Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

Πρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

|

Κόκκορας κονφί; Τι είναι αυτό; Εμπνευσμένος από το γαλλικό κονφί πάπιας, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει – μέσα από τον “Γαστρονόμο” – μια πιο χωριάτικη, ελληνική εκδοχή με ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο!

Αντί για λίπος πάπιας, σκέφτηκε το αιγοπρόβειο, που συνηθίζεται στην περιοχή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πλούσιο και γευστικότατο μεν, αρκετά βαρύ δε. Οπότε κατέληξε στο ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο. Τα μπούτια του κόκορα τα παστώνει πρώτα στο αλάτι, και το τελικό αποτέλεσμα, μετά το σιγομαγείρεμα στο ελαιόλαδο, θυμίζει κάπως την αίσθηση του αλλαντικού.

Μας συμβουλεύει, τονίζοντας ότι ο κόκορας θα πρέπει να σιγομαγειρεύεται μέσα στο ελαιόλαδο, και δεν πρέπει να τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά, γιατί τότε θα τηγανιστεί.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί μόνο τα μπούτια, ώστε να είναι σίγουρος για τον χρόνο μαγειρέματος, μια που το στήθος μαγειρεύεται γρηγορότερα. Εμείς μπορούμε να βάλουμε όλον τον κόκορα, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, απλώς πρέπει να έχουμε τον νου μας να βγάλουμε τα κομμάτια με το στήθος 10 λεπτά νωρίτερα, για να μη στεγνώσουν.

Θα χρειαστούν 40′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ μαγείρεμα, 2 ώρες αναμονή. Σύνολο: 5 ώρες και 10′.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κόκορα

Για τον πουρέ

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Κόκορας

  1. Για τον κόκορα κονφί με πουρέ πατάτας και σάλτσα κόκκινου ξιδιού, ξεκινάμε και στρώνουμε τον πάτο ενός σκεύους που να χωράει τα κομμάτια του κόκορα σε μια στρώση με αρκετό από το ημίχονδρο αλάτι. Τακτοποιούμε από πάνω τον κόκορα και τον καλύπτουμε με άλλη μια στρώση αλάτι ημίχονδρο. Τον αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  2. Ξεπλένουμε τον κόκορα με άφθονο νερό και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε στον πάτο όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το θυμάρι, τη δάφνη, το πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  4. Από πάνω τακτοποιούμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει το λάδι να κοχλάζει.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες.
  7. Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Το λάδι το στραγγίζουμε και το φυλάμε για άλλη μαγειρική χρήση ή για το τηγάνισμα.

Πουρές

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε. Τις λιώνουμε όσο είναι καυτές με το πρες πουρέ ή ένα πιρούνι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Σάλτσα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον ζωμό και τον ρίχνουμε στη σάλτσα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα όσο μας αρέσει.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τον πουρέ σε πιατέλα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Τα τακτοποιούμε πάνω από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα.
  4. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αύριο (5/12) το τελευταίο “αντίο” στον 92χρονο Νίκο Βαλέττα

Η Νάξος ετοιμάζεται αύριο να αποχαιρετήσει έναν παλιό κάτοικοι της, τον Νίκο Βαλέττα

Νάξος: Ενημέρωση από τον Δήμο σχετικά με τις αδέσποτες γάτες

Η Δημοτική Αρχή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους φιλόζωους που επιθυμούν να σιτίζουν αδέσποτες γάτες να τηρούν τους κανόνες ευζωίας - Τρόποι επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές και τον Κτηνίατρο

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι τρεις δρόμοι για την επιστροφή, ο εξής ένας…

Αρθρο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τους δρόμους επιστροφής. Ποιοι είναι και γιατί θα πάμε στην συγκεκριμένη επιλογή

ΣΑΕΚ Νάξου: Κλειστή η γραμματεία, καμία εξέλιξη στο θέμα της διοίκησης

Τρεις ακόμη ημέρες κλειστή η γραμματεία της ΣΑΕΚ Νάξου - Καμία εξέλιξη στο θέμα της διαδοχής διευθυντή ή κάλυψης θέσεων στη γραμματεία

ΠΝΑΙ – Bora: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήματος καταγραφής των πληγεισών επιχειρήσεων

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Ανοίγει η πλατφόρμα για καταγραφή των πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία Bora

Νάξος – Πλατεία Πρωτοδικείου: Ανάβει απόψε (04/12) το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η πρώτη επίσημη δράση ενόψει των Χριστουγεννιάτικων δράσεων ενώ θα ακολουθήσει και το άνοιγμα του Χωριού, οι εργασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο "Αλσος της Ελλης"...

Νάξος: Αγερσανί και γιορτή Αγίας Βαρβάρας μία σχέση που ξεκίνησε πριν 100 χρόνια

Αγιος Αρσένιος: Η επιδημία ευλογιάς το 1923 και η Αγία Βαρβάρα

Naxos Medical: Δωρεάν αξιολόγηση Εργαστηριακών Εξετάσεων

Κοινωνική δράση από το Naxos Medical... ωρεάν αξιολόγηση των Εργαστηριακών Εξετάσεων - Πως μπορεί να γίνει

Νάξος – Κωμιακή: Ψήφισμα του τοπικού συμβουλίου για την εκδημία Αντώνη Χωριανόπουλου

Ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Κορωνίδας για τον θάνατο του Αντωνίου Εμμ. Χωριανόπουλου

Πρόταση Ημέρας: Μανιτάρια γεμιστά με τυρί (και όχι μόνο)

Γεμιστά μανιτάρια με τυριά και καρύδια - Η πρόταση της ημέρας

Εκτακτο: Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου και προβλήματα στη κίνηση οχημάτων (video)

Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου από τις πρώτες πρωινές ώρες (video)

ΕΚΠΑ: Η Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε πρώτη των … πρώτων στο Παιδαγωγικό τμήμα

Η Ναξιώτισσα Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε ως πρώτη των πρώτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Η 72χρονη Μαριέττα Πράσινου μιλάει για την πορεία της στο χρόνο και όπως λέει " Δεν μας νοιάζει η μοναξιά, για εμάς που έχουμε μάθει"

Βασ. Κατερίνη: Απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Η Βασιλική Κατερίνη αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Θεοφ. Παπαθωμά: “Είστε τυχεροί που ζείτε στη Νάξο” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο τηλεόραση αλλά και οικογένεια (video)

Κάτσε εδώ, παιδάκι μου….

Ενα αφήγημα του Γιώργου Καρνέζη με αφορμή το καθημερινό ταξίδι των μαθητών και των μαθητριών από το Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα.

ΠΝΑΙ: Η Bora κρατάει αύριο (02/12) κλειστές όλες τις σχολικές μονάδες

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και παιδικών σταθμών, για αύριο Δευτέρα, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

“Εφυγε” ο Θανάσης Παπαδόπουλος, έμεινε γνωστός ως ο “τεντιμπόι” του ελληνικού κινηματογράφου (video)

Θλίψη «σκόρπισε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Θανάση (Θάνου) Παπαδόπουλου (video)

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!