Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

Πρόταση ημέρας – Πάρος: Ψωμί ζυμωτό με μαστίχα και γλυκάνισο

|

Τι; Κάθε μέρα φαγητό ως πρόταση ημέρας; Η και γλυκό; Ας δούμε όμως κάτι διαφορετικό… Πάμε Πάρο με την αρωγή του “Γαστρονόμου” κι εκεί…  Η φημισμένη μαγείρισσα Μαρία Αναγνωστοπούλου – Κατσουνά ψήνει τα ψωμιά της στον ξυλόφουρνο της κουζίνας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου). «Δεν είναι στολίδι, τον δουλεύω», είπε και σταυροκοπήθηκε πριν αναπιάσει το προζύμι για το ξεχωριστό αυτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο που την συνταγή του οποίου μοιράστηκε μαζί μας.

«Το προζύμι το κάνουμε του Σταυρού ή τη μέρα που γυρίζουμε από τα Δώδεκα Ευαγγέλια». Δίπλα της κάθεται ο γιος της ο Γιάννης, για να τη βοηθάει και να της ρίχνει το νερό όταν του λέει. «Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία το ζύμωμα. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα κάνω πολλά τέτοια ψωμιά και τα μοιράζω».

Πιάνει την τσατσάρα και κάνει σχέδια, πιέζοντας τα δόντια της επάνω στα φραντζολάκια, το περίσσιο αλεύρι το πετάει στα πουλάκια και με το αλευρόνερο πλένει το πρόσωπό της να δροσιστεί. «Οι γιαγιάδες οι Μικρασιάτισσες πλένανε το πρόσωπό τους με τo νερό που καθάριζαν τη λεκάνη που είχε το ψωμί. Η καλύτερη μάσκα ήταν αυτή».

Χρόνος: 30′ προετοιμασία /  20′ ψήσιμο /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 2 μέτρια ψωμιά

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ζυμωτό ψωμί με μαστίχα και γλυκάνισο από την Πάρο, ξεκινάμε και σε ένα κατσαρολάκι ή σε ένα μεγάλο μπρίκι ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό, τον μετρημένο γλυκάνισο και τη μαστίχα και αφήνουμε να πάρουν βράση για 1-2 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το σουρώνουμε.
  3. Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι και το προζύμι.
  4. Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να ενυδατωθεί όλο το αλεύρι.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά το αρωματισμένο νερό, μέχρι να γίνει ένα τραχύ μείγμα.
  6. Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειαστεί μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι μέτρια σφιχτό και σχετικά λείο, που να μην κολλάει στα χέρια. Αν ζυμώνουμε στο χέρι, βρέχουμε κάθε τόσο τα χέρια μας με λάδι από το μπολάκι, ώστε με το ζύμωμα να ενσωματωθεί στο ζυμάρι και να μην κολλάνε τα χέρια μας. Αν ζυμώσουμε στο μίξερ, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας λάδι στο τέλος και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
  7. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και το χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
  8. Τα πλάθουμε με τις παλάμες μας ρολάροντάς τα στον πάγκο και φτιάχνοντας δύο φραντζόλες. Αν θέλουμε, τις τυλίγουμε σε κουλούρες, ενώνοντας τις δύο άκρες καθεμιάς.
  9. Με μια καθαρή χτένα με χοντρά δόντια (ή με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού) διακοσμούμε την επιφάνεια των ψωμιών με χαρακιές ή άλλα σχέδια και τις πασπαλίζουμε με τον επιπλέον γλυκάνισο και σουσάμι.
  10. Μεταφέρουμε τα ψωμιά σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε με πετσέτες.
  11. Αφήνουμε για 30-60 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό σημείο (π.χ. κάπου που να το χτυπά ο ήλιος), μέχρι τα ψωμιά να φουσκώσουν.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, ξεσκεπάζουμε το ταψί και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε τα ψωμιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία, και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Μυστικά

ΠΡΟΖΥΜΙ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ημέρα 1η: Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 100 γρ. χλιαρό νερό. Κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 24 ώρες.

Ημέρα 2η: Το ζυμάρι θα έχει μεταμορφωθεί σε έναν ξινούτσικο χυλό. Προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι, 1 κουτ. σούπας χλιαρό νερό και ανακατεύουμε.

Ημέρες 3η-4η: Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Σταδιακά το μείγμα θα έχει μια υπόξινη γεύση και στην επιφάνειά του θα έχουν σχηματιστεί φουσκάλες.

Ημέρα 5η: Το προζύμι είναι έτοιμο για χρήση. Διατηρείται κλεισμένο σε βάζο στο ψυγείο, έως 10 ημέρες.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αιγαίο: Τριάντα “πράσινα” έργα (ανάμεσά τους και το Τσικαλαριό) στα ελληνικά νησιά

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις άνω των 2,5 δισ. για να βγουν τα νησιά από την απομόνωση. Ταμιευτήρες και φράγματα πολλαπλού σκοπού σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα.

Χατζημάρκος από Νάξο: Ερχονται επενδύσεις 5 δις στην νησιωτική Ελλάδα

Γιώργος Χατζημάρκος: Το Ταμείο Απαναθρακοποίησης Νησιών φέρνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στη νησιωτική Ελλάδα

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)