Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

|

Μία συνταγή με την ντόπια ποικιλία φασολιού της Τοσκάνης, τα γλυκά και νόστιμα Canellini. Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της ιταλικής κουζίνας, Pellegrino Artusi, στο πόνημά του La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, που δημοσιεύθηκε το 1891, το όνομα της συνταγής –fagioli all’uccelletto– το άκουσε σε τρατορίες της Φλωρεντίας και ότι τα φασόλια αυτά συνοδεύονται ωραία με κρέας, αν δεν θέλει κάποιος να τα φάει σκέτα.

Στην Τοσκάνη, πράγματι, αυτό το πιάτο σερβίρεται με κρεατικά. Η λέξη «uccelletto» σημαίνει «πουλάκι», καθώς τα βασικά συστατικά της συνταγής (φασκόμηλο, σκόρδο και ντομάτα) χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα μικρού φτερωτού κυνηγιού.

Το πιάτο – όπως το βλέπουμε στον “Γαστρονόμο” – σιγομαγειρεύεται υπομονετικά, μέχρι τα φασόλια να χυλώσουν καλά, ενώ σε κάποιες παραλλαγές σερβίρεται και ως zuppeta, δηλαδή σούπα.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 2 ώρες και 15′ μαγείρεμα /  12 ώρες αναμονή /  Σύνολο: 14 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 250 γρ. φασόλια Canellini ή Βανίλιες ΠΟΠ Φενεού, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
#  1 φρέσκο κλωνάρι λεβάντα χωρίς τα άνθη (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
#  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
#  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
#  10 μεγάλα φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο
#  1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
#  250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, λιωμένα στον πολυκόφτη
#  καυτερό μπούκοβο (ή τσίλι), κατά βούληση
#  50 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

# ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
# μερικά φύλλα από φρέσκο θυμάρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε xυλωμένη φασολάδα με φασκόμηλο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μόλις το νερό καθαρίσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη λεβάντα και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  4. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε.
  5. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη περίπου 100 ml από το νερό τους.
  6. Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  7. Προσθέτουμε τα σκόρδα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και ρίχνουμε τα φασόλια.
  8. Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  9. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο (ή τσίλι) στην ποσότητα που θέλουμε και αντέχουμε, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  10. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να χυλώσει ωραία η σάλτσα, αλλά να μη λιώσουν τα φασόλια.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια θυμαριού και συνοδεύουμε με πιλάφι με σταφίδες και ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γαλανάδο: Ξεκινάει η αναβάθμιση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

Αναψε το πράσινο φως για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζονταν το πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείου που αναμένεται να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο

Πένυ Ρόγκα, βγήκε πρωταθλήτρια στη μάχη με το καρκίνο και δηλώνει “Νικήσαμε”

Η Πένυ Ρόγκα βγήκε νικήτρια από την μεγάλη της μάχη με τον καρκίνο και μέσω προσωπικού μηνύματος αναφέρεται στην περιπέτειά της και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα «Νικήσαμε»!!!

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Πανναξιακός ΑΟ: Παρασκευή και 13 με νησιώτικο γλέντι

Ο Πανναξιακός ΑΟ διοργανώνει τον χορό του για τις εορτές την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Στις Κυκλάδες ιδρύθηκε ομάδα πρωτοβουλίας

Ομάδα πρωτοβουλίας συστάθηκε στις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς το "Κίνημα Δημοκρατίας" του Στέφανου Κασσελάκη

Νάξος – Φιλώτι: Απέκτησε κλιματιστικό το ιατρείο του χωριού

Με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικού στο ιατρείο του Φιλωτίου

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Βατικανό: Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Σαντορίνη: Μουσική παράσταση στα σχολεία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Μουσική Παράσταση Χριστουγέννων στα Σχολεία - Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής (video)

ΕΝΦΙΑ 2025: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί, πότε ξεκινούν οι καταβολές

Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2025 - Ποιοι πρέπει να διορθώσουν το Ε9

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Στον.. αέρα ο δρόμος προς Ορκό και Μικρή Βίγλα (photos)

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φορά ανέδειξαν θέματα υποδομών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς Ορκό και Μικρή Βίγλα

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Νάξος: Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Ο Μιχάλης Β. Μελισσηνός αποχαιρετά τον πρώτο του ξάδερφο Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Νάξος – Laguna Coast Resort: Ανοίγει τις πύλες του τον προσεχή Μάιο

Το νέο πολυτελές eco ξενοδοχείο των Small Luxury Hotels στη Νάξο - Ανοίγει το Μάιο του 2025

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Χριστούγεννα: Ολη η Νάξος γίνεται μία “αγκαλιά αγάπης” (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Ζουγανέλης: “Οταν μιλάμε για Κυκλαδίτικη μουσική, εννοούμε Ναξιώτικη” (video)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Νάξο, την μουσική και την παράδοση που οφείλουμε να τηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ντεμπούτο για τον 14χρονο Γεωργακόπουλο

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε τον Εργοτέλη (100-63) έφτασε τις 7 νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις αλλά το ντεμπούτο του Γεωργακόπουλου έκλεψε τη παράσταση

Blue Star Ferries: Σάββατο αντί Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Paros από Αμοργό σε Πειραιά

Τροποποίηση του δρομολογίου της Κυριακής για το Blue Star Paros - Τι αλλάζει