Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

Πρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

|

Για 5 μέρες η μαμά είχε εξ ανάγκης γίνει μαγείρισσα για όλο το πλήρωμα στο γκαζάδικο που καπετάνευε ο μπαμπάς και έκανε τοπικά ταξίδια εντός Ελλάδας.

Ανάμεσα στα διάφορα που μαγείρεψε, έφτιαξε και το ακόλουθο φαγάκι: μια ντοματένια εκδοχή για γιουβαρλάκια, όχι σούπα, με λίγο ζουμί σαν σάλτσα, που συνηθίζαμε (και συνηθίζουμε ακόμη) στο σπίτι μας στον Πειραιά.

Το πλήρωμα το μνημόνευε για καιρό. Άγγελος Ρέντουλας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) Και μέσω του “Γαστρονόμου” θα απολαύσουμε κι εμείς τη συνταγή.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία /  45′ μαγείρεμα /  1 ώρα αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τα γιουβαρλάκια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Γιουβαρλάκια

  1. Για τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετά λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια στο βράσιμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε το κρεμμύδι χωρίς τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι στο ζύμωμα.
  2. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξει και να αναμειχθούν γεύσεις και αρώματα.

Σάλτσα + Μαγείρεμα

  1. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι, μέχρι να μαραθούν και να μυρίσουν ωραία.
  2. Βάζουμε την κέτσαπ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο – θα δώσει μια γλυκόξινη νότα στο όλον.
  3. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1,2 λίτρα ζεστό νερό (ή όσο χρειάζεται για να φτάσει η στάθμη του υγρού περίπου στα μισά της κατσαρόλας).
  4. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και βράζουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, να μαγειρευτεί η σάλτσα. Θα είναι ακόμα αρκετά νερουλή – έτσι πρέπει να είναι, για να μαγειρευτούν μετά τα γιουβαρλάκια μέσα σε αυτήν.
  5. Στο μεταξύ, βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια.
  6. Τα βάζουμε στη σάλτσα, που πρέπει να τα υπερκαλύπτει, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Κατά το μαγείρεμα σείουμε απαλά μια-δυο φορές την κατσαρόλα – επ’ ουδενί δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
  7. Τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά ή χλιαρά με το ζουμάκι τους. Συνοδεύουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γυμνάσιο Σκαδού: Αύριο (04/12) έχουμε “Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ”

Με την βοήθεια του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σκαδού, οι μαθητές διοργανώνουν το δικό τους Μπαζάρ

ΕΚΠΑ: Η Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε πρώτη των … πρώτων στο Παιδαγωγικό τμήμα

Η Ναξιώτισσα Μαρία Κουφοπούλου αποφοίτησε ως πρώτη των πρώτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Χωριανόπουλος

Ενα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο χώρο των συλλόγων της Νάξου, ο Αντώνης Χωριανόπουλος δεν είναι πια εν ζωή ...

Νάξος: Μια ιδιαίτερη ταυτότητα σηματοδοτούν τα τυριά του νησιού

Τα φημισμένα τυριά της Νάξου παρουσιάζουν εμφανείς διαφορές στη τελική τους γεύση λόγω της ιδιαίτερης προετοιμασίας και του πλούσιου τόπου στον οποίο παράγονται.

Σαντορίνη: Κάλεσμα από το Δήμο για συμμετοχή στην ομάδα του “Χριστουγεννιάτικου πάρκου”

Σαντορίνη - Χριστουγεννιάτικο Πάρκο: Κάλεσμα σε σχολεία, συλλόγους και εθελοντές για συμμετοχή στην ομάδα

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Προσφορά πομποδεκτών στο Λιμεναρχείο

Προσφορά πομποδεκτών από το Λιμενικό Ταμείο στο Λιμεναρχείο Μυκόνου

Γαλλία – Παρίσι: Πλαφόν μπαίνει στις 90 ημέρες ετησίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πλαφόν στις 90 ημέρες ετησίως για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο Παρίσι - Μεγάλα πρόστιμα και για τις άδειες

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο, οι νέοι τομεάρχες

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο - Ποιοι είναι οι νέοι πρόεδροι των τμημάτων

Σύρος: Σήμερα η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου

Σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Σύρο

Εκτακτο: Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου και προβλήματα στη κίνηση οχημάτων (video)

Εντονη βροχόπτωση στη πόλη της Νάξου από τις πρώτες πρωινές ώρες (video)

Νάξος: Επίσκεψη – αστραπή Αργυρού και γυρίσματα videoclip

Τι κάνει ο Κωνσταντίνος Αργυρός στη Νάξο;

Στ. Γκίκας: “Ερχεται σύντομα πληρωμή μέρους οφειλόμενων του Μεταφορικού Ισοδύναμου”

Στέφανος Γκίκας: «Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής τη νησιωτικότητα»

Κουφονήσια – Μαριέττα Πράσινου: “Πωπωπω δουλειά, Παναγία μου. Για να μεγαλώσεις μόνη τρία παιδιά”

Η 72χρονη Μαριέττα Πράσινου μιλάει για την πορεία της στο χρόνο και όπως λέει " Δεν μας νοιάζει η μοναξιά, για εμάς που έχουμε μάθει"

“Εφυγε” ο Θανάσης Παπαδόπουλος, έμεινε γνωστός ως ο “τεντιμπόι” του ελληνικού κινηματογράφου (video)

Θλίψη «σκόρπισε» στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του ηθοποιού, Θανάση (Θάνου) Παπαδόπουλου (video)

Θεοφ. Παπαθωμά: “Είστε τυχεροί που ζείτε στη Νάξο” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο τηλεόραση αλλά και οικογένεια (video)

Νάξος – Δαμαριώνας: Με λουκουμάδες γιορτάζουν τον Αγιο Ανδρέα

Γιορτάζουμε τον Άγιο Ανδρέα με παραδοσιακούς λουκουμάδες στον Δαμαριώνα!

ΠΝΑΙ: Η Bora κρατάει αύριο (02/12) κλειστές όλες τις σχολικές μονάδες

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων και παιδικών σταθμών, για αύριο Δευτέρα, στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Κάτσε εδώ, παιδάκι μου….

Ενα αφήγημα του Γιώργου Καρνέζη με αφορμή το καθημερινό ταξίδι των μαθητών και των μαθητριών από το Καστράκι και τη Μικρή Βίγλα.

Νάξος: Την προσεχή Τετάρτη (4/12) θα φωταγωγηθεί το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Την Τετάρτη 4/12 η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου – Συναυλία με Γιάννη Ζουγανέλη αλλά και .. μάγος και δώρα