Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Σαμαρινιώτικοι κεφτέδες στον φούρνο

Πρόταση ημέρας: Σαμαρινιώτικοι κεφτέδες στον φούρνο

|

Κιοφτέδες, να σε κάνω κιοφτέδες; Μία από τις γνωστές ατάκες του ελληνικού κινηματογράφου… Και τώρα πάμε στον “Γαστρονόμο” να μας δώσει τη συνταγή της ημέρας…

Νοστιμότατοι οι κεφτέδες από τη Σαμαρίνα με την κρεμμυδένια σάλτσα τους, λέγονται στα βλάχικα «κιφτέδζ κουτσιάπε στερνούσ’», που, πάνω κάτω, θα πει κεφτέδες στρωμένοι στο ταψί με κρεμμύδι.

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη σάλτσα με κρεμμύδια

Διαδικασία

Κεφτέδες

  1. Για τους Σαμαρινιώτικους κεφτέδες στον φούρνο με (πολλά) κρεμμύδια, ξεκινάμε με τους κεφτέδες.
  2. Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ψωμί, τον δυόσμο, το κύμινο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο και μπόλικο αλατοπίπερο.
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά για 10- 12 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε και λίγη τριμμένη φρυγανιά – το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό και να πλάθεται εύκολα.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε όλα τα κρεμμύδια σε μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε την ντομάτα, νερό που να τα καλύψει κατά 1-2 εκ., το μπαχάρι, τη ρίγανη και αλατοπίπερο και ζεσταίνουμε υπομονετικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κοχλάζει.
  2. Χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά και το μείγμα να μελώσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει χλιαρή.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε μέτριο ταψί απλώνουμε τη σάλτσα σε παχιά στρώση.
  3. Με το μείγμα του κιμά φτιάχνουμε μεγάλους κεφτέδες με βάρος περίπου 40 γρ., λαδώνοντας συνεχώς τα χέρια μας. Τους στρώνουμε κοντά τον έναν στον άλλο μέσα στο ταψί. Αν δεν χωράνε άλλοι κεφτέδες στο ταψί, τους κρατάμε στην άκρη και τους τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο, αλευρωμένους.
  4. Φουρνίζουμε το ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς, βάζοντας μπόλικη σάλτσα κρεμμυδιών σε κάθε μερίδα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βέφα Αλεξιάδου: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα της τηλεόρασης

Η αγαπημένη μαγείρισσα αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Netflix: Από την 1η Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα “Ο Ανθρωπος του Θεού”

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» στο Netflix από την 1η Δεκεμβρίου

Sir Colin Renfrew: Εφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος που λάτρεψε την Κέρο

Αθανασούλης: Ο λόρδος Colin Renfrew, ο ανανεωτής της αρχαιολογικής επιστήμης και ο μεγαλύτερος μελετητης του κυκλαδικού πολιτισμού, δεν είναι πια μαζί μας.

Νότιο Αιγαίο: Πόσα χρόνια ζουν οι κάτοικοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει το 2ο θετικότερο φυσικό ισοζύγιο μεταξύ των ελληνικών περιφερειών

Εκτακτο: Εφυγε από την ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης

Μητσοτάκης: “Δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών”

12 αυξήσεις μισθών και 12 μειώσεις φόρων στον νέο προϋπολογισμό - Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός

Cosmote: Οπτικές ίνες ενώνουν Σίφνο – Φολέγανδρο, Αμοργό και Κω

Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων στο Αιγαίο με τη συμβολή της COSMOTE - Ποια νησιά περιλαμβάνει

“Πράσινες” Επενδύσεις: Τι φέρνουν στην Νησιωτική Ελλάδα

Τι θα κερδίσουν τα ελληνικά νησιά από το νέο «πράσινο» κύμα επενδύσεων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Οι Κυκλαδίτισσες από τη Βαυβώ στη Μαυρογένους - Μικρές ιστορίες που βλέπουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Κων. Χριστοφορίδου: Η “Λιλίκα Καλλίτση” επιστρέφει μέσα από το “Tik Tok” με μπόλικη αισιοδοξία (video)

Η Κωνσταντία Χριστοφορίδου μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την τηλεόραση, τη προσωπική της πορεία και εκφράζει την ανασφάλειά της για τη ζωή στην Ελλάδα (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Νάξος: Το “Blue Star Delos” δεν μπόρεσε να παραμείνει στο λιμάνι, έφυγε νωρίτερα για Πάρο

Το Blue Star Delos το απόγευμα του Σαββάτου δεν μπόρεσε να παραμείνει με ασφάλεια στο λιμάνι της Νάξου

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα