Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου - μανταρινιού

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου – μανταρινιού

|

Χοιρινό και … φρούτα εποχής. Μπορούν να συνδυαστούν; Εάν έχεις ως … αρωγό τον “Γαστρονόμο” όλα γίνονται στη κουζίνα μας. Αποτέλεσμα; Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου – μανταρινιού. Πιο γλυκοφάγωτο χοιρινό ρολό δεν έχει.

Μπαίνει στο ταψί έχοντας στο πλάι του κρεμμύδια, δαμάσκηνα και φετούλες μανταρίνι, που ψήνονται, μελώνουν, μπλέκονται με τα ζουμιά του, και στη συνέχεια γίνονται μια πολύ νόστιμη συνοδευτική σάλτσα.

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  1 ρολό από χοιρινή σπάλα, περίπου 2,5-3 κιλά, έτοιμο από τον κρεοπώλη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  100 γρ. μέλι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο

  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
  •  1 καρότο, χοντροκομμένο
  •  6 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια
  •  φέτες από 1 μανταρίνι
  •  1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
  •  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου-μανταρινιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο μαζί με 200 ml νερό.
  3. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι το ρολό να ψηθεί εσωτερικά και να ροδίσει εξωτερικά.
  4. Κάθε 30 λεπτά το γυρίζουμε και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού. Για να σιγουρευτούμε, θερμομετράμε το ρολό: θα είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία δείξει 65°C.
  5. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  6. Περιχύνουμε το ρολό με τα ζουμιά του ταψιού, το αλείφουμε με το μέλι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γλασαριστεί και να γυαλίσει καλά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα, όπου το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Σάλτσα

  1. Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
  2. Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.
  3. Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Blue Star Carrier 2: Επιστρέφει στα δρομολόγια από την ερχόμενη Τρίτη (17/12)

Την Τρίτη 17/12 θα επιστρέψει στα δρομολόγια του το BLUE CARRIER 2-Πίνακας δρομολογίων

Δωδεκάνησα – “Σαόνησος”: Γιατί ο Νικητιάδης ζητάει τη παραίτηση του Υπουργού Ναυτιλίας

Γ. Νικητιάδης : «Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα και στη θάλασσα κύριοι της ΝΔ ;»

Πρόταση ημέρας: Κοτόσουπα με λαχανικά

Πέμπτη ... Κρύο... Και το κοτόπουλο έχει τη τιμητική του. Πόσο μάλλον όταν γίνεται σούπα

Νάξος – Γαλανάδο: Ξεκινάει η αναβάθμιση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

Αναψε το πράσινο φως για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζονταν το πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείου που αναμένεται να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο

Πένυ Ρόγκα, βγήκε πρωταθλήτρια στη μάχη με το καρκίνο και δηλώνει “Νικήσαμε”

Η Πένυ Ρόγκα βγήκε νικήτρια από την μεγάλη της μάχη με τον καρκίνο και μέσω προσωπικού μηνύματος αναφέρεται στην περιπέτειά της και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα «Νικήσαμε»!!!

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Πανναξιακός ΑΟ: Παρασκευή και 13 με νησιώτικο γλέντι

Ο Πανναξιακός ΑΟ διοργανώνει τον χορό του για τις εορτές την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Στις Κυκλάδες ιδρύθηκε ομάδα πρωτοβουλίας

Ομάδα πρωτοβουλίας συστάθηκε στις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς το "Κίνημα Δημοκρατίας" του Στέφανου Κασσελάκη

Νάξος – Φιλώτι: Απέκτησε κλιματιστικό το ιατρείο του χωριού

Με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικού στο ιατρείο του Φιλωτίου

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Στον.. αέρα ο δρόμος προς Ορκό και Μικρή Βίγλα (photos)

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φορά ανέδειξαν θέματα υποδομών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς Ορκό και Μικρή Βίγλα

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Νάξος: Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Ο Μιχάλης Β. Μελισσηνός αποχαιρετά τον πρώτο του ξάδερφο Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Χριστούγεννα: Ολη η Νάξος γίνεται μία “αγκαλιά αγάπης” (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Ζουγανέλης: “Οταν μιλάμε για Κυκλαδίτικη μουσική, εννοούμε Ναξιώτικη” (video)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Νάξο, την μουσική και την παράδοση που οφείλουμε να τηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ντεμπούτο για τον 14χρονο Γεωργακόπουλο

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε τον Εργοτέλη (100-63) έφτασε τις 7 νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις αλλά το ντεμπούτο του Γεωργακόπουλου έκλεψε τη παράσταση

Blue Star Ferries: Σάββατο αντί Κυριακή η επιστροφή του Blue Star Paros από Αμοργό σε Πειραιά

Τροποποίηση του δρομολογίου της Κυριακής για το Blue Star Paros - Τι αλλάζει

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Σαμψούντιος

Μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, ο θάνατος του χρυσοχόου Νίκου Σαμψούντιου - Αύριο Παρασκευή η εξόδιος ακολουθία