Αρανιστά: Ξέρετε τι είναι; Ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα από την Ηρακλειά. Τα “αρανιστά” ήταν το βραδινό φαΐ των Αρακλειωτών. Έτρωγε καθένας ένα μπολ. Άλλοι σκέτο και με ζάχαρη και κανέλα.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε ζάχαρη, τη ρίχνουμε μαζί με το γάλα, ενώ την κανέλα τη ρίχνουμε πασπαλιστά πάνω από το πιάτο, στο σερβίρισμα.
Τη συνταγή έδωσε στον “Γαστρονόμο” η Ντίνα Πράσινου, μαγείρισσα από την Ηρακλειά, για το τεύχος του “Οι μαγείρισσες των Κυκλάδων”.
Χρόνος: 45′ προετοιμασία / 25′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αρανιστά – σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε γάλα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι και σε ένα άλλο νερό, κρύο.
- Με το ένα χέρι ραντίζουμε το αλεύρι με το νερό και παράλληλα, με το άλλο χέρι, ανακατεύ- ουμε κυκλικά το αλεύρι ώστε να σχηματίζονται κομπαλάκια μικρά, περίπου όσο το κουσκούς, όπου θα ενώνεται το αλεύρι με το νερό.
- Μόλις σχηματιστούν αρκετά, τα παίρνουμε με τη χούφτα και τα κοσκινίζουμε σε μια σήτα, πάνω από το μπολ με το υπόλοιπο αλεύρι.
- Σκορπίζουμε τα κομπαλάκια σε ένα μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε τη διαδικασία ραντίσματος-ανακατέματος, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε όλα τα αρανιστά και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια, σημάδι ότι είναι έτοιμα.
- Τα στραγγίζουμε, αλλά αφήνουμε στην κατσαρόλα περίπου 1 εκ. νερό.
- Ρίχνουμε μέσα τα αρανιστά και προσθέτουμε το γάλα.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι το γάλα να πάρει βράση, ανακατεύοντας τακτικά και απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν τα αρανιστά.
- Το μείγμα που προκύπτει είναι σαν αραιό ρυζόγαλο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα και σερβίρουμε αμέσως.
Με πληροφορίες από τη σελίδα “Γαστρονόμος” της Καθημερινής