Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

|

Αγάπησε τη γαστρονομία των Κυκλάδων και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας. Βραβεύτηκε πολλές φορές για τις δημιουργίες του και προτιμήθηκε από μεγάλα εστιατόρια για την εξαιρετική δουλειά του. Όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, αναγνωρίζουν τη λεπτομέρεια που κάνει πάντα τη διαφορά.

Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, στον τόπο καταγωγής του και να ξαναζωντανέψει ένα ανέκαθεν φιλόξενο σπίτι. Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος. Όπως παλιά! Το ονόμασε «Αρακλειά».

Μπαίνοντας κανείς στο χώρο μαγεύεται αρχικά από τον τρόπο με τον οποίο ο σεφ έδωσε ζωή σε ένα εστιατόριο που παλιά ήταν σπίτι και μάλιστα το πατρικό του. Τα παλιά έπιπλα, η παλιά τηλεόραση, το τηλέφωνο, οι καθρέπτες, ακόμα και το φανάρι των τροφίμων στην αυλή. Κάπως έτσι σε ένα χώρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “λαογραφικό μουσείο”, μπορεί κανείς να απολαύσει τις υπέροχες δημιουργίες με υλικά που γεννούν οι Κυκλάδες και με κύριο συστατικό την αγάπη.

Αξίζει αυτή η μικρή αναφορά για να καταλάβουν όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν μέχρι τώρα στο πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων και να επισκεφτούν το εστιατόριο «Αρακλειά», τον λόγο για τον οποίο ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς είναι ένας εκ των ομιλητών στην ημερίδα με τίτλο «Η τυροκομία και το τυρί» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα τυριά των Κυκλάδων, όπως ο ίδιος μας είπε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”  είναι ιδιαίτερα, μοναδικά, αυθεντικά και αγνά. Έχουμε ευθύνη τόνισε ο κ. Γαβαλάς να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα των προϊόντων και της πρώτης ύλης των νησιών μας, είναι σημαντικό να ξέρει αυτός που δοκιμάζει π.χ. παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ότι βγαίνει από το «ψυγείο της υπομονής».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που εμείς φτιάχνουμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δημιουργείται από πρώτες ύλες για τις οποίες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας μοχθούν να παραγάγουν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι Κυκλαδίτες που έζησαν τις Κυκλάδες του χθες, γνωρίζουν πως αν χάσουμε την ταυτότητά μας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πρώτα και πάνω απ’ όλα θα χάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς ως νησιώτες. Γι’ αυτό, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο  σεφ Γιάννης Γαβαλάς, έχουμε όλοι ευθύνη να διασώσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο ίδιος ο τόπος και οι πρόγονοί μας και να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα της γαστρονομίας των Κυκλάδων.

   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλιμία και Ανορεξία: Κατανόηση, Επιπτώσεις και Θεραπευτικές Προσεγγίσεις

Η Ψυχολόγος Στέλλα Ζαχαράτου MSc μιλάει για την Βουλιμία και την Ανορεξία...

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Σαντορίνη: Παρουσιάζεται η μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Θήρας

Την Πέμπτη 14/11/2024 και ώρα 12:00 θα διεξαχθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά του Δήμου Θήρας, η Παρουσίαση των Εναλλακτικών Σεναρίων και του Προκρινόμενου εξ αυτών της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Σαντορίνη – Ε.Σ.Θ.Π.: Από τις 11 Νοεμβρίου η δήλωση συγκομιδής για την παραγωγή σταφυλιών, αρακά και για το τοματάκι

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία της Ε.Σ.Θ.Π στα Φηρά (κατάστημα εφοδίων)

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: “Οι Γυναίκες των Κυκλάδων” πάνε.. αεροδρόμιο

Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο «Τέχνη & Πολιτισμός» στο επίπεδο αφίξεων του Αεροδρομίου, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου 2025.

Σαντορίνη: Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά ολοκληρώθηκε για το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»

Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, το μουσείο υποδέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία της τομάτας στη Σαντορίνη

Σαντορίνη: “Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης” – Ενημέρωση για την κατάστασή τους από το ΙΜΠΗΣ

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό και τις αρχές της Σαντορίνης

Νάξος: Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

Ενεργοποιείται το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών – Στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο η επίσημη υπογραφή της σύμβασης παρουσία του Μητσοτάκη

MTC Group: Στην έκθεση του Λονδίνου η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης

WTM Λονδίνου: Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης τουριστικών επαγγελματιών από το εξωτερικό

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;