Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

|

Πρόταση ημέρας με άρωμα και Νάξου… Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα – μας προσφέρει ο “Γαστρονόμος” με κρεμώδη και αρωματική γέμιση και χειροποίητο γιαουρτένιο φύλλο, σαν κουρού. Που μπαίνει η Νάξος; Μα στη γραβιέρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε…

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1 αυγό
  •  αλάτι
  •  περίπου 120 ml νερό

Για τη γέμιση

  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 ml από τον ζωμό όπου βράσαμε το κοτόπουλο
  •  1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  2 αυγά + 1 επιπλέον, χτυπημένο με το πιρούνι για το άλειμμα
  •  50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος. Θα χρειαστούμε 200 ml για τη γέμιση.
  3. Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. ένα πιλάφι. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη λεία επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε φύλλο διαμ. 40-42 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και το στρώνουμε στην επιφάνεια. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των δύο φύλλων σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τη χαράσουμε σε κομμάτια.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Οι χορηγίες στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Η χορηγία στις ποδοσφαιρικές φανέλες έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή ευκαιρία branding έχει πλέον μετατραπεί...

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)