Χοιρινό και … φρούτα εποχής. Μπορούν να συνδυαστούν; Εάν έχεις ως … αρωγό τον “Γαστρονόμο” όλα γίνονται στη κουζίνα μας. Αποτέλεσμα; Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου – μανταρινιού. Πιο γλυκοφάγωτο χοιρινό ρολό δεν έχει.
Μπαίνει στο ταψί έχοντας στο πλάι του κρεμμύδια, δαμάσκηνα και φετούλες μανταρίνι, που ψήνονται, μελώνουν, μπλέκονται με τα ζουμιά του, και στη συνέχεια γίνονται μια πολύ νόστιμη συνοδευτική σάλτσα.
Υλικά
Μερίδες: 8
- 1 ρολό από χοιρινή σπάλα, περίπου 2,5-3 κιλά, έτοιμο από τον κρεοπώλη
- 30 ml ελαιόλαδο
- 30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- 100 γρ. μέλι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 καρότο, χοντροκομμένο
- 6 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια
- φέτες από 1 μανταρίνι
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου-μανταρινιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο μαζί με 200 ml νερό.
- Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι το ρολό να ψηθεί εσωτερικά και να ροδίσει εξωτερικά.
- Κάθε 30 λεπτά το γυρίζουμε και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού. Για να σιγουρευτούμε, θερμομετράμε το ρολό: θα είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία δείξει 65°C.
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Περιχύνουμε το ρολό με τα ζουμιά του ταψιού, το αλείφουμε με το μέλι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γλασαριστεί και να γυαλίσει καλά.
- Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα, όπου το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Σάλτσα
- Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
- Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.
- Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα.
Πηγή: Γαστρονόμος