Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: "Πήτα των Χριστουγέννων", μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το...

Πρόταση Ημέρας: “Πήτα των Χριστουγέννων”, μια γιορτινή κρεατόπιτα μας έρχεται από το 1887

|

“Η μμίσεια οκά κρέατος βοείου (κημά) κεκομμένου εις μικρότατα τεμάχια. 100 δράμια λαρδί εις λεπτότατα επίσης τεμάχια, τρεις οκάδες μήλα καθαρισμένα και εις λεπτότατα τεμάχια κεχωρισμένα, το οξύ και εξωτερικόν στρώμα φλοιού λεμονίου, μία φιάλη καλού λευκού οίνου, ένα μοσχοκάριον, 2 δράμια μοσχοκάρφια, ανάλογον ινδοπέπερι κοπανισμένα εις λεπτότατην κόνιν αναμίξατε καλώς πάντα ταύτα, σχηματίσατε έν όλον μετά των ανωτέρω, θέσατε εντός ταψίου φύλλα ζαχαροπλαστείου βεβρεγμένα δι’ ολίγου βουτύρου, ρίψατε το μίγμα σας, καλύψατε διά φύλλων και θέσατε εντός μετρίου φούρνου, ένθα αφήνετε επί μίαν ώραν και 1/4.» Εφημερίς των κυριών, φ. 43, 1887

Μια πλούσια κρεατόπιτα είναι η πήτα (έτσι γραφόταν το 1887) των Χριστουγέννων. Ελεγε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά για τον “Γαστρονόμο”: «Μοιάζει να έχει αγγλοσαξονική προέλευση. Οταν ψηθεί, τα μήλα γίνονται πολτός και μαζί με το κρασί δημιουργούν μια μελάτη γέμιση».

Οπότε; Ας την απολαύσουμε καθότι έρχονται και γιορτές

Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 1 ώρα και 15′ ψήσιμο / Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: για τα ταψί δοαμέτρου 35 – 36 εκ.

  • 640 γρ. κιμάς βοδινός
  • 320 γρ. μπέικον (αντί για λαρδί), ψιλοκομμένο
  • 3.800 γρ. μήλα, καθαρισμένα από φλούδια και κουκούτσια και τριμμένα στον τρίφτη (προτιμήστε ανάμεικτα είδη)
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
  • 700 ml λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο (450 γρ.) φύλλα κρούστας
  • βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, για να το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την πήτα των Χριστουγέννων σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το μπέικον, τα μήλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μαζί με το κρασί, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο και αλατοπίπερο, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  3. Απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί, καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Αδειάζουμε τη γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά και τυλίγουμε τις άκρες των κάτω φύλλων με των πάνω προς τα μέσα, σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο και εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  6. Βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια, χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί η γέμιση και να ροδίσουν τα φύλλα.
Πηγή: Gastronomos.gr / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food styling: Tina Webb

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις