Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

Πρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

|

Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει: Η σάλτσα έχει υφή πυκνή, γεύση πολύπλοκη και δυνατή και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το άπαχο φιλέτο..

Πρόταση που έρχεται από τον “Γαστρονόμο” διά χειρός Γιώργου Θεολογίτη. Αρχιμάγειρας σε επιβατηγό που κάνει τον γύρο των Δωδεκανήσων και κάθε τόσο δένει στον Πειραιά.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  4 ώρες και 25′ μαγείρεμα / 1 ώρα αναμονή.  Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς

# 1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη πιπεριά, σε μικρά καρέ  200 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα

#  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά σιουφικτά (κρητικά παραδοσιακά ζυμαρικά σαν στριφτάρια)

#  100 ml ελαιόλαδο  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

#  τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Για τη βάση σάλτσας

# 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου (ή κόκαλα από ξεκοκαλισμένο ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με τον λαιμό – τα παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη μας)  3 λίτρα νερό

# 1 καρότο, χοντροκομμένο  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

#  1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο  50 γρ. πελτές ντομάτας

#  50 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

#  3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

#  2 φύλλα δάφνης  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάση σάλτσας

  1. Για να φτιάξουμε σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια, αρχικά ξεπλένουμε καλά τις φτερούγες (ή τα κόκαλα) του κοτόπουλου και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
  4. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το κρασί.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να σιγοβράζει και να ανακινείται πολύ ήπια, και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 ώρες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Στερεώνουμε μια πολύ λεπτή σήτα (ιδανικά ένα κωνικό σινουά) πάνω από μικρή κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό, πιέζοντας τα στερεά υλικά καλά με ξύλινη κουτάλα.
  9. Θα μας έχει μείνει μια σάλτσα στο 1/3 της αρχικής ποσότητας (περίπου 1 λίτρο).
  10. Τη σουρώνουμε άλλη μία φορά από τη λεπτή σήτα μέσα σε ένα μπολ.
  11. Το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με πολύ κρύο νερό και παγάκια, για να έρθει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
  12. Έπειτα τοποθετούμε το μπολ με τη σάλτσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το λίπος να στερεοποιηθεί και να συγκεντρωθεί σε ένα ανοιχτόχρωμο στρώμα στην επιφάνεια.
  13. Αφαιρούμε αυτό το λίπος με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ραγού

  1. Σε βαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το φιλέτο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά για να ροδίσει παντού ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε 200 ml από τη βάση σάλτσας και αλατοπίπερο.
  6. Μαγειρεύουμε για 10-11 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  7. Φυλάσσουμε την υπόλοιπη βάση σάλτσας για άλλη χρήση, π.χ. για μια μακαρονάδα την επόμενη ημέρα.
  8. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σιουφικτά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Τα στραγγίζουμε.
  10. Όταν περάσει το 10λεπτο μαγείρεμα του φιλέτου, προσθέτουμε τα σιουφικτά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να ενωθούν οι γεύσεις.
  11. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τριμμένο τυρί.

Μυστικά

Προγραμματίστε εγκαίρως την προετοιμασία αυτού του γιορτινού πιάτου, καθώς μόνο η βάση της σάλτσας, απαιτεί περίπου 4 ώρες σιγανό βράσιμο. Ιδανικά, ετοιμάστε την από την προηγούμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα