Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: "Πήτα των Χριστουγέννων", μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το...

Πρόταση Ημέρας: “Πήτα των Χριστουγέννων”, μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το 1887

|

“Η μμίσεια οκά κρέατος βοείου (κημά) κεκομμένου εις μικρότατα τεμάχια. 100 δράμια λαρδί εις λεπτότατα επίσης τεμάχια, τρεις οκάδες μήλα καθαρισμένα και εις λεπτότατα τεμάχια κεχωρισμένα, το οξύ και εξωτερικόν στρώμα φλοιού λεμονίου, μία φιάλη καλού λευκού οίνου, ένα μοσχοκάριον, 2 δράμια μοσχοκάρφια, ανάλογον ινδοπέπερι κοπανισμένα εις λεπτότατην κόνιν αναμίξατε καλώς πάντα ταύτα, σχηματίσατε έν όλον μετά των ανωτέρω, θέσατε εντός ταψίου φύλλα ζαχαροπλαστείου βεβρεγμένα δι’ ολίγου βουτύρου, ρίψατε το μίγμα σας, καλύψατε διά φύλλων και θέσατε εντός μετρίου φούρνου, ένθα αφήνετε επί μίαν ώραν και 1/4.» Εφημερίς των κυριών, φ. 43, 1887

Μια πλούσια κρεατόπιτα είναι η πήτα (έτσι γραφόταν το 1887) των Χριστουγέννων. Ελεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά για τον “Γαστρονόμο”: «Μοιάζει να έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Οταν ψηθεί, τα μήλα γίνονται πολτός και μαζί με το κρασί δημιουργούν μια μελάτη γέμιση».

Οπότε; Ας την απολαύσουμε καθότι έρχονται και γιορτές

Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 15′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: για τα ταψί δοαμέτρου 35 – 36 εκ.

  • 640 γρ. κιμάς βοδινός
  • 320 γρ. μπέικον (αντί για λαρδί), ψιλοκομμένο
  • 3.800 γρ. μήλα, καθαρισμένα από φλούδια και κουκούτσια και τριμμένα στον τρίφτη (προτιμήστε ανάμεικτα είδη)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • 700 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας
  • βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για να το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πήτα των Χριστουγέννων σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μπέικον, τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά και τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με των πάνω προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  6. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν τα φύλλα.
Πηγή: Gastronomos.gr / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ν. Κεφαλά: Κατά βάθος… Απείρανθος, όταν τα βιβλία υψώνουν πανιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον λόγο, τον τόπο, το φως και τον άνθρωπο, στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου της Απείρανθου με πυξίδα τον Θράσο Καμινάκη και την Νίκη Κεφαλά να μοιράζεται τις σκέψεις της

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις