Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

|

Η αλμυρή φέτα, τα φρέσκα αρωματικά και οι γλυκές σταφίδες δένουν μεταξύ τους και ταιριάζουν γάντι με τη γεύση του χοιρινού, ένα πιάτο νόστιμο με βαθιά νοστιμιά ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι. Εμείς όμως μέσα από το “Γαστρονόμο” το προτείνουμε και για κάθε ημέρα.. Γιατί όχι;

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 2 ώρες και 20′ ψήσιμο / 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για τις πατάτες

Για το ταψί

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για το ρολό, ξεκινάμε με τις πατάτες.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτριο ταψί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  1. Τρίβουμε καλά τη σπάλα και από τις δύο πλευρές με αλατοπίπερο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τον κόλιανδρο για 10 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ακουμπάμε σε ξύλο κοπής την ανοιγμένη σπάλα, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω. Απλώνουμε πάνω της το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό. Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ανά πυκνά διαστήματα.
  5. Στην κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα κρεμμύδια ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε προσεκτικά το ρολό για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε γάστρα ή σε βαθύ, μέτριο ταψί.

Ταψί

  1. Στην ίδια κατσαρόλα όπου σοτάραμε το ρολό (χωρίς να την καθαρίσουμε) ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ταψί και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στη γάστρα ή στο ταψί, γύρω από το ρολό.
  4. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες – μόλις περάσει η πρώτη ώρα, βάζουμε στον φούρνο και το ταψί με τις πατάτες, σε ένα ράφι χαμηλότερα από του ρολού, ώστε να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.
  6. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος με το ρολό, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει.
  7. Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε το ρολό σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, για να παραμείνει ζεστό. Το αφήνουμε εκεί για 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε το ταψί με τα υγρά του πάνω σε μεγάλο μάτι της κουζίνας, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα 200 ml ζωμό.
  2. Ξύνουμε τον πάτο του ταψιού με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και βράζουμε για 2 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε πολυκόφτη, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το δεντρολίβανο και τα πολτοποιούμε.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό.
  2. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  3. Συνοδεύουμε με τις πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.