Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χυλοπίτες με μουσταρδένια σάλτσα μανιταριών

Πρόταση Ημέρας: Χυλοπίτες με μουσταρδένια σάλτσα μανιταριών

|

Παράδοση και καθημερινότητα… Πως μπορούν οι χυλοπίτες να αποκτήσουν μία άγρια ομορφιά; Μιλάμε για μανιτάρια, το “κρέας των φτωχών”…

Αν έχουμε άγρια, τόσο το καλύτερο. Αν όχι, παίρνουμε πορτομπέλο, πλευρώτους ή άλλα καλλιεργημένα. Με όποια μανιτάρια μας αρέσει μπορούμε να φτιάξουμε αυτές τις χυλοπίτες με τη μουσταρδένια σάλτσα.

Οπως διαβάζουμε στον “Γαστρονόμο” “τα δοκιμάσαμε με νοστιμότατες χρυσές τρομπέτες Craterellus lutescens, άγριο μανιτάρι που αφθονεί στα αγραφιώτικα δάση. Eσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας και που βρίσκετε εύκολα στο εμπόριο”.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία /  35′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 55′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Τις στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που τις βράσαμε.
  3. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε δυνατή φωτιά και όταν λιώσει ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, χωρίς να ανακατέψουμε.
  4. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα.
  6. Στο υπόλοιπο βούτυρο σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια με τον ίδιο τρόπο.
  7. Ρίχνουμε στο σκεύος και την πρώτη δόση μανιταριών, αλατίζουμε ελαφρώς και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  8. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
  9. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να γίνουν τρυφερά και μαλακά.
  10. Προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε στην άκρη από το βράσιμο της χυλοπίτας και ανακατεύουμε.
  11. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος και το γάλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα.
  12. Μοιράζουμε τις χυλοπίτες σε πιάτα, γαρνίρουμε με τη σάλτσα μανιταριών και ρίχνουμε άφθονο πιπέρι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κασσελάκης: Κι εγένετο το “Κίνημα Δημοκρατίας”

«Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα Κασσελάκη

Σαντορίνη – ΑΟ Θήρας: Ηττα σοκ από τον Ολυμπιακό (3-0 σετ)

Ο ΑΟ Θήρας έχασε με 3-0 σετ εντός έδρας από τον Ολυμπιακό στη μάχη για την 2η θέση - Επόμενη αναμέτρηση με ΑΕΚ εντός έδρας (01/12)

Υπόθεση John F. Kennedy: 12 ανεξήγητες πτυχές της δολοφονίας & ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιστορίας

Η δολοφονία του John F. Kennedy, 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας, παραμένει ένα από τα πιο αινιγματικά και πολυσυζητημένα γεγονότα στην ιστορία.

Black Friday: Προσοχή στις ψεύτικες προσφορές – Πώς να παραμείνετε ασφαλείς

Οι χάκερ αντιγράφουν νόμιμους ιστότοπους και επαναχρησιμοποιούν πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου phishing - υποσχόμενοι «είδη πολυτελείας» όπως ρολόγια Rolex και τσάντες Louis Vuitton σε απίστευτες εκπτώσεις

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική και στα τμήματα Χορωδίας του Δήμου Θήρας

Η συμμετοχή τόσο στη Φιλαρμονική, όσο και στη Χορωδία είναι δωρεάν και απευθύνονται σε παιδιά επτά ετών και άνω, αλλά και σε ενήλικες.

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Πιτταρά το καλύτερο Ελληνικό τυρί στα World Cheese Awards 2024! (video)

Η διάκριση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης από το περιοδικό "Γαστρονόμος" για το τυροκομείο Πιτταράς

Σαντορίνη: H Νέα Τουριστική Καμπάνια του Δήμου Θήρας στην Έκθεση WTM Λονδίνου

Η συμμετοχή αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση της νέας τουριστικής καμπάνιας του νησιού

Νάξος – Κωμιακή: Πρόσκληση συμμετοχής σε ρακοβγάλημα

Ρακοβγάλημα στην Κωμιακή, Πότε και που;

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Νάξος: Από την 1η Ιουνίου ξεκινάει η αεροπορική σύνδεση με Ηράκλειο

Η Νάξος μετά την Θεσσαλονίκη αποκτά αεροπορική σύνδεση και με το Ηράκλειο - Δύο φορές από την 1η Ιουνίου και έως τα μέσα Οκτωβρίου

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Blue Star Ferries: Το “Paros” επιστρέφει αύριο (23/11) κι όχι Κυριακή από Αμοργό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε τρία πλοία της Blue Star Ferries ελέω καιρικών συνθηκών - ποια είναι;

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες