Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

Πρόταση Ημέρας: Πίτα γεμιστή (Κόθρο) με κοτόπουλο και ρύζι

|

Κροθόπιτα… Τι είναι αλήθεια; Η γεμιστή πίτα αλλά με βάση το σκεπτικό των ανθρώπων της Πίνδου. Με πλούσια γέμιση και ιδιαίτερη εμφάνιση που την κάνει να μοιάζει με μεγάλη τάρτα, είναι η γιορτινή πίτα σε πολλές περιοχές της Πίνδου και συχνά, αντί για κοτόπουλο, βάζουν αρνί ή ζυγούρι.

Οπότε; Γαστρονόμος και η συναρμολόγησή της κοθρόπιτας έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κρέας τοποθετείται περιμετρικά της πίτας, ώστε να τυλιχτεί γύρω της το φύλλο σχηματίζοντας έναν κρόθο (δηλαδή κόθρο) γεμιστό.

Τα αυγά στη γέμιση είναι προαιρετικά, αλλά επιθυμητά: δίνουν επιπλέον νοστιμιά και κρατούν σε συνοχή το μείγμα ρυζιού.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 2 ώρες ψήσιμο /  Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με νερό που να τα σκεπάσει κατά τουλάχιστον 5-6 εκ.
  2. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις δάφνες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει. Στο μεταξύ ξαφρίζουμε σχολαστικά.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φύλλα

  1. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου και από τον γάντζο.
  3. Το πλάθουμε σε μπάλα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  4. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ.
  6. Πασπαλίζουμε τακτικά τα φύλλα με αλεύρι όσο τα ανοίγουμε, για να μην κολλήσουν στον πλάστη και σχιστούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε καλά το ταψί.
  2. Στρώνουμε εκεί τα τέσσερα φύλλα που ανοίξαμε, βουτυρωμένα καλά ένα ένα.
  3. Φροντίζουμε οι άκρες τους να εξέχουν από το σκεύος.
  4. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και κόβουμε τα ψαχνά σε μικρά κομμάτια.
  5. Τα τακτοποιούμε περιμετρικά του ταψιού, κοντά στα τοιχώματα.
  6. Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε και τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα λιώνουμε με πιρούνι μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, χωρίς να το ρίξουμε πάνω στα κομμάτια του κοτόπουλου.
  9. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, σκεπάζοντας και τυλίγοντας μόνο τα κομμάτια του κοτόπουλου, ώστε να σχηματίσουμε έναν γεμιστό κόθρο.
  10. Μετράμε τοΜετράμε ζουμί της κατσαρόλας: θα χρειαστούμε 1 λίτρο, οπότε, αν είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό.
  11. Από χαμηλό ύψος αδειάζουμε το ζουμί στο κέντρο της πίτας, στο ρύζι, και ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και απαλά.
  12. Φουρνίζουμε αμέσως και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλο το ζουμί και να φουσκώσει και ο κόθρος να ροδίσει ωραία.
  13. Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα