Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΓιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

Γιάννης Γαβαλάς: «Το βασικότερο υλικό σε μια συνταγή είναι η αγάπη» (video)

|

Αγάπησε τη γαστρονομία των Κυκλάδων και καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σεφ της Ελλάδας. Βραβεύτηκε πολλές φορές για τις δημιουργίες του και προτιμήθηκε από μεγάλα εστιατόρια για την εξαιρετική δουλειά του. Όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, αναγνωρίζουν τη λεπτομέρεια που κάνει πάντα τη διαφορά.

Πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στις ρίζες του, στον τόπο καταγωγής του και να ξαναζωντανέψει ένα ανέκαθεν φιλόξενο σπίτι. Ο Γιάννης Γαβαλάς, εμπνευσμένος από τις «θύμησες των γεύσεων», από την Κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και τη γεωμορφολογία του νησιού του, δημιούργησε ένα χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης δεν νοιώθει πελάτης, αλλά φιλοξενούμενος. Όπως παλιά! Το ονόμασε «Αρακλειά».

Μπαίνοντας κανείς στο χώρο μαγεύεται αρχικά από τον τρόπο με τον οποίο ο σεφ έδωσε ζωή σε ένα εστιατόριο που παλιά ήταν σπίτι και μάλιστα το πατρικό του. Τα παλιά έπιπλα, η παλιά τηλεόραση, το τηλέφωνο, οι καθρέπτες, ακόμα και το φανάρι των τροφίμων στην αυλή. Κάπως έτσι σε ένα χώρο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και “λαογραφικό μουσείο”, μπορεί κανείς να απολαύσει τις υπέροχες δημιουργίες με υλικά που γεννούν οι Κυκλάδες και με κύριο συστατικό την αγάπη.

Αξίζει αυτή η μικρή αναφορά για να καταλάβουν όσοι δεν είχαν την τύχη να βρεθούν μέχρι τώρα στο πανέμορφο νησί των Μικρών Κυκλάδων και να επισκεφτούν το εστιατόριο «Αρακλειά», τον λόγο για τον οποίο ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς είναι ένας εκ των ομιλητών στην ημερίδα με τίτλο «Η τυροκομία και το τυρί» που διοργάνωσε η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα τυριά των Κυκλάδων, όπως ο ίδιος μας είπε στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3 και στην εκπομπή “Cyclades On Air”  είναι ιδιαίτερα, μοναδικά, αυθεντικά και αγνά. Έχουμε ευθύνη τόνισε ο κ. Γαβαλάς να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα των προϊόντων και της πρώτης ύλης των νησιών μας, είναι σημαντικό να ξέρει αυτός που δοκιμάζει π.χ. παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου ότι βγαίνει από το «ψυγείο της υπομονής».

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό που εμείς φτιάχνουμε και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας δημιουργείται από πρώτες ύλες για τις οποίες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του τόπου μας μοχθούν να παραγάγουν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών.

Οι Κυκλαδίτες που έζησαν τις Κυκλάδες του χθες, γνωρίζουν πως αν χάσουμε την ταυτότητά μας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, πρώτα και πάνω απ’ όλα θα χάσουμε αυτό που μας κάνει μοναδικούς ως νησιώτες. Γι’ αυτό, όπως πολύ σωστά ανέφερε ο  σεφ Γιάννης Γαβαλάς, έχουμε όλοι ευθύνη να διασώσουμε την κληρονομιά που μας άφησε ο ίδιος ο τόπος και οι πρόγονοί μας και να επικοινωνήσουμε τη μοναδικότητα της γαστρονομίας των Κυκλάδων.

   


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο