Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

|

Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη. Την έχετε ξαναδεί αυτή τη συνταγή;  Η μπραντάδα που φτιάχνουν στη Σαντορίνη είναι συνταγή δυτικής προέλευσης, πιθανό κατάλοιπο από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ένας τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα ντοματένια και σκορδάτη, δεμένος με το νησί.

“Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας”, ανέφερε η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι στην σελίδα “Γαστρονόμος”, πριν ξεκινήσει να φτιάχνει αυτό το χαρακτηριστικό σαντορινιό πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  •  4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (κατά προτίμηση Σαντορίνης, τριπλής συμπύκνωσης, ή άλλος καλής ποιότητας)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)
  •  αλεύρι, για το αλεύρωμα
  •  ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για τη μπραντάδα μπακαλιάρου, αρχικά ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι και έπειτα τον αφήνουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό, για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά.
  3. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και, αν υπάρχουν τυχόν ορατά κόκαλα και δέρμα, τα αφαιρούμε. Τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι και ο πελτές να σκορπίσει το άρωμά του.
  7. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Το Andros Island 3×3 Basketball Festival φέρνει τον παλμό του μπάσκετ στις Κυκλάδες

Για πρώτη φορά στην Άνδρο, 25-27 Ιουλίου, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για όλες τις ηλικίες – Με τη συμμετοχή θρύλων του ελληνικού μπάσκετ και τη σφραγίδα του Γιώργου Καλαφατάκη

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Σαντορίνη: Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης πίτμπουλ στη Βλυχάδα

Μεσάνυχτα στη Βλυχάδα: Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας συνεργάστηκαν για τη σωτηρία ενός εγκλωβισμένου ζώου σε απόκρημνη παραλία

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο