Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινή σπάλα φρικασέ με μυρωδικά και άγρια χόρτα

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινή σπάλα φρικασέ με μυρωδικά και άγρια χόρτα

|

Τούτο το γεμάτο αρώματα φρικασέ αξίζει να το δοκιμάσουμε με τσιγαρίδες, αυτόν τον έξοχο μεζέ των Αγράφων – και όχι μόνο. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε στη Νάξο και μπορούμε να βάλουμε όποιο χορταρικό θέλουμε… Επίσης, η προετοιμασία τους θέλει υπομονή και πείρα, αλλά μπορούν να αντικατασταθούν με καλής ποιότητας μπέικον. Η μήπως ζαμπόνι; Μπορείτε να το σκεφτείτε; Ο “Γαστρονόμος” έχει τη πρόταση της ημέρας…

Προετοιμασία: 45′ προετοιμασία 2 ώρες μαγείρεμα Σύνολο: 2 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: για 8 μερίδες ως ορεκτικό ή για 4-5 μερίδες ως κυρίως πιάτο

Διαδικασία

  1. Για την χοιρινή σπάλα φρικασέ με μπέικον, μυρωδικά και άγρια χόρτα, ξεκινάμε και αλατοπιπερώνουμε καλά το ψιλοκομμένο κρέας.
  2. Βάζουμε να ζεσταθεί σε πολύ δυνατή φωτιά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, σκέτη, μέχρι να κάψει καλά.
  3. Ρίχνουμε το μπέικον και το μισό ελαιόλαδο και το τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά.
  4. Προσθέτουμε το κομμένο κρέας και το σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε τα υλικά με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη δάφνη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα σοτάρουμε για 10-12 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα τα υλικά του μπολ, μαζί με τα υγρά που συγκεντρώθηκαν εκεί, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να τσιτσιρίσει το λάδι στο σκεύος.
  7. Σβήνουμε με τα δύο είδη κρασιού, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε νερό ίσα να καλύψει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε τα χόρτα, δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
  9. Προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 3-4 εκ., σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, το μελισσόχορτο και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλα 10-12 λεπτά.
  11. Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
  12. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, χτυπώντας συνεχώς, και στη συνέχεια τον χυμό λεμονιού.
  13. Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το φαγητό από τη φωτιά.
  14. Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το καυτό ζουμί του φαγητού και το ρίχνουμε πολύ αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να ζεσταθεί.
  15. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, τη σείουμε μερικές φορές για να απλωθεί παντού και αφήνουμε να ξεκουραστεί το φαγητό για 4-5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο