Κιοφτέδες, να σε κάνω κιοφτέδες; Μία από τις γνωστές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου… Και τώρα πάμε στον “Γαστρονόμο” να μας δώσει τη συνταγή της ημέρας…
Νοστιμότατοι οι κεφτέδες από τη Σαμαρίνα με την κρεμμυδένια σάλτσα τους, λέγονται στα βλάχικα «κιφτέδζ κουτσιάπε στερνούσ’», που, πάνω κάτω, θα πει κεφτέδες στρωμένοι στο ταψί με κρεμμύδι.
Υλικά
Μερίδες: 8
Για τη σάλτσα με κρεμμύδια
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για τους Σαμαρινιώτικους κεφτέδες στον φούρνο με (πολλά) κρεμμύδια, ξεκινάμε με τους κεφτέδες.
- Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ψωμί, τον δυόσμο, το κύμινο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά για 10- 12 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και λίγη τριμμένη φρυγανιά – το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και να πλάθεται εύκολα.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Σάλτσα
- Βάζουμε όλα τα κρεμμύδια σε μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε την ντομάτα, νερό που να τα καλύψει κατά 1-2 εκ., το μπαχάρι, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ζεσταίνουμε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά και το μείγμα να μελώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μέτριο ταψί απλώνουμε τη σάλτσα σε παχιά στρώση.
- Με το μείγμα του κιμά φτιάχνουμε μεγάλους κεφτέδες με βάρος περίπου 40 γρ., λαδώνοντας συνεχώς τα χέρια μας. Τους στρώνουμε κοντά τον έναν στον άλλο μέσα στο ταψί. Αν δεν χωράνε άλλοι κεφτέδες στο ταψί, τους κρατάμε στην άκρη και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, αλευρωμένους.
- Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς, βάζοντας μπόλικη σάλτσα κρεμμυδιών σε κάθε μερίδα.
Πηγή: Γαστρονόμος