Τα μπαχαρικά δίνουν σε αυτήν τη σαλάτα με μαυρομάτικα, ζωηρό κόκκινο χρώμα και γεύση πικάντικη, ενώ τα μυρωδικά δροσιά και άρωμα. Η συνταγή (μέσω του “Γαστρονόμου”), του Μοναχού Επιφάνιου και ταξίδι στο “Περιβόλι της Παναγίας”, το Αγιο Ορος
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα / Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα, πρώτα ξεπλένουμε πολύ καλά τα μαυρομάτικα σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό να τα σκεπάσει κατά 5 – 6 εκ.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 – 30 λεπτά (ξαφρίζοντας αν χρειαστεί) μέχρι να μαλακώσουν τα μαυρομάτικα, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Δοκιμάζουμε για να δούμε αν έγιναν. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίξουν καλά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε ψιλό καρεδάκι, τα χλωρά κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες, τα μυρωδικά ψιλά (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια).
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια, τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, τα μπαχαρικά, το λάδι, το ξίδι και αλατοπίπερο.
- Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται και σερβίρουμε.