εκεί πέρασε στα λαϊκά σπίτια. Εχει και αυγά και βούτυρο και τυρί και κρέας. Οι φτωχοί εξοικονομούσαν την πρωτεΐνη: ή αυγά ή βούτυρο ή κρέας». Αυτές τις πληροφορίες τις είχε δώσει παλιότερα, μαζί με τη συνταγή, η Εύη Βουτσινά, η αείμνηστη ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας που όργωνε την Ελλάδα καταγράφοντας διατροφικές παραδόσεις και συνταγές.

Και τι συνταγές! Αυτό το γιορτινό φαγητό από την Κω είναι κάτι ανάμεσα σε πίτα και σε ψητό με σπιτικά «λαζάνια», αφού τα φύλλα της ζύμης ζεματίζονται σε νερό και μοιάζουν με φαρδύ ζυμαρικό – εξ ου και το όνομα «μακαρούνα» της συνταγής.


ΥΛΙΚΑ (για ταψί διαμέτρου 30 εκ.)

Για τα φύλλα
650 γρ. αλεύρι
8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι

Για το άλειμμα των φύλλων
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για τη γέμιση και το ψήσιμο
1.500 γρ. κιμάς χοιρινός
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
700 γρ. μυζήθρα ξερή, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
600 ml ζωμός λαχανικών (σελ. 176)
2 αυγά
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε ισάριθμες μπάλες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση και το ταψί. Βάζουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο τοποθετώντας ανάμεσά τους ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε ένα ένα τα φύλλα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα βαθύ ταψί με κρύο αλατισμένο νερό. Βγάζουμε τα φύλλα από το κρύο νερό και τα στραγγίζουμε σε μια πετσέτα κουζίνας.

Γέμιση + ψήσιμο: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με την κανέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-18 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.

Στρώνουμε ένα φύλλο στο ταψί, το αλείφουμε με βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγη μυζήθρα και από πάνω βάζουμε μία στρώση κιμά που την απλώνουμε ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο και το αλείφουμε με βούτυρο. Χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε το φαγητό με τον ζωμό. Το ξαναφουρνίζουμε και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει και πάλι να ροδίζει.

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο, περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια της πίτας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί στην επιφάνεια μια χρυσή κρούστα και να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε. Στην επιφάνειά του θα είναι μαλακό και όχι ξεροψημένο.

Με πληροφορίες από τον “Γαστρονόμο”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τράπεζες: Οι αλλαγές που έρχονται σε χρεώσεις και προμήθειες

Τι αλλάζει σε χρεώσεις, εμβάσματα και αναλήψεις μέσω ΑΤΜ – Στις 11:00 η εξειδίκευση των μέτρων

ΠΕΠΙΕΘ – Βάλλης για “Σαόνησος”: Να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στις συγκοινωνίες”

Μεγαλώνει η λίστα των προβλημάτων του πλοίου ΣΑΟΝΗΣΟΣ – Παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC cpt. Γιώργου Βάλλη.

Πανναξιακός ΑΟΚ: “Κακή” ήττα στου Ζωγράφου, βλέπει το ντέρμπι με τον αήττητο Ιωνικό

Ηττα σοκ για τον Πανναξιακό ΑΟΚ εκτός έδρας από τον ΕΦΑΟΖ (94-78) και 2η ήττα στο πρωτάθλημα της national league 2 - Επόμενη αναμέτρηση με τον Ιωνικό Νικαίας στη Νάξο

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: Απολογισμός για το 2024 και επόμενες κινήσεις (video)

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντ. Παγώνη στον απολογισμό του για το 2024

Νάξος – “Δύναμη Αλλαγής”: «Μωραίνει Κύριος όν βούλεται απολέσαι…» για ποιον το λέει; (video)

Δύναμη Αλλαγής: “Ο δήμαρχος των φόρων κρύβει την απραξία του πίσω από χυδαιολογίες” (video)

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Πρόταση Ημέρας με άρωμα Πόλης: Iτς πιλάφι από μια “αρχόντισσα”

Μερακλίδικο, παλατιανό και με περιθώριο για πολλούς αυτοσχεδιασμούς, το περίφημο ιτς πιλάφι της πολίτικης κουζίνας είναι το συνοδευτικό-κόσμημα στο γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ελλάδα – Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Το 30% θέλει να αυτοκτονήσει (!!!)

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Στοιχεία σοκ για Ελλάδα, ο κανόνας σιωπής και οι τάσεις αυτοκτονίας

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Super Market: Ποιος θέλει να αγοράσει τον “Κρητικό”;

Deal «βόμβα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο αγοράζουν ξένοι - Οι υπόλοιπες κινήσεις που έρχονται στο προσκήνιο

Cyclades Stories – Β. Ραπτάκης: “Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου” (video)

Cyclades Stories: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή των Κυκλάδων – Β. Ραπτάκης: «Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου» (video)

Πέθανε – με καταγωγή από τη Νάξο – ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός

Πέθανε ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός - Είχε καταγωγή από τις Βουρβουριές (Τραγαία) της Νάξου - Αύριο η εξόδιος ακολουθία στα Τρίκαλα

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Ραπόρτο: Από τον καφενέ του λιμανιού έως το Δικαστικό Μέγαρο και τις εργασίες επέκτασης του Νοσοκομείου

Ο Γιάννης Βλάχακης και το "Ραπόρτο" επιστρέφει.. Τι λέει για τα έργα στη χερσαία ζώνη έως το Δικαστικό Μέγαρο που ...χάνεται