Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

|

Το «καλό» φαγητό της Λήμνου είναι ο κόκορας με φλωμάρια, το τοπικό χυλοπιτάκι που ζυμώνεται με τα περίφημα ντόπια στάρια και γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο. Στην πιο φτωχική, καθημερινή της εκδοχή, η συνταγή δεν περιέχει κόκορα, αλλά ψωμωμένες μελιτζάνες, δίνοντας εξίσου σπουδαία γεύση σε ένα απλό πιάτο.

Η εκδοχή που έδωσε η Λημνιά σεφ Μάλαμα Μπανάβου στον “Γαστρονόμο” είναι πιο σύνθετη και πληθωρική, αφού τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα μπαίνουν ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπεσαμέλ και ψήνονται στον φούρνο σαν παστίτσιο.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία, 40′ ψήσιμο, 40′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Για την μπεσαμέλ

Για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
  6. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
  3. Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
  4. Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

Νάξος και Κέα μαζί για τα παιδιά: Κοινό μέτωπο κατά της παιδικής φτώχειας

Δύο νησιά, μία πρόταση, ένας σκοπός: η προστασία των ευάλωτων παιδιών και των οικογενειών τους μέσω διαδημοτικής συνεργασίας, κοινωνικής πρόνοιας και συμμετοχής

Μια καρδιά στον Αψηλό, τιμή στον Γιάννη Φώσκολο από την Επιτροπή του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο

Μια σπάνια βεγγέρα, ένα συγκινητικό "ευχαριστώ", και μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή που ταξίδεψε από την Απολλωνία ως την Αλεξανδρούπολη

Καμία παιδική φωνή στο περιθώριο, η Σαντορίνη σπάει τον κύκλο της παιδικής φτώχειας

Δήμος Θήρας και τοπικοί φορείς συμπράττουν σε ένα ολιστικό σχέδιο υποστήριξης για παιδιά και οικογένειες – Στόχος: «Κανένα Παιδί Πίσω»

Ψηφιακή αδρεναλίνη: πώς η διεπαφή μας ωθεί να ρισκάρουμε

Όταν το interface παρουσιάζει ένα ρίσκο — ακόμα και χωρίς πραγματικές συνέπειες — ο εγκέφαλος απελευθερώνει αδρεναλίνη. Και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί.

Μουσικό καλοκαίρι στον Απόλλωνα! Παιδιά, δάσκαλοι και κοινό σε πενθήμερη γιορτή τέχνης και έμπνευσης

Από τις «Νότες του Φθινοπώρου» μέχρι τα «Όνειρα του Καλοκαιριού», ο Απόλλωνας ζωντανεύει μέσα από ήχους, προβολές, εργαστήρια και ένα μικρό πανηγύρι αφιερωμένο στους μικρούς σολίστ

Χαραλαμπόπουλος και Μουρατίδης ταξιδεύουν… Μικρές Κυκλάδες! Στάσεις σε Κουφονήσια και Ηρακλειά

Ανάμεσα σε κύματα, γεύσεις και ντόπια φιλόξενη καρδιά, οι δύο αγαπημένοι καλλιτέχνες κάνουν στάση στα Μικρά Κυκλαδονήσια – με φωτογραφίες, γέλια και αλμύρα καλοκαιριού

«Το Σπιτάκι του Νερού» φέρνει καθαρό νερό στη Γαύδο, ένα βήμα προς τη βιώσιμη νησιωτικότητα

Με έως και 19 κυβικά μέτρα ημερήσιας παροχής, το νέο Water Kiosk στη Γαύδο προσφέρει δωρεάν πόσιμο νερό στους κατοίκους και μειώνει τη χρήση πλαστικού

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

“Πλατιά” στη Γαλήνη Νάξου: Εκεί που η γεύση συναντά την παράδοση

Το εστιατόριο που ξανασυστήνει την κυκλαδίτικη κουζίνα με προϊόντα από τη γη της Νάξου – κι ένα αγρόκτημα που αφηγείται ιστορίες στο τραπέζι