Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

|

Μία συνταγή με την ντόπια ποικιλία φασολιού της Τοσκάνης, τα γλυκά και νόστιμα Canellini. Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της ιταλικής κουζίνας, Pellegrino Artusi, στο πόνημά του La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, που δημοσιεύθηκε το 1891, το όνομα της συνταγής –fagioli all’uccelletto– το άκουσε σε τρατορίες της Φλωρεντίας και ότι τα φασόλια αυτά συνοδεύονται ωραία με κρέας, αν δεν θέλει κάποιος να τα φάει σκέτα.

Στην Τοσκάνη, πράγματι, αυτό το πιάτο σερβίρεται με κρεατικά. Η λέξη «uccelletto» σημαίνει «πουλάκι», καθώς τα βασικά συστατικά της συνταγής (φασκόμηλο, σκόρδο και ντομάτα) χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα μικρού φτερωτού κυνηγιού.

Το πιάτο – όπως το βλέπουμε στον “Γαστρονόμο” – σιγομαγειρεύεται υπομονετικά, μέχρι τα φασόλια να χυλώσουν καλά, ενώ σε κάποιες παραλλαγές σερβίρεται και ως zuppeta, δηλαδή σούπα.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 2 ώρες και 15′ μαγείρεμα /  12 ώρες αναμονή /  Σύνολο: 14 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 250 γρ. φασόλια Canellini ή Βανίλιες ΠΟΠ Φενεού, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
#  1 φρέσκο κλωνάρι λεβάντα χωρίς τα άνθη (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
#  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
#  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
#  10 μεγάλα φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο
#  1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
#  250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, λιωμένα στον πολυκόφτη
#  καυτερό μπούκοβο (ή τσίλι), κατά βούληση
#  50 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

# ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
# μερικά φύλλα από φρέσκο θυμάρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε xυλωμένη φασολάδα με φασκόμηλο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μόλις το νερό καθαρίσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη λεβάντα και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  4. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε.
  5. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη περίπου 100 ml από το νερό τους.
  6. Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  7. Προσθέτουμε τα σκόρδα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και ρίχνουμε τα φασόλια.
  8. Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  9. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο (ή τσίλι) στην ποσότητα που θέλουμε και αντέχουμε, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  10. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να χυλώσει ωραία η σάλτσα, αλλά να μη λιώσουν τα φασόλια.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια θυμαριού και συνοδεύουμε με πιλάφι με σταφίδες και ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πανναξιακού ΑΟΚ

Για παιδιά 4-16 ετών – Προπονήσεις από 1η Σεπτεμβρίου με νέες παροχές και εκπλήξεις

Σίφνος: Πλοία γεμάτα, ρεκόρ επισκεψιμότητας και μήνυμα προσοχής στους δρόμους (video)

Κατάμεστα φτάνουν τα δρομολόγια στο νησί – Σημαντικές αφίξεις επιβατών και οχημάτων, σε πλήρη λειτουργία οι υπηρεσίες υποστήριξης

Αυξημένη κίνηση και πληρότητα 100% στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (video)

Χιλιάδες εκδρομείς αναχωρούν για τα νησιά ενόψει Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένα μέτρα για την ομαλή ροή

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Σαντορίνη: Νέο αναψυκτήριο – μίνι μάρκετ στην Έξω Γωνιά από τη ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ

Η δημοτική επιχείρηση μισθώνει τον χώρο για 15 έτη, εξασφαλίζοντας συνεχή λειτουργία όλο τον χρόνο

Καθαρά και ασφαλή τα νερά κολύμβησης στη Σαντορίνη για τον Ιούλιο 2025

Οι δειγματοληψίες σε επτά παραλίες του Δήμου Θήρας επιβεβαιώνουν την εξαιρετική ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων

Αντώνης Φωστιέρης: Μια ποιητική βραδιά στην Αμοργό με τον σπουδαίο δημιουργό

Ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής επιστρέφει στα Κατάπολα για μια μοναδική συνάντηση με το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου 2025, στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

ΕΠΑ.Λ. Νάξου «Μιχάλης Κατσάνης» ταξίδεψε με το Erasmus+, Μαθητές στην Τενερίφη, εκπαιδευτικοί στη Βιέννη

Μετά από χρόνια, το σχολείο συμμετείχε ξανά σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές εμπειρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Αμοργός: Σταυροδρόμι πολιτισμών, φρούριο του Αιγαίου

Αμοργός: Ένα νησί που αντιστέκεται στον χρόνο και τη φθορά. Από την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα έως τα λιθόστρωτα της Χώρας, η γοητεία ενός νησιού που μένει αλώβητο

Πάρος: Το κυκλαδίτικο διαμάντι που μάγεψε την Telegraph

Μαζί με Μαλδίβες και Γκαλαπάγκος, ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς διακοπών για το 2025

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης

Πενήντα χρόνια μετά… Η γενιά του 1975 ξανασυναντιέται στη Νάξο

Ένα reunion-γιορτή για εκείνους που έζησαν τη νιότη τους στο Γυμνάσιο της Χώρας και συνεχίζουν να ταξιδεύουν με τη σοφία του καιρού

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

Νάξος: Την Τρίτη 5 Αυγούστου το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Σταμ. Βαλληνδρά

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου, στη Χώρα Νάξου, στις 14:00