Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

Πρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

|

Κροθόπιτα… Τι είναι αλήθεια; Η γεμιστή πίτα αλλά με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων της Πίνδου. Με πλούσια γέμιση και ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να μοιάζει με μεγάλη τάρτα, είναι η γιορτινή πίτα σε πολλές περιοχές της Πίνδου και συχνά, αντί για κοτόπουλο, βάζουν αρνί ή ζυγούρι.

Οπότε; Γαστρονόμος και η συναρμολόγησή της κοθρόπιτας έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κρέας τοποθετείται περιμετρικά της πίτας, ώστε να τυλιχτεί γύρω της το φύλλο σχηματίζοντας έναν κρόθο (δηλαδή κόθρο) γεμιστό.

Τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά, αλλά επιθυμητά: δίνουν επιπλέον νοστιμιά και κρατούν σε συνοχή το μείγμα ρυζιού.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 2 ώρες ψήσιμο /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις δάφνες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε σχολαστικά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου και από τον γάντζο.
  3. Το πλάθουμε σε μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τακτικά τα φύλλα με αλεύρι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Στρώνουμε εκεί τα τέσσερα φύλλα που ανοίξαμε, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  3. Φροντίζουμε οι άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  4. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια.
  5. Τα τακτοποιούμε περιμετρικά του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να το ρίξουμε πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας και τυλίγοντας μόνο τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να σχηματίσουμε έναν γεμιστό κόθρο.
  10. Μετράμε τοΜετράμε ζουμί της κατσαρόλας: θα χρειαστούμε 1 λίτρο, οπότε, αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  11. Από χαμηλό ύψος αδειάζουμε το ζουμί στο κέντρο της πίτας, στο ρύζι, και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά.
  12. Φουρνίζουμε αμέσως και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζουμί και να φουσκώσει και ο κόθρος να ροδίσει ωραία.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Το Καλοκαίρι γεμίζει (και φέτος) ήχους και δημιουργία (αίτηση)

Με την καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Καλογερά, τα μουσικά εργαστήρια προσφέρουν δωρεάν εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους από τις 23 Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου 2025 (αίτηση)

Νάξος: «Αυτές που κάψαν το σανίδι», θεατρικό αφιέρωμα στις γυναίκες του ρεμπέτικου

Δύο παραστάσεις αφιερωμένες στις σπουδαίες γυναικείες φωνές του ρεμπέτικου τραγουδιού, με την καθοδήγηση του Χρήστου Ζέκα, από την Ομάδα 9+ Έντεκα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις