Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

|

Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη. Την έχετε ξαναδεί αυτή τη συνταγή;  Η μπραντάδα που φτιάχνουν στη Σαντορίνη είναι συνταγή δυτικής προέλευσης, πιθανό κατάλοιπο από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ένας τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα ντοματένια και σκορδάτη, δεμένος με το νησί.

“Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας”, ανέφερε η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι στην σελίδα “Γαστρονόμος”, πριν ξεκινήσει να φτιάχνει αυτό το χαρακτηριστικό σαντορινιό πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  •  4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (κατά προτίμηση Σαντορίνης, τριπλής συμπύκνωσης, ή άλλος καλής ποιότητας)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)
  •  αλεύρι, για το αλεύρωμα
  •  ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για τη μπραντάδα μπακαλιάρου, αρχικά ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι και έπειτα τον αφήνουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό, για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά.
  3. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και, αν υπάρχουν τυχόν ορατά κόκαλα και δέρμα, τα αφαιρούμε. Τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι και ο πελτές να σκορπίσει το άρωμά του.
  7. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Γαλάζιοι Πρεσβευτές”: Τι είναι το πρόγραμμα και η σχέση με μαθητές Αμοργού, Σχοινούσας

«Γαλάζιοι Πρεσβευτές»: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που «αγκαλιάζει» μαθητές δημοτικών σχολείων από τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου

ΠΟΕΕΤ: Ερχεται 24ωρη απεργία στον τουρισμό – επισιτισμό

24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου - Ποιος ο λόγος

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Naxos Medical: Το πρόγραμμα των ιατρικών επισκέψεων για τον Οκτώβριο

Ποιες είναι οι επισκέψεις των γιατρών για τον Οκτώβριο τον Οκτώβριο - Κλείστε ραντεβού

Υπουργείο Αθλητισμού: Αντίδοτο ο Αθλητισμός στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων

Ενημερωτικές συναντήσεις με τους παράγοντες του ερασιτεχνικού αθλητισμού για την εφαρμογή του νέου αναμορφωτικού μέτρου της συμμετοχής ανηλίκων σε αθλητικά σωματεία

Κρουαζιέρα: Τα ερωτήματα που θέτει η CLIA με επίκεντρο το νέο Τέλος…

Τα 7 ερωτήματα της CLIA προς την κυβέρνηση για το νέο τέλος

Νάξος – Κωμιακή: Αποκαλυπτήρια για την Παιδική βιβλιοθήκη “Κωνσταντίνος Γ. Σιδερή”

Πραγματοποιήθηκαν στη Κωμιακή τα εγκαίνια της Παιδικής Βιβλιοθήκης "Κωνσταντίνου Γ. Σιδερή" - Η επόμενη ημέρα (photo – video)

National League 1 – ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Πρεμιέρα εντός έδρας κόντρα στην Αναγέννηση

Πότε και που θα γίνει η πρεμιέρα του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia για τον 1o Ομιλο της National League 1

Νότιο Αιγαίο – Λαϊκή Συσπείρωση: Επαφές και ενημέρωση του Αγγέλου στη Νάξο (video)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη του Γιάννη Αγγέλου, περιφερειακού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου, στην Νάξο.

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Απελευθέρωσαν περισσότερες από 400 πέρδικες (video)

Φιλοθηραματικές δράσεις Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου – Απελευθέρωση άνω των 400 νησιωτικής πέρδικας (video)