Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

Πρόταση Ημέρας: Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και λίγο από μανιτάρια

|

Σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει: Η σάλτσα έχει υφή πυκνή, γεύση πολύπλοκη και δυνατή και συνοδεύει με τον καλύτερο τρόπο το άπαχο φιλέτο..

Πρόταση που έρχεται από τον “Γαστρονόμο” διά χειρός Γιώργου Θεολογίτη. Αρχιμάγειρας σε επιβατηγό που κάνει τον γύρο των Δωδεκανήσων και κάθε τόσο δένει στον Πειραιά.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  4 ώρες και 25′ μαγείρεμα / 1 ώρα αναμονή.  Σύνολο: 5 ώρες και 55′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 500 γρ. μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς

# 1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη πιπεριά, σε μικρά καρέ  200 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα

#  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 πακέτο (500 γρ.) ζυμαρικά σιουφικτά (κρητικά παραδοσιακά ζυμαρικά σαν στριφτάρια)

#  100 ml ελαιόλαδο  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

#  τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα (προαιρετικά) Για τη βάση σάλτσας

# 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου (ή κόκαλα από ξεκοκαλισμένο ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με τον λαιμό – τα παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη μας)  3 λίτρα νερό

# 1 καρότο, χοντροκομμένο  1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο

#  1 κλωνάρι σέλερι, χοντροκομμένο  50 γρ. πελτές ντομάτας

#  50 ml κόκκινο ξηρό κρασί  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

#  3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

#  2 φύλλα δάφνης  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Βάση σάλτσας

  1. Για να φτιάξουμε σιουφικτά με ραγού από φιλέτο μόσχου και μανιτάρια, αρχικά ξεπλένουμε καλά τις φτερούγες (ή τα κόκαλα) του κοτόπουλου και τις ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα.
  2. Προσθέτουμε το νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για 1 ώρα.
  4. Προσθέτουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλερι, τον πελτέ, το σκόρδο, τα μυρωδικά και το κρασί.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, ώστε το υγρό να σιγοβράζει και να ανακινείται πολύ ήπια, και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για 2-3 ώρες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Στερεώνουμε μια πολύ λεπτή σήτα (ιδανικά ένα κωνικό σινουά) πάνω από μικρή κατσαρόλα και σουρώνουμε τον ζωμό, πιέζοντας τα στερεά υλικά καλά με ξύλινη κουτάλα.
  9. Θα μας έχει μείνει μια σάλτσα στο 1/3 της αρχικής ποσότητας (περίπου 1 λίτρο).
  10. Τη σουρώνουμε άλλη μία φορά από τη λεπτή σήτα μέσα σε ένα μπολ.
  11. Το τοποθετούμε σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με πολύ κρύο νερό και παγάκια, για να έρθει γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου.
  12. Έπειτα τοποθετούμε το μπολ με τη σάλτσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι το λίπος να στερεοποιηθεί και να συγκεντρωθεί σε ένα ανοιχτόχρωμο στρώμα στην επιφάνεια.
  13. Αφαιρούμε αυτό το λίπος με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη σάλτσα κατά μέρος, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ραγού

  1. Σε βαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το φιλέτο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά για να ροδίσει παντού ομοιόμορφα.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Προσθέτουμε 200 ml από τη βάση σάλτσας και αλατοπίπερο.
  6. Μαγειρεύουμε για 10-11 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  7. Φυλάσσουμε την υπόλοιπη βάση σάλτσας για άλλη χρήση, π.χ. για μια μακαρονάδα την επόμενη ημέρα.
  8. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα σιουφικτά για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  9. Τα στραγγίζουμε.
  10. Όταν περάσει το 10λεπτο μαγείρεμα του φιλέτου, προσθέτουμε τα σιουφικτά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας για να ενωθούν οι γεύσεις.
  11. Μοιράζουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τριμμένο τυρί.

Μυστικά

Προγραμματίστε εγκαίρως την προετοιμασία αυτού του γιορτινού πιάτου, καθώς μόνο η βάση της σάλτσας, απαιτεί περίπου 4 ώρες σιγανό βράσιμο. Ιδανικά, ετοιμάστε την από την προηγούμενη ημέρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 225

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab